Schmittenhohe si capela Elisabeta – Zell am See

    Vârful Schmittenhohe (ger. Schmittenhöhe) este o altă recomandare, dacă sunteți prin stațiunea Zell am See, indiferent de anotimpul în care ajungeţi prin această staţiune.
De ce ne-am dorit să ajungem pe acest vârf? Ei bine, aici este ridicată o capelă în memoria împărătesei Elisabeta al Austriei (Sisi) întrucât se spune că, în data de 9 august 1885, împărăteasa ar fi vizitat acest vârf, iar mai târziu (1 iulie 1893) i-a urmat exemplul şi soțul ei, împăratul Franz Joseph. Drept urmare, la zece ani de la asasinatul împărătesei Sisi, de pe data de 10 septembrie 1898, a fost inaugurată această capelă.
Pentru a ajunge pe vârful Schmittenhohe am ales să urcăm cu telecabina Schmittenhöhebahn. E bine de ştiu că telecabina Schmittenhöhebahn a fost prima telecabină din zona Salzburg şi a cincea din Austria. Prima cursă a acestei telecabine a fost în data de 31 Decembrie 1927. Bine, … telecabina a fost modernizată de mai multe ori de-a lungul timpului şi astfel, în ziua de astăzi, este pusă la dispoziţie o telecabină ultra modernă, care are un design făcut de firma Porsche.
La telecabină ajungeţi dacă urmaţi Schimttenstrasse, stradă care începe din centrul stațiunii. Telecabina porneşte din staţia din vale, de la cota de 939 metri, parcurge o diferenţă de nivel de 1010 metri, ajungând până la cota de 1949 metri. Viteza de rulare a fost îmbunătăţită şi ea în decursul timpului, ajungând astfel la nu mai puţin de 8,5 metri pe secundă. Capacitatea de transport a unei cabine este de 56 de persoane, iar capacitatea de transport a telecabinei este de aproximativ 500 de persoane pe oră.

telecabina Schmittenhöhebahn catre Schittenhohedin telecabina Schmittenhöhebahn spre Schmittenhohestatia de jos pentru telecabina Schmittenhöhebahndesign Porsche pentru telecabina Schmittenhohebahn design Porsche pentru telecabina Schmittenhohebahn design Porsche pentru telecabina Schmittenhohebahn
Când ajungem în staţia superioară a telecabinei peste tot erau anunţuri cu zboruri în tandem cu parapanta. Deşi, de multe ori mi-am dorit să încerc şi eu un asemenea lucru, nu am reuşit nici până astăzi. Dar, odată şi odată tot voi încerca 🙂 Dacă doriţi să vă rezervaţi un zbor sau dacă doriţi un curs, puteţi intra pe următoarele linkuri (linkuri pe care le-am luat de pe panouri informative)
www.airstar.at
www.leonardo-flights.com
www.adler-air.com

zboruri in tandem cu parapanta Zell am See zboruri in tandem cu parapanta Zell am See zboruri in tandem cu parapanta Zell am See zboruri in tandem cu parapanta Zell am See
Înainte de a ajunge la capelă trecem şi prin faţa celebrului hotel Berghotel Schmittenhöhe, un hotel care are o istorie destul de îndelungată pentru această locaţie, având în vedere că telecabina care facilitează accesul la această locație, a fost deschisă doar la sfârșitul anului 1927.  Hotelul a fost construit în anul 1874 sub forma unei cabane, dar ulterior a fost mărit şi transformat în hotel. Inclusiv împărăteasa Sissi, dar şi împăratul Franz Josef, au fost cazaţi în această locaţie.  În decursul timpului hotelul a avut câteva  incidente şi a suferit numeroase modificări şi renovări. Cel mai notabil incident a fost incendiul din data de 28.10 2008, în care, pentru a se opri acest foc, au fost implicați peste 250 de pompieri.

hotel Berghotel Schmittenhöhe - Zell am Seehotel Berghotel Schmittenhöhe - Zell am See
Ajungem într-un final şi la capela Elisabeta ( Elisabeth chapel ). Capela a fost construită între anii 1904 si 1905 şi, precum spuneam la începutul articolului, în data de 10 septembrie 1908 a fost inaugurată şi sfințită de către arhiepiscopul de Salzburg din perioada respectivă.  La intrarea în capelă, chiar lângă scări, o să observaţi mormântul lui Franz Gramshammer, fost manager la Grand Hotel şi la Berghotel Schmittenhöhe. Franz Gramshammer a fost proprietar al acestei capele pentru o bună perioadă de timp.
Odată intrat în capelă am fost fascinat de cele cinci vitralii existente. Toate aceste vitralii reprezintă momente din viața Sfântei Elisabeta a Ungariei (1207-1231), au o dimensiune standard de 110 cm x 140 cm şi au fost donate de persoane importante din comunitatea Zell am See, persoane care sunt menționate în partea de jos a vitraliilor.
capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohecapela Elisabeta - Elisabeth chapel Schmittenhohemormant la capela Elisabeta - Elisabeth chapel Schmittenhohe vitralii capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe vitralii capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe vitralii capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe vitralii capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe vitralii capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe
Şi altarul acestei capele:
altar capela Elisabeta -Elisabeth chapel Schmittenhohe
Pornim mai departe într-o scurtă plimbare pe domeniul schiabil, care se laudă cu faptul că iarna ar avea pe cele 29 de pârtii o lungime schiabilă de 77 de km şi o suprafaţă de 115 hectare.  Pârtiile sunt împărțite pentru toate categoriile, astfel sunt 25 de kilometri de pârtii albastre, 27 de kilometri de pârtii roşii şi 25 de kilometri de pârtii negre. Începând cu anul acesta, în Zell am See a fost deschis cel mai mare “Funslope” din lume. Este vorba de Schmittenhoehe XXL, o pârtie cu elemente distractive (melci, tuneluri etc)

domeniul schiabil Schmittenhohe domeniul schiabil Schmittenhohe domeniul schiabil Schmittenhohe domeniul schiabil Schmittenhohe domeniul schiabil Schmittenhohe
Dacă doriţi să vedeţi starea pârtiilor, puteţi intra pe harta interactivă a pârtiilor din Zell am See
În plimbarea noastră am întâlnit şi câţiva instructori de zbor cu parapanta, dar din păcate  nu i-am văzut în acţiune deoarece vremea nu le permitea să zboare
Cum se apropia ora pentru ultima coborâre cu telecabina  (17:00) ne îndreptăm spre staţia din vârf, nu înainte să ne facem câteva fotografii în punctul de belvedere a staţiunii Zell am See. Vulturul din lemn, care apare în următoarea poză, am aflat că este doar  unul dintre animalele care apar sculptate pe promenadă. Pentru a face mai interactivă plimbarea pentru copii, de-a lungul acestei promenade au fost amplasate diverse animale sculptate în lemn.
Dacă doriţi să vă planificaţi o drumeţie pe Schmittenhohe,  vă recomand următoarea hartă . (Atentie, fişerul este de 9,06 MB)

Belvedere Zell am See Belvedere Zell am See Belvedere Zell am Seevultur Zell am Seeparapanta pe Schmittenhohe parapanta pe Schmittenhohe parapanta pe Schmittenhohe telecabina pe Schmittenhohe

Despre Zell am See am scris aici:

www.bucketlist.ro/plimbare-pe-lacul-zell-din-statiunea-zell-see/

Despre Kaprun am scris aici:

www.bucketlist.ro/tag/kaprun/

În apropiere de Zell am See mai puteți vizita si :

  • Cascada Krimmler

www.bucketlist.ro/cascada-krimmler-cea-mai-frumoasa-cascada-din-austria/

  • Drumul alpin Grossglockner

www.bucketlist.ro/tag/grossglockner/

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Austria, Impresii de vacanta and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Schmittenhohe si capela Elisabeta – Zell am See

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.