Bazilica Sf. Maria din Cracovia

                Poate cel mai impunător obiectiv, pe care puteți sa-l vizitați în piața Rynek Główny, este Bazilica Sf. Maria din Cracovia.

                De ce este așa de renumită?

                În special, pentru sunetul de trompetă care răsună, din oră în oră, în cele patru zări ale oraşului Cracovia, mai exact în direcţia celor patru porţi principale care existau în oraşului vechi.

• primul, în direcția sud, spre castel

• al doilea, în vest, în direcția municipiului

• al treilea în direcția nord, adică spre poarta Barbican

• al patrulea în direcția est, pentru comercianți

                Pe tema acestui cântec de trompetă există şi o legendă, care ne spune că în secolul al XIII-lea, în turnul acestei biserici, un paznic a dat semnalul că se apropie de porţiile oraşului o invazie, probabil a mongolilor. Porțile orașului s-au închis şi astfel, oraşul a scăpat de acea primejdie. În momentul când paznicul a cântat la trompetă semnalul de avertizare, o săgeată trasă de cotropitori i-a străpuns gâtul, ucigându-l. Din această cauză piesa se întrerupe brusc, iar ultima notă este mai ridicată. Astfel, din momentul respectiv şi până în ziua de astăzi, această piesă se cântă în semn de respect pentru acel erou care a salvat orașul. Piesa se numește Hejnal.

                Ba mai mult, piesa este transmisă în amiază la radio, pentru întreaga Polonie. Hejnal este considerată ca fiind imnul oraşului Cracovia. Noi am ascultat acest ”imn al oraşului” doar de la terasele din piaţă, dar din păcate înregistrarea pe care o avem nu este prea bună, în schimb puteţi să-l ascultaţi în următorul videoclip. Se poate urca în turn până lângă acest trompetist, însă trebuie să urcați peste 230 de trepte. Noi am urcat cele peste 100 de trepte din turnul Primăriei şi, sincer, nu mai aveam chef de încă o urcare.

                Ce am găsit la această biserică deosebit?

                Cele două turnuri sunt  de mărime diferită: turnul mare, denumit şi Turnul Goarnei are o înălțime de 82 de metri. Turnul este caracterizat printr-un acoperiş ascuţit, înconjurat de opt turnulețe de mărime mai mică. Pe vârful principal, în anul 1666, a  fost amplasată o coroană aurită, cu un diametru de 2,4 metri şi cu o înălțime de 1,3 metri. Tot pe acest turn, în partea superioară, o să observați un glob aurit,  care conține șase cutii de cupru, cu diferite documente, începând din secolul XV – lea până în prezent, precum şi medalii comemorative şi alte elemente.

                Turnul mai mic este folosit ca şi clopotniță şi are o înălțime de 69 de metri.

Bazilica Sf. Maria din Cracovia Bazilica Sf. Maria din Cracovia - Turnul Goarnei

                Diferența de înălțime între turnuri am mai întâlnit-o şi la alte biserici vizitate, cum ar fi biserica St. Catharinakerk  din Eindhoven şi catedrala Sf. Elisabeta din Kosice , dar şi la multe altele pe care le voi prezenta ulterior.

                Pentru a vizita această biserică trebuie sa achitați 10 PLN/pers. intrarea şi încă 5 PLN taxa pentru aparatul foto.

Program de vizită:

Luni până sâmbătă 11:30 – 18:00, Duminica  14:00 – 18:00.

Mai multe informații le găsiți si pe site-ul oficial:

http://www.mariacki.com/

În continuare câteva poze:

Bazilica Sf. Maria din Cracovia - fotografie din turnul primariei Bazilica Sf. Maria din Cracovia - noaptea Bazilica Sf. Maria din Cracovia Bazilica Sf. Maria din Cracovia Bazilica Sf. Maria din Cracovia Bazilica Sf. Maria din Cracovia (4) Bazilica Sf. Maria din Cracovia si piața Rynek Główny Bazilica Sf. Maria si piața Rynek Główny din Cracovia Piața Rynek Główny si Bazilica Sf. Maria din Cracovia

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre Cracovia am mai scris şi aici:

http://www.bucketlist.ro/cracovia-peisaje-de-noapte/

http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-cracovia/

http://www.bucketlist.ro/cracovia-cum-sa-ti-iei-teapa-la-cazare/

http://www.bucketlist.ro/drum-spre-cracovia/

http://www.bucketlist.ro/castelul-wawel-din-cracovia/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Polonia and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Bazilica Sf. Maria din Cracovia

  1. Pingback: Turnul primăriei din Cracovia | Bucketlist

  2. Pingback: Magazin de suveniruri din Cracovia | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.