Abația benedictină Sfântul Petru din Salzburg şi cimitirul Petersfriedhof

      Am ţinut să vă prezint această abație benedictină întrucât este una din cele mai vechi mănăstiri de limbă germană existente în zonă. Pe multe bloguri a fost prezentată cum că ar fi cea mai veche mănăstire, dar cea mai veche mănăstire de limba germană se găseşte pe insula Herrenchiemsee de pe lacul Chiemsee din Bavaria.

       Într-adevăr, mult timp, abația Sfântul Petru (Stift Sankt Peter) a fost considerată ca fiind cea mai veche mănăstire de limbă germană, dar ulterior s-a demonstrat că mănăstirea de pe insula Herrenchiemsee are o vechime cu 70 de ani mai mare decât abația Sfântul Petru.

       Mănăstirea Sf. Petru din Salzburg a fost construită sub îndrumarea Sf. Rupert de Salzburg (episcop de Worms) în anul 696. Despre Sf. Rupert auzisem şi când am vizitat catedrala din Salzburg, ulterior am aflat că este considerat patronul spiritual al orașului Salzburg, sărbătorindu-se în Austria (şi în ţările germanice) în data 24 septembrie.

       Mănăstirea Sf. Petru a primit statutul de abație în anul 1927, dar pentru o bună perioadă de timp (din anul 1623 până în anul 1810) a funcţionat ca “Universitatea benedictină din Salzburg”. Din cele mai vechi timpuri mănăstirea a fost foarte renumită şi acest lucru poate se datorează şi faptului că a adoptat Reformele de la Melk. Abaţia de la Melk fiind prima aleasă pentru aplicarea disciplinei monahale stabilite în urma hotărârii din Consiliului de la Konstanz, însă ulterior acest tip de reformă a fost aplicată în mai multe mănăstiri din zona de limbă germană.

      Această abație ne-a fost recomandată de prietenul meu Dan, aceeași persoană care ne-a făcut şi recomandarea pentru abaţia de la Melk. Fiind foarte încântați de ce am găsit în vizita noastră la Melk, am ţinut neapărat să nu ratăm nici acest obiectiv, deși eram presați de timp. Tot el ne-a făcut încă câteva recomandări care s-au dovedit ca fiind foarte reușite, şi anume Eagle Nest – Kehlsteinhaus (cabana lui Hitler) şi lacul Königssee din Berchtesgadener Land . Despre acestea vă voi povesti în articolele care vor urma.

      Revenind la vizita noastră în abația Sf Petru, primul obiectiv a fost celebrul cimitir al abație, Petersfriedhof. Un cimitir foarte interesant şi cu o vechime destul de remarcabilă, fiind cel mai vechi cimitir creștin din Salzburg. Aici au fost îngropate de-a lungul timpului multe personalităţi ale orașului Salyburg, dar şi persoane cunoscute la nivel internațional, cum ar fi cazul sorei compozitorului Mozart, a generalui Harry J. Collins şi a arhitectului Santino Solari ( arhitect renumit pentru modificările aduse în catedrala din Salzburg şi ca arhitect pentru Palatul Hellbrunn).

Abatia Sf Petru Salzburg - cimitirul Petersfriedhof abația Sfântul Petru (Stift Sankt Peter) si Hohensalzburg cimitirul abatiei Sf Petru - Petersfriedhof cimitirul abatiei Sf Petru din Salzburg- Petersfriedhof cimitirul abației Sfântul Petru (Stift Sankt Peter) cimitirul Petersfriedhof - Abatia Sf Petre cimitirul Petersfriedhof din Abatia Sf Petru Salzburg cimitirul Petersfriedhof

     Dacă aveți timp se pot vizita şi catacombele din muntele Mönchsberg situat în apropierea acestei abații, in interiorul cărora se pot admira cele doua capele Gertraudenkapelle şi Maximuskapelle. De curiozitate, numele de Mönchsberg provine, de fapt, de la numele unui călugăr benedictin din abația Sf Petru.

Catacombele din abatia Sf Petru Salzburg Catacomele si cimitirul din abatia Sf Petru - Salzburg intrare in catacombele abației Sfântul Petru (Stift Sankt Peter) Salzburg - Catacombele din abatia Sf Petru

     Terminând de vizitat acest cimitir am plecat mai departe pentru a vizita si biserica Sf Petru. Ce am găsit în interior este greu de descris in cuvinte si cel mai bine las pozele să vorbească.

Biserica abației Sfântul Petru (Stift Sankt Peter)

abația Sfântul Petru - biserica Abatia Sfantul Petru - biserica abatiei  - Salzburg altar biserica Sfântul Petru din Salzburg  biserica abatiei Sfântul Petru din Salzburg biserica Sfântul Petru biserica Sfântul Petru din Salzburg - altar biserica Sfântul Petru din Salzburg biserica Sfântul Petru interior - biserica Sfântul Petru din Salzburg interior din biserica Sfântul Petru din Salzburg Salzburg - biserica abatiei Sfântul Petru din Salzburg Salzburg - biserica Sfântul Petru

        Când ne pregăteam să ieșim din biserică am avut prilejul să admirăm şi localnici care au venit la biserică îmbrăcați tradițional. Din cele discutate cu un angajat al bisericii am aflat că toți cei prezenți erau veniți pentru un eveniment care se desfășura în restaurantul din apropierea acestei biserici. Nu știu exact care era motivul evenimentului, dar am reușit, pe furiș, să fac o fotografie unui cuplu.

       Ei bine, din discuțiile cu acel angajat tot vedeam că punea accent pe acel restaurant şi nu înțelegeam de ce tot insistă cu acel restaurant. Eu, cu mulțumirile de rigoare, îi spuneam persoanei respective că nu ne interesează acel restaurant şi tot îi explicam că tocmai ce ne-am luat masa la terasa din Castelul Hohensalzburg.
Şi dacă vă tot întrebați despre ce restaurant era vorba, ei bine am aflat şi eu după ce am plecat din Salzburg de acest lucru. Cel mai vechi restaurant din Europa şi unul din cele mai vechi din lume, St. Peter Stiftskeller, îl găsiţi chiar în apropierea acestei biserici. Acest restaurant a fost menționat încă din anul 803, iar persoana respectivă dorea să-mi recomande un obiectiv turistic destul de bun şi unic, dar eu, crezând că acea recomandare este o reclamă mascată către acel restaurant am “reuşit” să-l refuz politicos. Ei bine nu e nicio problemă, cu siguranță o să-mi mai croiesc vreodată drum prin Salzburg şi o să-l trec pe lista de obiective.

imbracaminte traditional austrica in biserica Sfântul Petru din Salzburg

Despre Austria am mai scris și aici:

www.bucketlist.ro/abatia-din-melk-un-loc-perfect-pentru-un-popas-in-drum-spre-salzburg/

www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-cel-mai-bun-snitel-in-viena/

Despre Salzburg am mai scris și aici:

www.bucketlist.ro/unde-sa-te-cazezi-cand-vrei-sa-vizitezi-orasul-salzburg/

www.bucketlist.ro/salzburg-palatul-hellbrunn-si-jocurile-de-apa-din-gradina-palatului/

www.bucketlist.ro/salzburger-dom-catedrala-din-salzburg/

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Abația benedictină Sfântul Petru din Salzburg şi cimitirul Petersfriedhof

  1. Pingback: Castelul Hohensalzburg - Salzburg - Bucketlist

  2. Pingback: Osuarul din Sedlec - Kutna Hora | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.