Grossglockner High Alpine Road – Cel mai frumos drum alpin din Austria

Grossglockner High Alpine Road sau, în limba germană, Die Großglockner Hochalpenstraße a fost motivul principal pentru care am dorit să ajungem în zona Zell am See – Kaprun. Era locul perfect de unde  puteam să ne organizăm o excursie de o zi pentru acest drum. Ei bine,… locul aproape perfect, dacă luam în considerare şi faptul că, dacă ne alegeam cazarea în altă parte, puteam să obținem intrarea gratuită pe acest drum, dar despre acest lucru (cum să intrați gratis pe drumul Grossglockner) o să vă spun mai multe la sfârșitul acestei povestiri.
Ce este de fapt acest drum? … Este un drum care face legătura între landul Salzburg şi landul Carinthia din Austria şi este amintit încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că acest drum ar fi fost folosit încă de acum aproape 4000 de ani, dar a devenit cunoscut începând din anul 1856, când Împăratul Franz Josef și  împărăteasa Elisabeta (Sissi) au devenit drumeţi al acestui drum. Partea de sud al acestui drum (drumul din landul Carinthia) a şi fost deschis pe tronsonul Heilingeblut – Glocknerhaus încă din 16 iulie 1905 şi purta denumirea de “strada împărătesei Elisabeta”.
Proiectul drumului Großglockner-Hochalpenstraße a luat naștere prin anii 1920, când au fost luate în calcul mai multe soluţii pentru a deschide Alpii pentru traficul turistic. A fost elaborat un proiect inițial care a fost dezbătut în Oficiul de Turism din vremea respectivă, dar din lipsa fondurilor acest proiect a fost pus în așteptare. Totuși, proiectul a fost pus în aplicare puțin mai târziu de către guvernatorul landului de Salzburg, Franz Rehrl, cunoscut ca fiind un șofer pasionat, care şi-a dorit realizarea acestui drum mai mult pentru a-și satisface propriile ambiții. La data de 30 August 1930 a demarat construcția acestui drum din localitatea Ferleiten, iar în data de 3 august 1935 drumul a fost deschis în mod oficial, după aproape 5 ani de construcție.
Ca şi date tehnice ale acestui drum pot să vă spun că are o lungime totală de 47,8 km şi 36 curbe “ac de păr”. Cel mai înalt punct de pe drumul principal Grossglockner este la 2504 metri, în zona tunelului Hochtor, tunel care face legătura între cele două landuri ale Austriei.  Totuși, din pasul Fuschertörl se mai poate merge pe un drum auxiliar, pentru a ajunge la vârful Edelweiss şi astfel se poate ajunge cu maşina până la cota de 2541 m.
Profilul drumului principal este caracterizat astfel: pe partea de nord a acestui drum avem  o panta medie de 5,7 % şi o pantă maximă de 12 %, iar în partea de sud acest drum este caracterizat de o pantă medie de 7,9 % şi o pantă maximă tot de 12 %.  Partea de nord a acestui drum are o lungime de 33 de kilometri şi o diferența de nivel de 1894 m, iar pe partea de sud avem o lungime de 15,8 km şi o diferență de nivel de 1218 metri.
Dacă doriți să vă organizaţi o excursie pe acest drum ar trebui să luați în considerare şi orarul acestui drum:

 • începutul lunii mai – 15 iunie: 06:00 – 20:00
 • 16 iunie – 15 septembrie: 05:00 –  21:30
 • 16 septembrie – sfârșitul lunii octombrie: 06:00 – 19: 30

ultima trecere: cu 45 minute înainte de închidere
Dacă perioada în care doriți să vizitați acest drum este la începutul perioadei de deschidere (mai- iunie) sau spre sfârșitul perioadei (octombrie) sau condițiile meteo sunt  neprielnice, ar fi bine să vă interesaţi dacă drumul este deschis. Puteți să faceți acest lucru sunând la numerele de telefon :

 • Staţia de taxare din Ferleiten: +43(0)6546/650
 • Staţia de taxare din Heiligenblut: +43(0)4824/2212

Noi am pornit sa parcurgem acest drum din stațiunea Kaprun, loc în care ne-am cazat şi despre care o să va povestesc în articolele următoare.

In drum spre Grossglockner High Alpine Road din Austriacascada in drum spre Grossglockner High Alpine Road drumul Großglockner Hochalpenstraße din Austria
Drumul Grossglockner High Alpine Road începe din localitatea Bruck (cota 755), iar după ce am parcurs  aproximativ 10 kilometri pe un drum public ne-am apropiat de stația de taxare din Ferleiten. Odată ce treceți de localitatea Fucs şi înainte de a ajunge la stația de taxare din Ferleiten, puteți să vizitați si parcul tematic Wild & Freizeitpark Ferleiten. Pentru cei 7 euro, cât veți plăti ca şi o persoană adultă, aveți ocazia să vedeți diverse animale, majoritatea animalelor fiind regăsite şi în parcul Naţional Hohe Tauern. Mai multe informații despre acest parc puteți să găsiți pe acest link (http://www.wildpark-ferleiten.at/en/ferleiten.html). Sincer, pe mine m-au încântat cel mai mult bizonii din acest parc. Iată şi câteva poze pe care le-am făcut:

Bizoni in parcul tematic Wild & Freizeitpark Ferleiten de pe drumul Grossglockner Bizoni in parcul tematic Wild & Freizeitpark Ferleiten de pe drumul Grossglockner Bizoni in parcul tematic Wild & Freizeitpark Ferleiten de pe drumul Grossglockner
Dacă sunteți pentru mai multe zile în această zonă puteți să vizitați şi cascada Walcherfall, dar şi păşunile alpine Walche. Mai multe informații puteți să găsiți pe următorul link

Cascada Walcherfall de pe drumul Grossglockner High Alpine Road
Într-un final am ajuns la stația de taxare, deși ispitele au fost multe până acolo. Pentru a putea intra pe drumul alpin Grossglockner a trebuit să plătim o taxă de intrare de 32 de euro, taxă care se aplică doar pentru mașină şi nu se mai aplică suplimentar nicio altă taxă pentru numărul de pasageri din interiorul mașinii.  Pentru anul 2014 prețul pentru drumul alpin Grossglockner a fost prezentat pe site-ul oficial ca fiind 34 de euro/ mașină. Dacă doriți să aflați restul tarifelor puteți să accesați următorul link (www.grossglockner.at/en/preise/)

statia de taxare Ferleiten de pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Großglockner Hochalpenstraße,

Stația de taxare Ferleiten de pe drumul Großglockner Hochalpenstraße,

După ce am trecut de stația de taxare şi au început serpentinele, ne opream aproape în fiecare parcare pe care o găseam. Fiecare parcare de pe traseu este dotată cu panouri informative cu ceea ce poți să vezi în faţa ta, după cum se poate observa şi în următoarele fotografii:

Panouri informative pe Grossglockner, Großglockner Hochalpenstraße Panouri informative pe Grossglockner, Großglockner Hochalpenstraße Panouri informative pe Grossglockner, Großglockner Hochalpenstraße Grossglockner High Alpine Road; Großglockner Hochalpenstraße; Drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; parcare pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; Biciclist pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; curba ac de par pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; oprire pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; priveliste pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; Drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; serpentine pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; Peisaj pe Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; motociclist pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; Drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; Drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße; cascada pe drumul Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria ; Großglockner Hochalpenstraße;
Prima oprire pentru o perioadă mai lungă de timp am făcut-o în parcare din apropierea Fuscher Törl (cota 2428). Fuscher Törl este un memorial pentru cei care au murit în construirea acestui drum. Este un loc foarte bun pentru a prinde câteva fotografii cu acest drum şi de a va cumpăra câteva suveniruri. Odată ce am ajuns în acest loc am aflat că se mai poate ajunge pe un drum auxiliar până la vârful Edelweiß-Spitze (cota 2571m), dar despre care o să vă povestesc în postul următor.
În continuare câteva poze făcute din zona Fuscher Törl în care am prins şi Alpine Nature Show Museum de la cota 2260m.

Alpine Nature Show Museum de pe Grossglockner High Alpine Road

Alpine Nature Show Museum – Großglockner Hochalpenstraße;

Alpine Nature Show Museum de pe Großglockner Hochalpenstraße

Alpine Nature Show Museum – Großglockner Hochalpenstraße;

Drumul spre Fuscher Törl în zona Alpine Nature Show Museum de pe Grossglockner High Alpine Road Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria

Edelweißspitze - vârful Edelweiss; vazut de pe Großglockner

Edelweißspitze – vârful Edelweiss

Edelweißspitze - vârful Edelweiss; vazut de pe Großglockner

Edelweißspitze – vârful Edelweiss

Fuscher Törl pe Grossglockner High Alpine Road

Fuscher Törl

Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl

Großglockner Hochalpenstraße

Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl

Großglockner Hochalpenstraße

Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl

Großglockner Hochalpenstraße

Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl

Großglockner Hochalpenstraße şi Edelweißspitze

Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl Großglockner Hochalpenstraße vazut din Fuscher Törl

parcare Fuscher Törl - Großglockner Hochalpenstraße

parcare Fuscher Törl

priveliste din Fuscher Törl

priveliste din Fuscher Törlpriveliste din Fuscher Törl

terasa Fuscher Törl

terasa Fuscher Törl

terasa Fuscher Törl

terasa Fuscher Törl

 

Despre Austria am scris aici:

www.bucketlist.ro/category/austria/

Despre Grossglockner High Alpine Road am mai scris și în următoarele articole:

www.bucketlist.ro/edelweisspitze-varful-edelweiss-de-pe-drumul-alpin-grossglockner/
www.bucketlist.ro/ghetarul-pasterze-si-intoarcerea-de-pe-drumul-alpin-grossglockner-prin-heiligenblut/
www.bucketlist.ro/drumul-alpin-grossglockner-portiunea-de-drum-fuscher-torl-die-kaiser-franz-josefs-hohe/

Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

http://twitter.com/bucketlistro

http://www.youtube.com/user/bucketlistro

google.com/+BucketlistRo

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Grossglockner High Alpine Road – Cel mai frumos drum alpin din Austria

 1. Pingback: Edelweißspitze - vârful Edelweiss de pe drumul alpin Grossglockner

 2. Pingback: Drumul alpin Grossglockner, porţiunea de drum Fuscher Törl - Die Kaiser Franz Josefs Höhe

 3. Pingback: Cascada Krimmler - cea mai frumoasă cascadă din Austria

 4. Pingback: Plimbare pe lacul Zell din stațiunea Zell am See - Bucketlist

 5. Pingback: Schmittenhohe si capela Elisabeta - Zell am See

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.