Salzburger Dom – Catedrala din Salzburg

            În orașul Salzburg am vizitat şi două biserici,  anume catedrala din Salzburg şi abația benedictină Sf. Petru . În acest episod doresc să vă prezint, în câteva cuvinte şi poze, catedrala din Salzburg (Salzburger Dom), urmând ca în episodul viitor să vă prezint şi biserica Sf. Petru.

                Motivul pentru care am vizitat această catedrală a fost pentru că aici se spune că ar fi fost botezat marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

                Ok…. puteam noi să ratăm aşa ceva?

                Normal, că nu.

                Cel puţin aşa ne-am gândit în prima zi când am ieșit din biroul de informare turistic din orașul vechi. Am şi bifat pe hartă că este un loc foarte important şi nu trebuie ratat sub niciun fel acest obiectiv. Cum să ratăm noi locul unde a fost botezat acest mare compozitor. Ulterior, când am ajuns să vizităm mai pe îndelete acest oraş, am observat că tot ce se vinde prin Salzburg poartă portretul lui Mozart. Se folosesc de numele şi chipul compozitorului în orice e legat de turism. Însă nimeni nu zice nimic de faptul că Mozart a fost alungat din acest oraş chiar de reprezentanţii bisericii. Hieronymus von Colloredo, principe şi arhiepiscop de Salzburg, (“angajatorului ” lui Mozart) îl trata ca pe un sclav pe Mozart, folosindu-l să presteze diverse activităţi pentru acest arhiepiscop. Ulterior, când situaţia între cei doi a devenit mai încordată, şi Mozart a dorit să-şi dea demisia din postul pe care-l ocupa, arhiepiscopul Colloredo l-a pus pe aghiotantul său, pe contele Arco, să-l alunge pe Mozart cu un şut în fund, la propriu. Da, un gest foarte frumos din parte unui reprezentant al bisericii.

                In fine, … oricum doream să vizităm catedrala şi  nu am mai luat în considerare acest fapt.

                Ca şi o scurtă prezentare a acestei catedrale pot să vă spun că este dedicată Sfântului Rupert și Sfântului Virgil. Clădirea este situată în partea de nord a centrul istoric al orașului Salzburg, foarte aproape de râul Salzach, în imediata apropierea a castelului Residenz .

Catedrala din Salzburg Residenzplatz si Residenzbrunnen

Catedrala din Salzburg, Residenzplatz si Residenzbrunnen (Piața Fântânii)

Catedrala din Salzburg - Salzburger Dom

Catedrala din Salzburg – Salzburger Dom

             De-a lungul istoriei Dom-ul  (catedrala) din Salzburg a suferit mai multe modificări pentru a ajunge la forma actuală. Catedrala a suferit aceste modificări şi prin faptul că, în istoria ei a trecut prin  zece incendii, ultimul fiind la bombardamentul din anul 1944.

                Prima biserică ridicată pe poziția actualului Dom datează din secolul al VIII-lea când a fost ridicată o biserică de Rupert din Worms. Ulterior, episcopul Virgil a pus bazele catedralei şi a dedicat catedrala sfântului Petru, iar Sf. Rupert rămânând în plan secund. Prima datare a acestei catedrale se face prin anul 774 (an care apare la intrarea în catedrală).  Apoi catedrala a suferit numeroase modificări, în funcție de fiecare perioadă în parte.

intrarea in Catedrala din Salzburg

intrarea in Catedrala din Salzburg

                Structura actuală a catedralei este realizată în stil baroc și are o lungime de 142 metri și o lățime de 109 de metri. Înălțimea clădirii principale este de 33 de metri, înălțimea cupolei – 71 de metri, înălțimea turnurilor – 81 de metri.

                Ca să vă închipuiți mărimea acestei catedrale, pot să vă spun că are 900 de locuri, dar poate sa găzduiască  în același timp până la 10.000 de oameni (în picioare).

                 Catedrala are 11 altare şi nu mai puțin de șapte clopote. Când am vizitat Castelul Wawel am aflat că de obicei se denumesc aceste clopote. Așa se face că şi fiecare din cele șapte clopote din această catedrală poartă câte un nume. (Marienglocke, Virgiliusglocke, Salvatorglocke, Rupertusglocke, Josephinglocke, Leonhardiglocke si Barbaraglocke)

                Salvatorglocke (clopotul salvării) este cel mai mare dintre acestea şi cântărește nu mai puțin de 14256 de kg, iar ca şi mărime este al doilea din Austria. Primul clopote, ca şi mărime, fiind clopotul Pummerin din Catedrala Sf. Stefan din Viena (Stephansdoms). Eram curios de unde provine numele de clopotul salvării şi îmi imaginam că a salvat orașul de la ceva invazie sau de la vreun incendiu, dar după câteva întrebări am aflat că numele provine de la faptul că pe faţa clopotului este inscripționat imaginea mântuitorului. (Jesus Christus als Salvator Mundi)

                Este un obiectiv pe care vi-l recomand să-l includeți în vizita d-voastră prin oraşul Salzburg. Intrarea în catedrală fiind gratuită, doar dacă doriți să vizitați şi muzeul va trebui să plătiți o taxă de 5 euro (1,5 euro pentru copii), iar pentru excavațiile catedralei 2,5 euro (1 euro pentru copii)

                În continuare vă las să admirați cele câteva poze pe care le-am făcut în vizita noastră prin această catedrală:

Program catedrala Salzburg

Program catedrala Salzburg

Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (1) Catedrala Salzburg

Catedrala Salzburg - Capela Sf Martin's

Catedrala Salzburg – Capela Sf Martin

Orga Catedrala Salzburg Orga si intrarea in catedrala din Salzburg Orga principala - catedrala din Salzburg

Chapel of Transfiguration - Catedrala Salzburg - Salzburger Dom

Chapel of Transfiguration – Catedrala Salzburg

Catedrala Salzburg - orga pricipala

 

Domul catedralei, se aseamănă foarte mult cu cel pe care l-am vizitat in Melk.

 

Domul si altarul principal in catedrala din Salzburg Domul catedralei din Salzburg Domul catedralei din Salzburg Domul catedralei - Salzburger Dom

 

Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (11) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (12) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (13) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (14) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (15) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (16) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (17) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (18) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (21) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (22) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (23) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (24) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (25) Catedrala Salzburg - Salzburger Dom (26)Catedrala din Salzburg privita din Kapitelplatz Domul din Salzburg vazut din Hohensalzburg

Despre Austria am mai scris și aici:

www.bucketlist.ro/abatia-din-melk-un-loc-perfect-pentru-un-popas-in-drum-spre-salzburg/

www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-cel-mai-bun-snitel-in-viena/

Despre Salzburg am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/unde-sa-te-cazezi-cand-vrei-sa-vizitezi-orasul-salzburg/

http://www.bucketlist.ro/salzburg-palatul-hellbrunn-si-jocurile-de-apa-din-gradina-palatului/

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Salzburger Dom – Catedrala din Salzburg

 1. vulpita says:

  Mi-a placut Salzburg-ul la nebunie. Din pacate, catedrala nu am apucat sa o vizitez. Aici la tine am vazut cele mai frumoase poze din interiorul catedralei. E intr-adevar, foarte frumoasa! Multumesc si felicitari!

  • Mulțumesc pentru aprecieri! Şi nouă ne-a plăcut foarte mult Salzburg-ul, în special Hellbrunn şi grădinile acestuia, despre care am povestit în postul trecut. Cea mai frumoasă biserică din Salzburg o consider biserica abației Sf. Petru despre care o să povestesc în articolul următor

 2. Blog Vienez says:

  frumos oras! ma bucur sa citesc despre el si la tine!

 3. Artistik says:

  Pentru bilete ieftine de avion, va recomand sa aceesati http://www.flysky.ro!Preturi mici pentru toate destinatiile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.