Osuarul din Sedlec – Kutna Hora

Călătorului îi șade bine cu contemplatul, iar când ajungi într-un astfel de loc, nu îți rămâne decât să revizuiești ‘bucketlist-ul’, să faci pace cu demonii de zi cu zi şi să speri că vei fi mai bun.
Despre ce vreau să vă povestesc azi?

Ei bine, …. despre osuarul din Sedlec – Cehia, cunoscut sub numele de Biserica cu oase din Kutna Hora. Am ajuns acolo acum mai bine de 3 ani şi încă mi-au rămas în minte primele cuvinte pe care le-am citit despre acest loc, precum şi senzația ce am avut-o  acolo ,”Ce eşti tu, am fost şi eu. Ce sunt eu, vei fi şi tu”.

Destinația finală a acelei excursii era Polonia, dar am oprit pentru weekend în Praga. În drumul nostru spre palatul Brunow, unde eu aveam de susținut o lucrare la o conferință, am poposit şi în Kutna Hora, în speranța de a găsi şi celebrul osuar. Citisem despre el în revista Magazin (da, încă de dinainte de ’89 părinții mei au rămas cititori fideli şi prin urmare şi eu al acestui ziar, care a ramas la fel de bun din punct de vedere cultural), cât şi într-un top cu cele mai înfiorătoare locuri.După cum știți şi voi toate topurile sunt relative. Pentru mine personal zona respectivă a rămas una din cele mai impresionante (şi promit să revin cu un post despre orașul Kutna Hora).

Până să ajungem la osuar am avut de furcă din plin cu GPS-ul. Noroc că ne-au îndrumat câţiva localnici şi, din aproape în aproape, am ajuns la biserica cu pricina.

Din afară biserica nu spune aproape nimic. Dimensiunile ei sunt mai de grabă apropiate unei capele decât a unei biserici. Încă de când am intrat pe poarta cimitirului am contemplat pietrele funerare. Multe din ele erau din secolele XVIII – XIX. Am preferat, chiar dacă sună oarecum morbid, să vizitez de câte ori am avut posibilitatea şi cimitirele, din considerentul că ascund foarte multă istorie şi cultură. Un astfel de exemplu care îmi vine rapid în minte în acest moment este insula cimitir din Venetia sau cimitirul Pieterfriedhof despre care va povestise Ovidiu.

Osuarul din Sedlec - Kutna HoraLa intrare ghidul ne-a întâmpinat şi ne-a întrebat de unde venim. Spre surprinderea noastră, ne-a dat să citim povestea locului scrisă chiar în limba română.
Din cele prezentat în acest pliant am aflat că acest osuarul conține osemintele a peste 70.000 de oameni şi toate acestea au fost aranjate în mod… artistic, pentru a forma decorațiuni şi mobilier pentru capelă. Toată povestea a început în anul 1278, când Henry, starețul al acestei mănăstirii din vremea respectivă, a fost trimis în Ţara Sfântă de către regele Ottokar al II-lea al Boemiei. La întoarcere, starețul, a adus cu el şi un pumn de ţărână de la Golgota, pe care a presărat-o peste mormintele din cimitirul mănăstirii. Povestea acestui lucru s-a răspândit prin Europa Centrală şi oamenii au început să vină la acest cimitir, în dorința de a-și îngropa morții într-un loc deosebit.

Când epidemia de ciumă lovește şi Boemia, într-un singur an sunt înmormântați în acest cimitir peste 30.000 oameni. În timpul războaielor husite (din anul 1419 până în anul 1434), prin împrejurimile orașului Kutna Hora au loc o serie de lupte, iar morții sunt îngropați tot în acest cimitir. Mănăstirea a fost arsă şi distrusă, iar majoritatea călugărilor sunt îngropați tot în acest loc. La sfârșitul războaielor  husite o parte din cimitir se desființează, iar oasele sunt adunate şi depuse în osuar. În anul 1511 un călugăr aproape orb aranjează osemintele pentru prima oară. Pe timpul abatelui Hylgerius, capela se renovează, se reintroduce serviciul divin şi se rearanjează osemintele. Acest lucru este datat cu anul 1661, în capela superioară. În anul 1748, împăratul Josef al II-lea desființează mănăstirea, iar contele Schwarzenberg din Orlik cumpără bunurile şi devine ocrotitorul osuarului.

Osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora

Ultima aranjare a osemintelor datează din 1870 si este opera lui Frantisek Rint şi Ceska Skalice. Numele lui și anul când s-a realizat lucrarea se află înscris pe peretele din dreapta scării interioare. Lăcaşul de cult este construit în stil gotic timpuriu.
În fiecare din cele patru colţuri se găsește câte o piramidă de oseminte în formă de clopot.

Piramida din oseminte la osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora Oseminte si monede la osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora

Fiecare dintre aceste piramide este plină de oase şi cranii aranjate în aşa fel încât să se creeze patru orificii pentru aerisire. Deasupra piramidelor este o coroană care simbolizează victoria eternă asupra morții. În mijlocul osuarului se află un candelabru. Aici au fost utilizate aproape toate oasele care se găsesc în corpul uman. În istoria osuarului este înscrisă şi o parte din istoria regiunii, mai ales evenimentele dureroase şi tragice. În același timp osuarul este şi expresia unei mari credințe, a încrederii şi speranței celor greu încercați în viață, a victoriei asupra morții. Osuarul trezește conștiința. Poate aici, mai mult ca oriunde, celebra întrebare shakespeariană își are sensul: “A fi sau a nu fi?”

program de vizita:

Noiembrie – februarie 9:00 – 16:00
Aprilie – septembrie 08:00 – 18:00 (duminica 9:00 – 18:00)
Octombrie şi martie 09:00 – 17:00

Taxa de intrare pentru persoanele adulte: 90 CZK

Cazare în apropiere: www.booking.com/city/cz/kutna-hora.html?

Harta cu localizarea acestui obiectiv: http://goo.gl/maps/89G8N

 

candelabru din oase umane la osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora mobilier din oase umane la osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora interior la osuarul din Sedlec -  Biserica din Kutna Hora interior Biserica din Kutna Hora interior Biserica din Kutna Hora mobilier din oase Biserica din Kutna Hora mobilier din oase Biserica din Kutna Hora Osuarul din Sedlec Osuarul din Sedlec capela Osuarul din Sedlec  mobilier Hutna Hora - Sedlec Osuarul din Sedlec  Hutna Hora

Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

http://twitter.com/bucketlistro

http://www.youtube.com/user/bucketlistro

google.com/+BucketlistRo

This entry was posted in Cehia and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Osuarul din Sedlec – Kutna Hora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.