Precum v-am mai spus și în articolele anterioare, în anul 2008, am mai făcut o vizită lacurilor din Parcul Național Lacurile Plitvice. În această vizită am parcurs doar traseul care includea lacurile de jos (Donja Jezera), precum și lacul Kozjak . La fel ca și în vizita de anul acesta am parcat mașina tot în parcarea P2, iar mai apoi ne-am îndreptat spre intrarea de lângă Café-bar Flora. După o plimbare scurtă am ajuns la debarcaderul P1, de unde trebuia să luăm o barcă electrică, care traversa lacul Kodjak, spre debarcaderul P2 (lacul Gradinsko ), iar mai apoi am luat din nou o barca electrică, care traversa lacul Kozjak spre P3 (locul de picnic).
Lacul Kozjak este numit si “lacul caprelor” deoarece conform legendelor, se spune că, datorită lupilor din zonă, în acest lac, un pastor și-ar fi pierdut 30 de capre după ce s-a spart gheața cu ele. In cele aproximativ 20 de minute cât durează traversarea lacului Kozjak am mai avut ocazia să trecem si pe lângă insula “Stefanijin otok”, o insula numită după prințesa Stefania. Insula are doar 275m lungime, 60m lățime și aproximativ 10 m înălțime. Această insulă era folosită pe vremuri pentru a-și adăposti păstorii animalele și a le ferii de lupi din zonă. Tot în plimbarea noastră pe lac am avut ocazia să admiram și diversele cascade care se varsă direct în lacul Kodjak.
Poposim câteva minute în locul de picnic, iar mai apoi ne îndreptăm spre primul rând de cascade. Este vorba de cascadele Milanovacki slapovi, care delimitează lacul Kodjak de lacul Milanovac.
Lacul Milanovac, primul lac vizitat din grupul lacurilor de jos (Donja jezera), este cel mai mare ca și mărime din această grupare, având o suprafață de 3,2 hectare și o adâncime maximă de 18 metri.
Lacul Milanovac:
Drumul nostru se continuă spre lacul Gavanovac, dar mai facem şi o scurtă oprire pentru a admira o frumoasă cascadă între lacul Milanovac și lacul Gavanovac. Cascada poartă numele de “Milka Trnina” , nume dat după o renumită soprană din Croația, persoană care a donat o importantă sumă de bani pentru a se putea realiza a parte din potecile din acest parc. Apropo, nu știu dacă știți și faptul că, celebra ciocolată Milka poartă acest nume și pentru faptul că, fondatorul fabricii de ciocolată Philippe Suchard a fost un mare fan al sopranei Milka Trnina, cel puțin așa se laudă croații. Întâmplător am auzit povestea anul acesta, când am vizitat din nou parcul Plitvice și, din curiozitate, am verificat când am ajuns acasă. Se pare că ar fi adevărată această poveste.
Următorul popas de pe traseu îl facem la lacul Gavabovac, legenda acestui lac ne se spune că aici a dispărut o comoară şi nu a mai fost descoperită. Probabil a dispărut la fel ca şi o parte din apa acestui lac. Datorită fenomenelor carstice din zonă se spune că o parte din apa lacului “dispare”.
Traseul nostru continuă spre lacul Kaludjerovac, un lac cu o suprafață de 2,1 hectare și cu o adâncime maximă de 13 de metri. Lungimea lacului este de 225 m, cu o lățime care variază intre 70 metri și 100 metri. Numele acestui lac este dat după faptul că în apropiere lui a trăit intr-o peșteră un călugăr. Kaluđer în limba croată înseamnă călugăr. Trecerea apei din lacul Gavabovac spre lacul Kaludjerovac se face prin “Velike Kaskada” (Cascada mare)
Velike Kaskada:
In imediata apropiere a acestei cascade poteca se bifurcă. Din acest loc se poate ajunge în peștera verticală Pecina Supljara sau te poți îndrepta spre Veliki slap, o cascadă de 78 de metri. Noi am ales să ne îndreptăm spre Veliki Slap.
Tot din acest loc se mai poate observa şi intrarea spre Modra pecina (peştera albastră) , dar care din păcate nu este vizitabilă. Se poate observa doar intrarea în această peșteră
Peștera verticală Pecina Supljara:
Intrare în peștera Modra pecina (peștera albastră) din parcul Plitvce:
Ajungem și la ultimul lac din salba de 16 lacuri care formează Parcul Naţional Lacurile Plitvice. Este vorba de lacul Novakovic Brod, un lac de numai 0,4 hectare, fiind cel mai mic lac din gruparea Lacurilor de jos (Donja jezera), iar din acesta se desprind cascadele Stvori Sastavci.
Traseul nostru se continua până la baza cascadei Veliki Slap (78 metri ), cea mai mare cascadă din acest parc. Cascada ia naștere din râul Plitvica, iar apoi se varsă în râul Korana.
Cascada Veliki Slap fiind ultimul obiectiv pe care-l doream să-l vizităm în traseul nostru din 2008 prin Parcul National Lacurile Plivice. Așa că ne îndreptăm spre stația ST1 de lângă cafe bar Rapajinka, dar pe traseu facem numeroase opriri la “balcoanele” care ofer o priveliște uimitoare asupra lacurilor din acest parc. Cu greu ne despărțim de acest loc și ajungem la stația ST1 de unde am luat trenul panoramic spre stația ST2, iar mai apoi printr-o scurta plimbare ajungem în parcarea P2.
Despre Parcul Național Lacurile Plitvice am mai scris aici:
www.bucketlist.ro/lacurile-superioare-din-parcul-national-plitvice-guest-post-de-bebelus/
www.bucketlist.ro/parcul-national-lacurile-plitvice-din-croatia/
www.bucketlist.ro/unde-sa-te-cazezi-cand-vrei-sa-vizitezi-parcul-plitvice/
Dacă sunteți în zonă recomand și Slunj:
www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-slunj/
www.bucketlist.ro/slovin-unique-rastoke-slunj/
www.bucketlist.ro/slunj-si-morile-de-apa-de-la-rastoke/
3 Responses to Lacurile de jos din Parcul National Lacurile Plitvice