Castelul Hohensalzburg – Salzburg

              Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am prins şi eu puțin timp liber şi mă gândeam să continui seria povestirilor mele despre Austria.
În ultimul episod despre Austria v-am povestit despre Abația Sfântul Petru din Salzburg şi cimitirul Petersfriedhof . În episodul de astăzi vreau să vă prezint castelul Hohensalzburg, poate cel mai important obiectiv turistic din Salzburg. Pe lângă faptul că e considerat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate castele medievale din Europa este şi un foarte bun loc pentru  “bird eye view”  asupra orașului Salzburg . La capitolul mărime ocupă un loc fruntaș, cu cei 250 metri lungime şi 150 metri lăţime. Ca să înţelegeţi importanţa turistică a acestui castel pot să vă spun că este vizitat anual de peste 900.000 de turişti (996.000 turişti în anul 2012), în luna august atingându-se un număr de peste 7000 de vizitatori per zi.

Castelul HohensalzburgCastelul Hohensalzburg si funicularul Castelul Hohensalzburg Funicular spre castel din Salzburg
Ceea ce e cel mai interesant la acest castel, deşi nu se promovează mai deloc, este faptul că spre acesta mai circulă cel mai vechi funicular din lume. Funicularul vechi, spre cetatea Hohensalzburg, poartă numele de Reißzug, şi este situat pe partea de est al acestei cetăţi. Mare atenţie, să nu se confunde cu funicularul public, cel folosit de turişti.
Funicular  vechi nu este în circuit turistic, iar din cate am înţeles, în momentul de faţă este proprietate privată, iar accesul la acesta este interzis.  Ca şi vechime, se estimează ca fiind construit în anul 1504 . Linia funicularului pornește din interiorul abației Nunnberg şi trece prin cele cinci  ziduri ale castelului. La fiecare trecere este construită câte o poartă. Ca şi date tehnice ale acestui funicular vechi pot să vă spun că are  190 metri lungime, o diferenţă de nivel de 80 de metri,  iar panta maximă este de 67 %.
Am pornit în vizită spre Hohensalzburg din piaţa Kapitelplatz, după ce am ieşit din Domul din Salzburg, despre care v-am povestit într-un articol anterior. Deşi eram în mare grabă să ajungem cât mai repede în Hohensalzburg, în Kapitelplatz am dat de o tarabă datorită căreia am pierdut mai bine de o jumătate de oră până ne-am făcut toate poftele. După cum o să vedeţi şi în următoarele poze am dat de o tarabă în care se vindeau covrigi tradiţionali. Eu unul sunt înnebunit după aceşti covrigi după ce am avut ocazia de ai degusta de câte ori am fost prin Munchen. Ţin minte, când am ajuns pentru prima oară în Munchen (în anul 2004) aceşti covrigi (Brezel) mi-au rămas întipăriţi în minte. Se putea să nu-mi fac din nou poftele?

Brezel Salzburg Brezel Salzburg Suvenir din Salzburg Brezel Salzburg
Într-un final am pornit spre Hohensalzburg, cu ajutorul funicularului public, având luate bilete care includ atât transportul, cât şi accesul în castel şi în cele trei muzee amenajate (Muzeul Marionetelor, Muzeul regimentului Reiner şi Muzeul Fortăreţei). Preţul unui bilet a fost de 11 euro / persoană, iar de anul viitor creşte la 11,30 euro/persoană/. Se poate alege şi varianta de a urca pe jos până la castel şi atunci puteţi să plătiţi doar 7,8 euro, taxă de intrare. Noi am ales varianta cu funicularul, mai mult din comoditate. Ne gândeam la faptul că după un drum destul de anevoios până sus, în cetate, nu o să mai avem chef şi de a vizita restul obiectivelor. Pentru mai multe informații legate de transportul cu funicularul public, dar şi pentru a vedea restul planurilor tarifare puteţi să accesaţi următorul link.

Funicularul spre castelul din Salzburg Intrare spre funicularul care duce la castelul din Salzburg in funicularul care duce la castelul din Salzburgvedere din funicularul spre Hohensalzburg

      Despre castelul Hohensalzburg se pot spune multe, mai ales că a adunat o istorie destul de bogată în cei peste 900 de ani de existenţă. Încă de la construcţia primei fortăreţe din anul 1077  au fost iscate diverse controverse între arhiepiscopii de Salzburg şi restul persoanelor marcante din perioada respectivă. Se poate aminti conflictul dintre arhiepiscopul Gebhard von Helfenstein şi împăratul Henric al IV-lea,  în care arhiepiscopul a luat partea Papei Grigore al VII -lea.
Ca şi off-topic, conflictul dintre Papa Grigore al VII-lea şi împăratul Henric al IV-lea este destul de cunoscut şi se baza pe faptul că, pentru papă, regele trebuia să fie un supus. Povestea acestui conflict se desfășoară astfel:  Împăratul Henric al IV a moștenit tronul la o vârstă fragedă şi lipsa de experiență a făcut ca într-o primă fază să ceară  ajutorul papei pentru a stăpânii o revoltă care a izbucnit în regat. Ulterior, când papa excomunică cinci episcopi germani, împăratul Henric al IV-lea intervine şi numește el câțiva dintre aceștia. Papa nu mai suportă amestecul regelui şi îl amenință cu excomunicarea. Regele ignoră această amenințare şi îi trimite o scrisoare papei în care îi declară că nu-l mai recunoaşte ca şi papă. Din acest punct a început gruparea în tabere, o tabără care apară interesele papei şi o altă tabără care apăra interesele împăratului.
Oricum o parte din detaliile legate de activitatea arhiepiscopiilor de Salzburg o să le auziți şi  în turul prin castel, care  se face şi cu ajutorul audio ghide-ului pe care o să-l primiţi la intrare.
Turul prin castel cuprinde mai multe săli şi expoziţii, dar şi posibilitatea de a ajunge în câteva din turnurile acestui castel. La sfârșitul acestui tur prin castel bineînțeles că am făcut şi o pauză la terasa castelului,  unde am putut să ne savuram berea cu o frumoasă privelişte asupra oraşului Salzburg.
În continuare vă las să admirați pozele pe care le-am făcut în turul prin castel :

funicular spre Hohensalzburg Glockenturm Hohensalzburg Glockenturm castel Salzburg Salzburg Bird Eye View Trompeter Turm - turnul trompetei - castelul din Salzburgbird eye view Salzburg Turnul trompetei din Castelul Hohensalzburg Castelul din Salzburg râul Salzach si Castelul din Salzburg pune o dorinta in castelul din Salzburg Hohensalzburg reckturmCurtea Interioara a Castelului Hohensalzburg Curtea Interioara a Castelului Hohensalzburg Curtea Interioara a Castelului Hohensalzburgterasa de pe castelul din Salzburg fantana in Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg tun in Castelul Hohensalzburg turn Castelul Hohensalzburg ceas Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg curte interioara Castelul Hohensalzburg curte interioara Castelul Hohensalzburg curte interioara Castelul Hohensalzburg curte interioara Castelul Hohensalzburg turn Castelul Hohensalzburg terasa in curtea interioara Castelul Hohensalzburg terasa  Castelul Hohensalzburg casa in Salzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg expozitie in interiorul castelului din Salzburg expozitie in interiorul castelului din Salzburg expozitie in interiorul castelului din Salzburg Glockenturm Castelul Hohensalzburg terasa Castelului din Salzburg Glockenturm Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg Poarta Castel Salzburgterasa Hohensalzburg - Altstadtterrasse Hohensalzburg terasa la Castelul Hohensalzburg Altstadtterrasse Hohensalzburgbere pe terasa castelului Castelul Hohensalzburg

Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

http://twitter.com/bucketlistro

http://www.youtube.com/user/bucketlistro

google.com/+BucketlistRo

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Castelul Hohensalzburg – Salzburg

  1. Pingback: Randuri de citit in weekend (#19) | Blog de calatorii morisca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.