Ultima parte a traseului pe drumul alpin Grossglockner ne duce spre Die Kaiser Franz Josefs Höhe.
Pornim din intersecția de lângă Fuscher Törl şi ne îndreptăm spre Heiligenblut. Imediat după ce coborâm din acest pas trecem pe lângă lacul “Fuscher Lacke”, de la cota de 2262 metri. În clădirea de lângă acest lac se adăpostește expoziția “Building of the Road”. Noi nu ne-am oprit aici şi ne-am continuat drumul, trecând tunelul Mittertörl şi, mai apoi, prin celebru tunel Hochtor. Tunelul Hochtor este celebru pentru faptul că la mijlocul lui este, de fapt, granița între cele două landuri ale Austriei care sunt legate de acest drum. Tunelul Hochtor este construit la o altitudine de 2504 metri şi are o lungime de 311 metri. Trecem de acest tunel şi imediat ajungem în zona domeniului schiabil care aparţine de staţiunea Heiligenblut .
In fotografia următoare se poate vedea un drum auxiliar la drumul alpin Grossglockner, drum care duce la vârful Schareck (2604m )
Continuam drumul pe un tronson cu o declivitate de 12 %, loc în care am început să simțim mirosul de ferodou ars de la unele mașini participante în trafic. Era o porțiune de drum care, pentru cei începători ce nu folosesc frâna de motor, poate să aducă probleme. Noroc cu bikeri care treceau pe lângă cei cu probleme şi le făceau semn să tragă pe dreapta. În multe cazuri, datorită supraîncălzirii acestor ferodouri (dacă e vorba de ferodoul din saboţii de frână) poți rămâne fără frână.
Trecem de sensul giratoriu din care se poate ajunge în stațiunea Heiligenblut şi ne îndreptăm apoi pe drumul care duce direct la Die Kaiser-Franz-Josefs-Höhe şi la ghețarul Pasterze. Pe acest drum mai facem câteva opriri pentru a admira cascadele care sunt chiar în apropierea drumului principal. Cea mai frumoasă cascadă de pe traseu o consider “Fensterbach – wasseerfall“.
Apoi trecem şi pe lângă “Der Stausee Margaritze”, un lac de acumulare format din două baraje, barajul Möllsperre de 93 de metri înălţime şi barajul Margaritzensperre de 39 metri înălţime, menite să capteze apele provenite din gheţarul Pasterze, şi ne oprim să vedem Glocknerhaus . Acest han de munte este una dintre cele mai vechi clădiri de pe drumul Grossglockner, istoria acestui han începe undeva din anul 1876. A primit numele de Glocknerhaus după o vizită a Împăratului Franz Joseph şi împărăteasei Elisabeta (Sissi) în anul 1856.
Şi lacul de acumulare Margaritze:
Ei bine, într-un final, ajungem foarte aproape de Kaiser Frany Josefs Hohe şi oprim maşina în parcarea din faţa restaurantului Panorama. Eu, nerăbdător din fire, iau aparatul de fotografiat şi mă îndrept spre marginea parcării spre a face câteva fotografii spre ghețar. Nu-mi venea să-mi cred ochilor că la câteva zeci de metri de mine, vedeam în areal natural, celebrele marmote. Erau o colonie de marmote care aveau vizuinile foarte aproape de parcare. Mă întorc către soție şi-i fac semn să vină, şi-i spun că poate să vadă marmote. In momentul acela lângă mine era o familie din Italia la care doamna a început să se uite în sus. În prima faza nu înţelegeam de ce se uita în sus. Se apropie soţia de mine şi-i repet să se uite că sunt marmote pe păşunea de lângă parcare. Italianca se tot uita pe sus, dar la un moment dat se uită către mine şi mă întreabă: “Dove? ” Mă uit la tipă şi nu înțeleg ce vroia să mă întrebe. La care se uită din nou în sus şi mă întreabă de…. marmote :)) .
Eiii…. mari norocoşi suntem noi românii că am văzut celebra reclamă cu marmota care împacheta ciocolata. Noi știam cum arată o marmotă. Probabil, femeia era derutată de faptul că țineam aparatul de fotografiat cu obiectivul în sus, lucru pe care îl fac din reflex când am montat obiectivul 55-200 mm pe aparat, şi săraca căuta marmotele prin văzduhul cerului :))
Pornim mai departe, cu zâmbetul pe buze, ne urcăm din nou în maşină şi ne îndreptăm spre parcarea multietajată de lângă Nationalpark – Platz şi astfel ajungem la cota 2365 m. Despre ce am găsit de văzut în acest loc, în postul următor.
În continuare niște poze cu marmotele din zonă:
Despre Austria am scris aici:
www.bucketlist.ro/category/austria/
Despre Grossglockner High Alpine Road am mai scris și în următoarele articole:
www.bucketlist.ro/grossglockner-high-alpine-road-cel-mai-frumos-drum-alpin-din-austria/
www.bucketlist.ro/ghetarul-pasterze-si-intoarcerea-de-pe-drumul-alpin-grossglockner-prin-heiligenblut/
www.bucketlist.ro/edelweisspitze-varful-edelweiss-de-pe-drumul-alpin-grossglockner/
Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
http://twitter.com/bucketlistro
http://www.youtube.com/user/bucketlistro
Pingback: Gheţarul Pasterze şi întoarcerea de pe drumul alpin Grossglockner prin Heiligenblut
Pingback: Cascada Krimmler - cea mai frumoasă cascadă din Austria
Pingback: Barajele de la Kaprun - Alpine Reservoirs in Kaprun | Bucketlist