În ultima parte a povestirilor mele despre drumul alpin Grossglockner vreau să vă prezint câteva fotografii cu ghețarul Pasterze, precum şi drumul de întoarcere prin Heiligenblut.
Am ales să studiem (să nu spun, privit) ghețarul Pasterze doar de la distanţă, deşi aveam posibilitatea să coborâm până pe el. Nu am făcut acest lucru deoarece, cu doar o zi înainte de a ajunge pe drumul alpin Grossglockner, am urcat până aproape de vârful Kitzsteinhorn ( mai exact până la platforma de la 3020 m). Cu această ocazie am ajuns şi pe ghețarul Magnetköpfl din apropierea vârfului Kitzsteinhorn.
Pentru a ajunge pe ghețarul Pasterze se poate folosi funicularul care, pentru 10 euro de adult, te coboară din parcarea Nationalpark – Platz până aproape de ghețar. Programul de funcționare al acestui funicular este din 15 iunie până în 21 septembrie, zilnic între orele 10:00 si 16:00.
Ghetarul Pasterze a fost afectat foarte mult, în ultima vreme, de încălzirea globală. Astfel, începând din anul 1856, de când se fac monitorizări asupra acestui gheţar, lungimea lui a scăzut la jumătate, ajungând la aproximativ 8 kilometri lungime. Cel mai înalt punct al gheţarului este situat la 3453 metri, iar baza la 2100 metri altitudine.
Grossglockner Gletscherbahn :
Din Nationalpark – Platz am pornit spre Kaiser Frany Josefs Hohe, pentru a vedea statuia care i-a fost ridicată împăratului Franz Josef şi, de ce nu, câteva capre negre. Da… am sperat să vedem şi câteva capre negre în apropiere deoarece locul acesta este renumit pentru asta, dar din păcate nu am avut acest noroc. Am găsit însă câteva marmote care se plimbau relaxate prin prejma acestei statui. Noi încercam pe cât posibil să păstrăm o distanţă faţă de ele şi să nu le deranjam. Doar acum când m-am pregătit să scriu acest post am găsit pe internet, pe blogul d-nei Șerb, un post în care marmotele le mâncau din mână . Ei…bine am văzut-o şi pe asta. Am revăzut clipul cu pricina de vreo câteva ori şi tot mă gândeam la ce am ratat când am fost şi eu prin zonă şi nu m-am apropiat de ele, gândindu-mă să nu le deranjez. Sincer nu ştiam că sunt așa de prietenoase 🙂
Şi Wilhelm Swarovski Beobachtungswarte:
Panoramaweg Kaiserstein spre Kaiser Frany Josefs Hohe :
Kaiser Frany Josefs :
Parcarea Nationalpark – Platz de pe drumul alpin Grossglockner:
Pornim într-un final din parcarea Nationalpark – Platz cu direcția Heiligenblut. Vroiam să ajungem şi la cascada Jungfernsprung, din apropierea localității Heiligenblut. Cum nu știam exact unde trebuia să ajungem ne-am oprit pe drum la o terasă să întrebăm acest lucru. Într-un final, ne-a lămurit un client (turist) de la terasa respectivă cum să ajungem şi tot acesta ne-a explicat că în drumul nostru spre Heiligenblut putem să ne oprim într-un sat tematic, în care putem să devenim căutători de aur prin râul care trece. Bine,… tipul avea şi glume în program şi ne spunea că cei din acest sat se tot laudă cu sloganul : ” Come poor – leave rich!”. Dacă sunteți prin zonă şi sunteți interesați să deveniți bogați ( 😀 ) trebuie doar să căutați Almgasthof Alter Pocher. Mai multe informații le găsiți aici: www.alterpocher.at
O informație de mare folos, pe care am primit-o de la acest turist, a fost faptul că pe drumul alpin Grossglockner se poate intra şi gratuit. Chiar nu știam acest lucru când ne-am organizat această excursie. Puteți să intraţi gratuit, fără să plătiţi taxa de drum pe care v-am prezentat-o în primul articol despre drumul alpin Grossglockner, dacă vă cazaţi pentru minim două nopţi în Heiligenblut, în unitățile de cazare care sunt incluse în programul cardului “Nationalpark Kärnten Card” .
O altă modalitate de a putea să intrați în mod gratuit pe acest drum e să vă căutați cazarea pe booking.com, iar dacă vă uitați atenți la descrierea unităţii de cazare o să observați că unele unităţi oferă carduri gratuite pentru un anumit număr de nopți de cazare sau vă decontează prețul biletului pentru drumul alpin Grossglockner. Un număr foarte mare de unităţi de cazare din Heiligenblut oferă cardul Kärnten.
De curiozitate m-am uitat pe booking şi într-adevăr tipul avea dreptate, la câteva din cazările din Heiligenblut se stipula că pentru un minim de două nopţi de cazare se primeşte cardul sau se decontează intrarea pe drumul alpin Grossglockner
V-am făcut o selecție, dar înainte de a rezerva să verificați dacă nu a fost modificat acest lucru:
- Hunguest – Heiligenblut
- Haus – Antonius-lilie
- Pension Bergkristall
- Kaiservilla – Heiligenblut
- Berggasthof Wallackhaus
- Tauernalm
- Pension Edelweia
După ce am ajuns în stațiunea Heiligenblut, unde am şi făcut o scurtă oprire, ne-am îndreptat spre cascada Jungefernsprung. Am fi vrut să stăm mai mult prin Heiligenblut, dar eram în criză de timp pentru că mai aveam drum lung de făcut şi era destul de târziu. Heiligenblut e o stațiune care chiar mi-a lăsat o impresie foarte plăcută, deși am avut ocazia să mă bucur de ea doar preț de o jumătate de oră. Am făcut doar o pauză în care ne-am plimbat puţin prin staţiune şi am savurat o cafea la o terasă din centrul acestei staţiuni, iar mai apoi am pornit spre cascada Jungefernsprung.
Cascada Jungefernsprung se află la doar câţiva kilometri de stațiunea Heiligenblut, pe drumul spre Grosskirchheim. Este o cascadă de aproximativ 130 de metri înălţime de pe cursul râului Zoppenitzenbach. Despre această cascadă există şi o legendă. Se spune că în această zonă ar fi existat o fată foarte frumoasă care nu cădea în mrejele nici unui tânăr. La un moment dat, însuși diavolul transformat într-un tânăr chipeş ar fi urmări-o pe fată, iar aceasta, ca să scape de diavol, s-ar fi aruncat de pe o stancă, şi astfel a luat naştere cascada. Se putea să nu-i născocească o poveste acestei cascade prin care să o facă cât mai celebră!?
Dacă tot suntem la capitolul cascade, în articolul următor, o să vă prezint cea mai frumoasă cascadă pe care am văzut-o în Austria, este vorba de Krimmler Wasserfälle
Despre Austria am scris aici:
www.bucketlist.ro/category/austria/
Despre Grossglockner High Alpine Road am mai scris și în următoarele articole:
www.bucketlist.ro/drumul-alpin-grossglockner-portiunea-de-drum-fuscher-torl-die-kaiser-franz-josefs-hohe/
www.bucketlist.ro/grossglockner-high-alpine-road-cel-mai-frumos-drum-alpin-din-austria/
www.bucketlist.ro/edelweisspitze-varful-edelweiss-de-pe-drumul-alpin-grossglockner/
Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
http://twitter.com/bucketlistro
http://www.youtube.com/user/bucketlistro
Pingback: Drumul alpin Grossglockner, porţiunea de drum Fuscher Törl - Die Kaiser Franz Josefs Höhe
Pingback: Edelweißspitze - vârful Edelweiss de pe drumul alpin Grossglockner
Pingback: Grossglockner High Alpine Road - Cel mai frumos drum alpin din Austria
Pingback: Cascada Krimmler - cea mai frumoasă cascadă din Austria