Unde să te cazezi când vrei să vizitezi parcul Plitvice

Data trecută când am vizitat parcul Plitvice, în anul 2008, mi-am propus că atunci când voi mai vizita acest parc să rămân pentru mai multe nopți prin zonă pentru a descoperi cât mai mult din frumusețea locului, şi nu doar a parcului Plitvice. Așa că anul acesta, cum m-am reîntors prin aceste meleaguri, m-am folosit de o parte din planurile şi documentarea pe care mi le-am făcut data trecută.
Primul lucru cu care am pornit să-mi organizez această ieşire a fost căutarea cazării lângă parcul Plitvice. Data trecută când am fost prin Croaţia am plecat la drum fără nicio cazare rezervată. Am mers pe considerentul că o să ne găsim cazare la faţa locului şi ne vom opri unde ne place. Da, e o soluţie foarte bună şi de multe ori găseşti cazare la preţuri foarte bune, ba mai mult ai posibilitatea să-ţi alegi ceea ce-ţi place. Dacă căutați oferte de cazare la Plitvice, pe forumuri o să primiți această recomandare, să încercați la faţa locului.  Însă anul acesta, fiind  la drum cu un bebeluş de numai 10 luni, ne-am hotărât să nu ne mai riscăm şi să ne rezervăm cazare de acasă, astfel încât să nu avem surprize.
Dacă doriți să vă faceţi rezervare din timp vă recomand să vă faceţi prin Booking.com (sau prin oricare alt portal de rezervări online). De ce nu am făcut rezervare direct la proprietari şi am ales să ne facem  pe acest portal? Datorită comisioanelor super nesimțite pe care le practică băncile. Dacă-ți faci rezervarea prin intermediul unui portal de rezervare online (în cazul nostru Booking.com), doar se garantează cu un card bancar şi nu e necesar niciun transfer bancar. Din păcate am găsit foarte puţine site-uri ale unor unităţi de cazare din Croaţia care să aibă implementat un procesator de plăţi online.
Ei bine, până anul acesta nu ne-am lovit de aceste comisioane super nesimțite ale transferurilor spre conturi din străinătate. În primă fază, am studiat locurile de cazare din această zonă, am trimis zeci de mail-uri și, bineînțeles, am primit foarte multe oferte atrăgătoare. Bun, dar în toate ofertele pe care le-am primit se cerea ca pentru confirmarea acelei rezervări să trimitem un avans în contul proprietarilor de pensiuni.  Avansul nu era mare, era un procent din prețul total al acestei rezervări şi de obicei se ajungea la o sumă de 10 – 20 de euro. Ok, am înţeles perfect ideea, ne-am ales o cazare şi ne-am hotărât să facem transfer bancar. De obicei plățile le fac direct prin internet banking, dar cum eram prins cu multe lucruri şi câteva din aceste lucruri erau legate şi de bancă, am zis că, dacă tot ajung la bancă să fac de acolo plățile. Cum am ajuns la ghişeu am rămas mască când am auzit despre ce comisioane se practică. Ba mai mult nu se pot face transferuri sub o anumită sumă,  în cazul meu sub 30 de euro. Doar dacă fac transfer bancar prin internet banking şi atunci plafonul minim era de 10 euro. Ulterior am verificat la mai multe bănci şi merg cam pe aceleași plafoane. Tot la ghișeul băncii unde am conturile, am aflat că pentru a efectua un transfer minim de 30 euro trebuia să plătesc 0,1 % din suma plus un comision de plăţi interbancare care era de 15 euro dacă alegeam varianta SHA (opţiune în care eu plăteam doar o parte din comisioane, iar proprietarul contului în care făceam plata plătea şi el o diferenţă de comision). Dacă optam pentru varianta de plată OUR (în care suportam eu toate cheltuielile) comisionul era cu mult mai mare.
Cum marea majoritate nu doreau să primească banii via MoneyGram sau via Western Union, am renunţat la ideea de a face rezervare direct la proprietar şi am ales să folosesc rezervarea prin booking.com.
Dacă doriţi să vă căutaţi cazare cât mai aproape de parcul Plitvice găsiţi în localitățile din apropiere.
Ca şi idee, în parcul Plitvice se poate intra prin trei locuri: două intrări sunt pe drumul principal şi încă o intrare se poate face prin localitatea Plitvica Selo: Inclusiv cei de la Booking le-au grupat aceste cazări după cele trei intrări:

Dacă doriţi să vă căutaţi cazare într-o localitate din apropiere, puteţi să alegeţi următoarele localităţi în funcție de distanţă. Eu le-am raportat faţă de intrarea cu numărul 2, intrare care face posibilă atât vizitarea lacurilor de jos (Donja jezera), cât şi a lacurilor superioare (Gornja jezera):

Am realizat si o harta cu amplasare localităților din apropiere : harta

Dacă doriți să vă căutați cazare în camping, în apropiere de parcul Plitvice sunt două campinguri mai renumite: campingul Borje şi campingul Korana
Campingul Korana este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de campare din Croația şi  este situat la 6 kilometri spre nord de intrarea numărul 1 din parcul Plitvice. Tot aici găsiți şi posibilitatea de a închiria unul din cele 47 bungalou-uri
Dar să revin cu ce am ales noi. Poate sună aiurea, dar chiar nu doream să stăm cât mai aproape de parc. Am căutat să ne cazam în Slunj, la 32 de kilometri faţă de intrarea numărul 2 din parcul Plitvice. Această alegere am făcut-o după ce, data trecută,  ne-am oprit pentru a ne lua micul dejun în Slunj şi am descoperit acest loc (v-am povestit aici ) şi astfel am rămas fixat să-mi caut cazare aici. Da, anul aceasta am ţinut morţiş să-mi caut cazare în Slunj sau de ce nu în partea istorică a Slunj-ului, în Rastoke.
Pe foarte mulţi i-am auzit că vor să-şi caute cazare cât mai aproape de parc. Da, e ok. Dimineaţa poţi să ajungi printre primii la intrarea în parc şi poţi să stai în parc până la ora închiderii. Da, dar seara ce faci? Cam aceasta a fost şi întrebarea pe care mi-am pus-o după ce am vizitat pentru prima dată parcul. Bine, să excludem din start faptul că după o zi de plimbare prin parc nu-ţi prea mai arde de nicio ieşire. Te gândeşti doar la un duş cald, la un pat moale şi la linişte în care să-ţi savurezi visele cu peisajele din Rai pe care le-ai văzut peste zi prin parcul Plitvice.
Noi am mai luat în calcul şi faptul că ne doream o cazare într-o localitate în care să avem acces la un supermarket, bancă,  piaţă, farmacie dacă va fi nevoie şi bineînţeles la restaurante. Toate acestea pentru că eram cu un bebeluş. Când am tras linie sub toate aceste cerinţe singura variantă viabilă a fost să alegem Slunj ca şi loc de cazare pentru a vizita parcul Plitvice.
Precum vă povesteam la începutul acestui articol, după ce am primit e-mailurile cu ofertele am făcut alegerea. Aveam de ales să ne cazăm la Slovin Unique în care puteam să ne închiriem un bungalou sau să ne închiriem o căsuţă chiar peste cascadele de la Slunj. După ce am analizat puţin problema am renunţat la ideea de a ne caza într-o casă pe cascadă. Da, e foarte frumos şi foarte romantic, dar pentru noi nu era bine. Doar pe simplul motiv că era gălăgie în permanenţă şi poate că bebiţa noastră nu-şi putea face bine somnul. Aşa că am rămas ca şi variantă pe bungalou. După ce am avut problema cu transferul bancar, am renunţat şi la această alegere şi am mers pe varianta de rezervare prin Booking.
Am căutat să fie într-un loc cât mai liniştit şi să încăpem patru persoane adulte plus un bebeluş, aşa că am ales apartamentul Michaela. Pentru contact direct puteți să folosiți adresa de mail: obiteljobajdin@gmail.com . O locaţie care a apărut foarte recent pe Booking şi care în momentul când am făcut rezervare nu avea niciun review. M-am uitat peste pozele din descriere şi din ce am văzut era exact ce căutam. Situată într-o zonă foarte liniştită, cu pădure în apropiere, a fost alegerea perfectă. Deşi proprietarii erau doar la început în acest domeniu s-au comportat ca şi cum de o viaţă au lucrat în domeniul hotelier.
Ce m-a uns la suflet când am fost cazaţi la această pensiune:
1. Foarte atenți la detalii. Cum ne-au văzut cu un bebeluș așa de mic primul lucru care ne-au întrebat era dacă nu dorim să ne aducă lapte proaspăt 🙂
2. La nici zece minute după ce ne-am cazat am observat că au mutat câinele din apropierea pensiunii pe motivul să nu latre şi să ne trezească copilul, cu toate că noi nu cerusem acest lucru.
3. Era o locaţie foarte child friendly, cu leagăn pentru copii, cu loc de joaca în nisip, cu mini – topogan etc.
4 Bucătărie dotată cu toate cele necesare. Pentru noi, care eram cu diversificarea în plină desfăşurare în alimentaţia copilului, era locul ideal pentru a pregăti masa
4. Tot pentru bebeluş, fata proprietarului,  a adus un aparat de ţânţari doar că să nu apară probleme.

Ei bine şi de data aceasta mi-am propus să mai ajung odată prin acest parcul Plitvice şi prin Slunj, dar iarna.

Şi câteva poze:

Locul de joacă de la Apartament Michaela:

Loc de joaca la apartament Michaela Slunj - Cazare pentru PlitviceLoc de joaca - apartament Michaela Slunj - Cazare pentru PlitviceLoc de joaca - apartament Michaela Slunj - Cazare pentru PlitviceApartament Michaela Slunj - Cazare pentru Plitvice

Cușca goala după ce au mutat câinele sa nu ne trezească bebelușul:

cusca caineCazare în Slunj si în zona istorică, în Rastoke:

Cazare in Rastoke Slunj - cazare pentru vizita Plitvice Cazare in Rastoke Slunj - cazare pentru vizita Plitvice

Si cascada din spatele casei 🙂

Cazare in Rastoke Slunj - cazare pentru vizita Plitvice

Cazare în Slunj:

Cazare in Rastoke Slunj - cazare pentru vizita Plitvice

Sobe Ivanika din Rastoke (Slunj) – foarte aproape de Vodena Ovca :

Cazare in Rastoke Slunj - cazare pentru vizita Plitvice

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Croatia, Impresii de vacanta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Unde să te cazezi când vrei să vizitezi parcul Plitvice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.