Poate cel mai impunător obiectiv, pe care puteți sa-l vizitați în piața Rynek Główny, este Bazilica Sf. Maria din Cracovia.
De ce este așa de renumită?
În special, pentru sunetul de trompetă care răsună, din oră în oră, în cele patru zări ale oraşului Cracovia, mai exact în direcţia celor patru porţi principale care existau în oraşului vechi.
• primul, în direcția sud, spre castel
• al doilea, în vest, în direcția municipiului
• al treilea în direcția nord, adică spre poarta Barbican
• al patrulea în direcția est, pentru comercianți
Pe tema acestui cântec de trompetă există şi o legendă, care ne spune că în secolul al XIII-lea, în turnul acestei biserici, un paznic a dat semnalul că se apropie de porţiile oraşului o invazie, probabil a mongolilor. Porțile orașului s-au închis şi astfel, oraşul a scăpat de acea primejdie. În momentul când paznicul a cântat la trompetă semnalul de avertizare, o săgeată trasă de cotropitori i-a străpuns gâtul, ucigându-l. Din această cauză piesa se întrerupe brusc, iar ultima notă este mai ridicată. Astfel, din momentul respectiv şi până în ziua de astăzi, această piesă se cântă în semn de respect pentru acel erou care a salvat orașul. Piesa se numește Hejnal.
Ba mai mult, piesa este transmisă în amiază la radio, pentru întreaga Polonie. Hejnal este considerată ca fiind imnul oraşului Cracovia. Noi am ascultat acest ”imn al oraşului” doar de la terasele din piaţă, dar din păcate înregistrarea pe care o avem nu este prea bună, în schimb puteţi să-l ascultaţi în următorul videoclip. Se poate urca în turn până lângă acest trompetist, însă trebuie să urcați peste 230 de trepte. Noi am urcat cele peste 100 de trepte din turnul Primăriei şi, sincer, nu mai aveam chef de încă o urcare.
Ce am găsit la această biserică deosebit?
Cele două turnuri sunt de mărime diferită: turnul mare, denumit şi Turnul Goarnei are o înălțime de 82 de metri. Turnul este caracterizat printr-un acoperiş ascuţit, înconjurat de opt turnulețe de mărime mai mică. Pe vârful principal, în anul 1666, a fost amplasată o coroană aurită, cu un diametru de 2,4 metri şi cu o înălțime de 1,3 metri. Tot pe acest turn, în partea superioară, o să observați un glob aurit, care conține șase cutii de cupru, cu diferite documente, începând din secolul XV – lea până în prezent, precum şi medalii comemorative şi alte elemente.
Turnul mai mic este folosit ca şi clopotniță şi are o înălțime de 69 de metri.
Diferența de înălțime între turnuri am mai întâlnit-o şi la alte biserici vizitate, cum ar fi biserica St. Catharinakerk din Eindhoven şi catedrala Sf. Elisabeta din Kosice , dar şi la multe altele pe care le voi prezenta ulterior.
Pentru a vizita această biserică trebuie sa achitați 10 PLN/pers. intrarea şi încă 5 PLN taxa pentru aparatul foto.
Program de vizită:
Luni până sâmbătă 11:30 – 18:00, Duminica 14:00 – 18:00.
Mai multe informații le găsiți si pe site-ul oficial:
În continuare câteva poze:
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Despre Cracovia am mai scris şi aici:
http://www.bucketlist.ro/cracovia-peisaje-de-noapte/
http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/cracovia-cum-sa-ti-iei-teapa-la-cazare/
http://www.bucketlist.ro/drum-spre-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/castelul-wawel-din-cracovia/
Pingback: Turnul primăriei din Cracovia | Bucketlist
Pingback: Magazin de suveniruri din Cracovia | Bucketlist