Unde să mănânci în Cracovia

Poate aţi observat că, în ultima vreme, pe acest blog am început să postez articole de genul ”unde să mănânci în…  ”. Ei bine, m-am gândit că în orice excursie pe care o facem, pe lângă obiectivele pe care dorim să le vizitam, mai vrem să cunoaștem puțin şi din gastronomia locală.

                Cum eram ajunși în Cracovia, fără o documentare foarte aprofundată, trebuia să găsim o recomandare unde să ne luăm masa.

                Plecasem de la hotel după ce am avut problema cu camera despre care v-am povestit în postul anterior şi doream să ajungem într-o zonă cât mai centrală. Ştiam doar de castelul Wawel, ca şi punct de reper, aşa că ne-am îndreptat înspre acest castel. Fiind o oră destul de târzie, am găsit destul de uşor un loc de parcare în apropierea acestui castel şi, spre marele nostru noroc, mai era şi gratuit, nu de alta, dar nu aveam la noi nici un zlot, aveam doar euro sau card-uri. Am lăsat maşina în parcare, apoi ne-am îndreptat spre o casă de schimb valutar. Întrucât ne aflam într-o zonă destul de turistică, am găsit destul de multe case de schimb, dar marea majoritate mai aveau şi câte un agent de pază în faţa lor. Bănuiam că, datorită unor afişaje care pot să fie interpretabile, putem să fim traşi în piept datorită ratei de schimb. Mai ales prezenţa unui ”security agent” în faţa acestor case de schimb îmi ivise bănuiala că ceva nu e în regulă. Aşa că nu am schimbat la prima casă apărută în drum, ci am luat o bucată de hârtie şi îi puneam să scrie cât primesc pentru 100 de euro. Marea majoritate spuneau să ne uităm pe panou că e afişat cursul, dar la insistențele noastre, când scria pe hârtie cât primeam, vedeam că e o sumă cu mult mai mică decât cea afișată. Un exemplu tipic de ”ţepuire” la casele de schimb. După câteva case de schimb am găsit, într-un final, o casă fără comisioane şi fără alte cele şi am primit un curs relativ decent faţă de restul.

 În discuţiile cu tipul de la casa de schimb l-am rugat să ne facă o recomandare pentru a ne lua masa.Era un tânăr destul de simpatic, care avea chef de vorbă la ora respectivă şi noi doream să profitam de acest fapt. Aşa că recomandarea a fost să ajungem în piaţa Rynek Główny, unde o să găsim o mulţime de terase şi restaurante .

Zis şi făcut, am pornit la drum, iar când am ajuns în această piaţă am rămas gură cască, nu ne venea să ne credem ochilor câta lume era adunată aici. Se ştie că piaţa respectivă este cea mai mare din Europa, dar nu ne venea să ne credem ochilor că era şi plină.

Am dat o tură pe la toate terasele din zonă şi, culmea, toate erau ocupate. Multă lume aştepta în faţa teraselor până se elibera o masă şi imediat o ocupau. Lumea de obicei studia meniul de la terase (afişat în faţa terasei respective).

  Într-un final, ajungem în faţa terasei Hawelka, unde în momentul când am ajuns noi tocmai se eliberaseră câteva mese. Aşa că, fără să mai studiem meniul expus în faţa terasei, ne-am așezat la masă. Eram frânţi de oboseală şi lihniţi de foame şi chiar nu ne mai doream să stăm la ”studii aprofundate” în faţa vreunui meniu 🙂

                Când a venit chelnerița şi ne-a întrebat dacă ne-am hotărât,  se vedea pe noi că suntem în plop, … nu ştiam nimic din ce se regăsea prin meniu. Singurul lucru pe care l-am recunoscut era ”pierogi” , găluștele pe care le-am mâncat şi prin Kosice. Eu unul îmi doream să încerc altceva, un meniu de care să-mi aduc aminte când pronunț cuvântul Cracovia, așa că i-am zis pe chelneriței să-mi recomande ceva tradițional şi, dacă se poate, ceva din specialitatea bucătarului (de obicei mă uit în această secţiune când merg într-un restaurant :).

Unde să mănânci în Cracovia; mâncare; terasa; rata în crusta dulce cu mar si cartofi la cuptor servit cu sos de afine; Unde să mănânci în Cracovia - Terasa Hawelka

                Pieczona kaczka w miodowej skórce, mai exact, se traduce raţă în crustă dulce cu măr şi cartofi la cuptor servit cu sos de afine 🙂 Îmi ”ploua în gură” numai când îmi traducea tipa ce conţinea acel meniu. Fără doar şi poate ne-am comandat două meniuri. De obicei,  eu cu soţia ne comandăm diferit deoarece ne place să comparăm ce avem prin farfurie, dar de data aceasta ne-a convins pe amândoi cu acelaşi tip de meniu. Preţurile erau mai mult decât acceptabile, 50 de PLN/ porţie,  adică cu puţin peste 50 de Ron/ porţie, deoarece zlotul este cu puţin mai tare decât leul nostru. Cu băutura, cu bacşiş, cu totul, am ieşit undeva până în 150 de RON pentru o masă la una dintre cele mai scumpe terase din  piaţa Rynek Główny. Ulterior am aflat că această terasă era una dintre cele mai scumpe, dar îşi merita banul 🙂

Bineînţeles că şi în seara următoare am revenit tot în acelaşi loc şi pentru acelaşi meniu.:), dar am mai încercat şi pierogi.

Unde să mănânci în Cracovia Terasa Hawelka Terasa Hawelka - locul unde să mănânci în Cracovia

Krakow; Cracovia; mancare; terasa; raţă în crustă dulce cu măr şi cartofi la cuptor servit cu sos de afine; unde sa mâncam;

Şi pierogi 😀  :Krakow; Cracovia; mancare; terasa;Hawelka; pierogi; unde sa mancam;

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre Cracovia am mai scris si :

http://www.bucketlist.ro/drum-spre-cracovia/

http://www.bucketlist.ro/cracovia-cum-sa-ti-iei-teapa-la-cazare/

http://www.bucketlist.ro/cracovia-peisaje-de-noapte/

http://www.bucketlist.ro/bazilica-sf-maria-din-cracovia/

http://www.bucketlist.ro/magazin-de-suveniruri-din-cracovia/

http://www.bucketlist.ro/castelul-wawel-din-cracovia/

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Polonia and tagged , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Unde să mănânci în Cracovia

  1. Lucian says:

    Tu vrei sa ne faci pofta de mancare, asa…Nu ca nu am fi mancat destul de sarbatori! Arata foarte bine preparatele!

    • naghiu says:

      Normal că vreau să-ți fac poftă :),…. atât de mâncare cât și de o vizită prin Cracovia. Știi cum e de sărbători, deși frigiderul geme de la atâtea preparate specifice sărbătorilor, de fiecare dată ți-e poftă de altceva, pe care, bineînțeles nu le găsești prin frigider 🙂

  2. Simona says:

    Văzând acele imagini şi dacă eşti sătul ţi se face poftă 🙂
    Anul acesta, pe la sfârşitul lui iulie voi ajunge şi eu în Cracovia, doar în trecere, însă, dacă voi avea timp voi încerca o porţie de pierogi, că tare bine arată 🙂

    • naghiu says:

      Salut Simona și bun venit pe blog. Scuze, doar acum am observat mesajul (era intrat în Spam). În articolele următoare trebuie să te conving să aloci mai mult timp pentru Cracovia 🙂 Nu?

      • Simona says:

        Din păcate de data asta chiar nu voi putea rămăne mai mult în Cracovia deoarece vom fi doar în trecere spre Scandinavia, însă dacă îmi va plăcea tare mult aş putea să revin cu altă ocazie 🙂

  3. Pingback: Cracovia - peisaje de noapte | Bucketlist

  4. Stii ca salivez la rata aia! 150 ron pt asemenea portii nu mi se pare mult! un pret corect mai ales ca e si terasa, si in centru!

  5. Pingback: Drum spre Cracovia | Bucketlist

  6. Pingback: Cracovia, cum să-ți iei țeapă la cazare | Bucketlist

  7. Pingback: Bazilica Sf. Maria din Cracovia | Bucketlist

  8. Pingback: Turnul primăriei din Cracovia | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *