Salzburg – Palatul Hellbrunn şi jocurile de apă din grădina palatului

Unul dintre motivele principale pentru care am dorit să vizităm oraşul Salzburg a fost faptul că ne doream să ajungem la Palatul Hellbrunn. Acest palat este renumit pentru grădinile lui şi pentru mecanismele care realizează jocurile de apă.

            Palatul a fost construit în perioada anilor 1613 – 1619, sub îndrumarea prinţului şi arhiepiscopului Markus Sittikus Von Hohenems, iar ca arhitect a fost Santino Solari. Inițial, a fost construit ca şi o locuinţă de vară, unde prinţul îşi organiza diferite evenimente şi festivităţi. Prinţul era renumit pentru faptul că dorea întotdeauna să facă glume şi farse pe seama invitaţiilor şi, astfel, cam tot parcul este realizat în acest scop.

            Ajunşi în faţa acestui palat, după ce ne-am rezolvat problema cu parcarea care, bineînţeles, era contra cost (2 euro/2 ore, ce depăşeşte cele două ore se plătește cu 0,8 euro/oră), ne-am îndreptat spre casele de bilete.

            Preţul de intrare este de :

  • Adulţi 10,50 euro
  • Studenți (19 si 26 de ani) 7,00 euro
  • Copii 5.00 euro
  • Bilet de familie (2 adulți şi un copil) 25 de euro. Pentru fiecare copil în plus se achită o taxă de 2 euro.

            După ce ne-am luat bilete am aşteptat puțin până s-au adunat destule persoane pentru a se forma un grup pentru un “guided tour”. Turul organizat ne-a dat posibilitatea de a primi explicațiile necesare despre fiecare element în parte al parcului, precum şi posibilitatea de a vedea în funcţiune jocurile de apă.

            Ne-am întâlnit cu ghida acestui tur care, încă de la început, era pusă pe şotii. Poate aşa avea în fişa postului, trebuia să respecte stilul prinţului Markus Sittikus Von Hohenems, de persoană pusă pe năzbâtii şi care să-şi surprindă invitaţii.

            Trecând peste glumele nesărate (în care ea spunea gluma şi doar ea râdea de gluma spusă) cu care a început ghida “guided tour”-ul prin parc, la intrare am fost întâmpinați de niște bazine în care, spre uimirea mea, erau şi câteva exemplare de sturion.

intrare gradinile palatului HellbrunnPerseus - Palatul Hellbrunn Lac Hellbrunn Lacurile si teatrul - Palatul Hellbrunn Palatul Hellbrunn  fântâna intrare Palatul Hellbrunn Sturion Salzburg - Palatul Hellbrunn Iaz Sturion - Palatul Hellbrun Teatru de la Palatul Hellbrunn Teatrul palatului Hellbrunn Teatrul Hellbrunn

            Turul a continuat cu Furstentisch (masa prinţului)  – o masă de marmură, special construită pentru ca prinţul să facă o farsă invitaţiilor. Îi aşeza pe invitaţi pe scaune în jurul masei, iar apoi pornea instalaţia prin care era pompată apa şi, bineînţeles că toţi invitaţii erau udaţi, apa ţâşnind din fiecare scaun, doar prinţul rămânea uscat deoarece pe locul lui nu bătea niciun jet de apă. În gândul lui era un joc gen ”hai să râdem de ceilalţi”.

            Şi în cazul nostru ghida, după ce ne-a prezentat toate datele referitoare la construcţie, stil, etc., ruga persoanele din public dacă vor să se aşeze la masă, dar nu le spunea că puteau să fie udate 🙂 Astfel au sărit doar doi curioşi şi, odată ce se așezau la masă, a fost pornită instalaţia, iar persoana care nu a stat pe scaunul prinţului a fost udată din cap până în picioare.

            Jeturile de apă nu băteau doar înspre masă, ci şi spre lateral astfel încât puteau să-i ude şi pe cei din apropiere.

            Așa se face că din public printre primele persoane care au fost udate era şi un italian, destul de zâmbăreţ la început şi care a luat în glumă primele farse. Dorind să facă o poză mesei, se apropie de masă (nu s-a aşezat la masă), iar în momentul în care a pregătit să facă o poză a fost pornită instalaţia şi  a fost udat.

Hellbrunn Salzburg - prezentare Furstentisch

Hellbrunn Salzburg - jeturi de apa la masa printului

Hellbrunn Salzburg - Furstentisch, Masa prinţuluiVideo:

   Hellbrunn Salzburg, Masa prinţului Furstentisch

  Hellbrunn Salzburg - teatru in aer liberHellbrunn Salzburg - Furstentisch, Masa prinţului

            Iată-l şi pe italianul udat:

Hellbrunn Salzburg - italian udat la masa printului

            Pornim mai departe prin acest parc, ajungem la grota lui Orfeu, iar apoi la grota lui Neptun.

Hellbrunn Die Orpheusgrotte - grota lui Orfeu

Die Orpheusgrotte

Palatul Hellbrunn

Palatul Hellbrunn

Hellbrunn - Grota lui NeptunGermaul si "kleiner Drache" Salzburg - Palatul Hellbrunn grota Salzburg - Palatul Hellbrunn iesire din grota Salzburg - Palatul Hellbrunn in grota Salzburg - Palatul Hellbrunn elemente muzicale in grota Hellbrunn elemente muzicale in grota            Face ce face italianul nostru şi pică iară tot în direcția jetului principal fiind  iarăşi udat din cap până în picioare. Ghida turului era numai un zâmbet şi se bucura de faptul că cineva nu a fost atent şi a fost udat. Era cam pe aceeași lungime de undă cu prinţul Markus Sittikus Von Hohenems.

Soția italianului, prinsă şi ea de un jet de apă, la un moment dat, mai în glumă, se ia de ghida turului şi îi spune să ne atenționeze când se pornesc instalațiile de apă.  Acestea fiind spuse, când se întorcea, din nou se pornea jetul de apă, iar italianca se întorcea către ghidă şi striga : “ma che fai?!”

Sotia italianului prinsa de jetul de apa

            Am ajuns la punctul în care eram cu ochii în patru doar să nu fim udaţi. Pentru noi însemna să ne reîntoarcem din nou la camera de hotel pentru a ne schimba hainele, în plus mai aveam cu noi şi aparatura foto etc. Nici mie nu-mi convenea să fiu udat din cap până în picioare aiurea. Puteam să fim avertizaţi de ce urmează, dar bineînţeles că nu era în plan aşa ceva.

Salzburg - Hellbrunn Perseus

grup de mistreți - Hellbrunn mic teatru de figurine antrenate de apa figurine in Hellbrunn antrenate de apa figurine antrenate de apa figurine de testoase grota si lac teatru antrenat de apa Hellbrunn mic teatru antrenat de apa grote prin gradina Hellbrunn Hellbrunn figurine antrenate de apa Hellbrunn figurine antrenate de apa Salzburg - gradina

            Următorul popas  a fost marele teatru mecanic din parc. Un teatru acţionat tot pe baza apei, iar în momentul în care stăteam şi admiram acest teatru alte duze erau acţionate şi publicul era stropit cu apă, moment în care italianul nostru a fost prins  pe picior greşit şi udat din nou din cap până în picioare. La care italianul nu se mai răbdă şi se ia de ghidă, începând să o apostrofeze în toate limbile, ba în italiană, ba în germană, ba în engleză. Oricum ghida vorbea fluent şi germana şi engleza,  dar şi italiana. Aşa că îi răspunde în italiană, cu zâmbetul pe buze,  că a fost o glumă (una scherzo ) 🙂 Italianul o repede din nou pe tipă şi îi spune că nu mai vrea să fie udat, a venit să viziteze un parc nu un aqua parc.

Marele Teatru Mecanic Hellbrunn Hellbrunn Marele Teatru MecanicVideo:

            Trece faza, mai ne prezintă una alta şi intrăm în grota în care este prezentată ridicarea şi decăderea coroanei. Un joc de apă în care o coroană regală este ridicată de un jet de apă până în tavan şi apoi este lăsată înapoi din locul de unde a fost ridicată. Se termină demonstraţia respectivă şi în momentul în care ieşim din grotă din nou pornesc alte duze din care ţâşnesc jeturi de apă şi din nou italianul este prins pe pas greşit. Moment în care nu se mai rabdă scoate o sticlă de apă din rucsac şi o toarnă-n  în cap ghidei spunându-i cu zâmbetul pe buze ”una scherzo” :).

Hellbrunn  Kronengrotte Hellbrunn  grota coroanei Hellbrunn -  ridicarea si coborârea coroanei KronengrottenVideo:

jeturi de apa in Hellbrunn Hellbrunn jeturi de apa Hellbrunn alee udata de jeturi de apa Hellbrunn udatDiana -  Hellbrunn fântâna lui Mercur Neptun

            Bineînţeles că apoi a ieşit un scandal monstru deoarece ghida a început să urle la italian cum îşi permite să facă aşa ceva. Şi așa au început să se certe ca şi ”ţiganii la ușa cortului”, ceartă care a durat minute bune şi degeaba încercau turiștii să-i împace că nu aveau pe cine :))

italian udat cearta ghida - italian udat            Noi am lăsat “circul” în urmă şi ne-am continuat drumul mai departe prin parcul palatului, unde am zăbovit ore bune. Am găsit un peisaj care te îmbia la relaxare, motiv pentru care nu ne mai gândeam la absolut nimic. Am ales să stăm tolăniți la soare, pe iarbă, privindu-i pe cei din jurul nostru şi din când în când să mai zărim câte o veveriţă zburdalnică care mai îşi lua inima în dinţi şi cobora din copaci în căutarea de hrană.

Lac Hellbrunn Palatul Hellbrunn Lac si parc la Hellbrunn Lac la palatul Hellbrunn Hellbrunn parc Salzburg - Hellbrunn parc Salzburg - Palatul Hellbrunn Parc cu bicicleta prin parcul Hellbrunn plimbare prin parcul Hellbrunn Loc de joaca in parc Gradina parcului Hellbrunn parc Hellbrunn Veverita in parc Monatsschlössl prin parc Palatul Hellbrunn Palatul Hellbrunn din Salzburg

Despre Austria am mai scris și aici:

www.bucketlist.ro/abatia-din-melk-un-loc-perfect-pentru-un-popas-in-drum-spre-salzburg/

www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-cel-mai-bun-snitel-in-viena/

Despre Salzburg am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/unde-sa-te-cazezi-cand-vrei-sa-vizitezi-orasul-salzburg/

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Salzburg – Palatul Hellbrunn şi jocurile de apă din grădina palatului

  1. Pingback: Top 10 destinaţii Bucketlist.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.