Naghiu Ovidiu
Cu toate că în prima fază mi-am dorit să păstrez anonimatul, în sensul că nu v-am prezentat nicio poză cu mine pe acest blog, totuși m-am gândit că ar fi bine să mă prezint.
Mă numesc Naghiu Ovidiu, locuiesc în Oradea şi am creat acest blog de travel prin care îmi doresc să vă împărtășesc câteva impresii din destinațiile prin care am fost. Tot ce apare pe acest blog scris de mine este o părere personală şi trebuie tratată ca şi atare.
De unde au început călătoriile mele?
Păi… Prima mea ”ieșire” din ţară a fost în anul 1991, când am participat la un schimb de ”experiență” cu o şcoală din Italia. Eram tânăr ”fecior” 🙂 pe vremea aceia şi eram super impresionat de tot ceea ce vedeam. Schimbul de experiență se baza pe faptul că stăteam la o familie din Italia pentru mai mult de două săptămâni, iar pe urmă italianul la care am stat (de aceeași vârstă cu a mea), urma să vină în România, tot pentru aceeași perioada de timp. Am avut un noroc chior şi am prins un schimb de experiență cu un băiat italian foarte înstărit, iar cu această ocazie mi-a organizat excursii prin mai multe zone ale Italiei. Am vizitat Roma , Vatican, Veneția etc ., destinații pe care în momentul respectiv, cu siguranță, nu mi le-aş fi permis. Când a ajuns şi el în România i-am organizat cam același tip de program, făcând un tur prin multe destinații importante din ţară. Ulterior, am păstrat legătura cu italianul pentru o bună bucată de vreme.
Apoi a urmat perioada studenției şi, cum eram student în Oradea, excursiile prin Ungaria erau la ”ordinea zilei”. De orice aveam nevoie mergeam şi cumpăram din Ungaria (era cu mult mai ieftin), deși nu știam o boabă din limba maghiară.
Tot în perioada studenției am mai făcut o excursie memorabilă, prin Bosnia – Croaţia – Ungaria. Era în anul 1998 şi doream să vizitez Medjugorie din Bosnia. Această excursie cu siguranță nu o să o uit niciodată, deoarece am văzut în realitate faţa crudă a războiului. Am trecut prin Sarajevo Mostar, escortați de trupe SFOR pentru a ajunge în Medjugorie, iar la întoarcere, la cât de șocați am fost de această imagine, am ținut neapărat să ne întoarcem prin Croația – Ungaria. Oricum despre această excursie si povestea ei o să scriu un articol pe blog.
Apoi a urmat ”perioada de glorie” , de la terminarea studenției până în prezent 🙂 , când fiind pe banii tăi poți să-ţi organizezi ceea ce vrei şi cât vrei, de fapt cât te ţine buzunarul :). Am avut noroc să o întâlnesc pe soția mea, care la rândul ei, e pasionată de călătorii. Noi am ales ca marea majoritate a banilor pe care îi câștigăm să-i cheltuim doar pe călătorii. Considerăm că doar cu atât rămâi de la viață, nu duci nimic cu tine în pământ.
Planuri pe viitor?
Da, avem planuri la greu şi le puteți vedea în bucketlist-ul pe care l-am postat pe blog şi pe care periodic îl modificăm şi mai adăugăm destinații noi 🙂
De ce ne folosim prin călătoriile noastre?
În primul rând sunt adeptul ideii de a lua cât mai puține lucruri cu mine prin călătoriile pe care le facem. Așa că, nelipsite sunt smartphone-urile, atât al meu cât şi al soției, care au câștigat duelul faţă de laptop-ul pe care îl căram după noi. Am ales ca şi producător firma HTC din mai multe considerente. Preferăm marca HTC, pentru faptul că sunt telefoane bine definite, mai plăcute ca şi formă faţă de cele produse de competitori lor, materialul din care e realizată carcasa dau senzația de calitate superioară, iar interfața Sense face toți banii.
Pentru poze folosesc un aparat de fotografiat Nikon D 5100, cu patru obiective, 18 – 105 mm, 18 – 55 mm 28-75 mm si 55 – 200 mm. Bineînțeles că nu lipsesc din trusă şi filtrele de rigoare (neutral, polarizat, UV, etc). Inițial am folosit un aparat compact Fujifilm pe care l-am ales pe considerentul zoom-ului oferit. In multe călătorii mă bazez şi pe telefon deoarece la cei 8 Mp pe care îi are, realizează poze destul de bune.
Cazarea am ales să o facem de obicei prin booking.com, dar câteodată am mai făcut rezervări direct la hotel sau în unele cazuri chiar la faţa locului (Croaţia, Muntenegru)
Cu ce-mi place sa călătoresc?
În general sunt fan al excursiilor organizate cu mașina, în care nu mai depind de nimic, mă opresc când vreau, stau cât vreau şi pornesc la drum când vreau. Îmi plac foarte mult drumurile care să mă impresioneze cu peisajul oferit, dar şi acele care pun la încercare atât șoferul, cât şi mașina, iar aici nu mă refer la calitatea covorului asfaltic, ci la gradul de dificultate
Nu refuz niciodată vreun zbor cu avionul şi întotdeauna caut super oferte pe la companiile aeriene.
Ce caut să vizitez?
De regulă îmi place să vizitez locuri care m-au impresionat cu mult înainte de a le vizita. Da… am vizitat locuri care m-au impresionat doar privind o fotografie, vizionând un filmuleţ sau poate doar ascultând o simplă poveste despre locul respectiv şi acest lucru m-a făcut să-mi doresc să-l vizitez .
De exemplu: în septembrie 2012 am vizitat Hallstatt (Austria) doar pentru simplu fapt că am auzit că în China s-a realizat o replică a întregii stațiuni 🙂
De obicei mai verific dacă locul ales să-l vizitez reprezintă ceva (ex. dacă face parte din patrimoniul UNESCO). Evit, de regulă, înghesuiala, singurele excepţii făcute până acum a fost la carnavalul de la Veneţia şi în Disney Land Paris 🙂
Ce îmi place să fac în locurile vizitate?
În general vreau să aflu cât mai mult despre tradițiile locale, să ascult muzica locală, să degust mâncarea locală şi, de ce nu, băutura locală 🙂
Naghiu Flori
Aşadar să mă prezint si eu..
Sunt Flori, ardeleancă mutată în Timişoara. Nu întâmplător eu şi Ovidiu purtăm acelaşi nume de familie. Nu e fratele meu mai mare, dar eu mereu l-am considerat aşa. Nu ştiu pe cine am moştenit amândoi, dar ne place să călătorim, să descoperim locuri noi şi obiceiuri noi.
Am început să cutreier lumea, cam pe când eram în clasa a 10 – a. Părinții mei m-au încurajat în acest sens, deşi nu le place nici unuia din ei să călătorească. Am avut norocul să primesc o bursă în Franţa, în cadrul unui program: Leonardo da Vinci, de schimb de experienţă. Am stat aproape o luna în Clermont Ferrand si am descoperit cultura franceză. Tot atunci a fost şi prima ieşire într-o capitală europeană: Parisul. L-am vizitat într-o sâmbăta. Am pornit dimineața cu noaptea în cap, cu TGV-ul şi ne-am întors târziu în noapte. Nu am sa uit niciodată senzaţia pe care am avut-o atunci când am intrat în Notre Dame de Paris.
Au urmat apoi excursii şi tabere în România, urmând ca doar în anul 2 de facultate să fac a doua excursie în străinătate. Între semestre, cu banii de bursă strânși pe un semestru întreg, am vizitat oraşul ce urma sa devină marea mea dragoste: Viena. De atunci, cred că Viena a fost cel mai vizitat oraş de către mine, un loc plin de energie pozitivă.
Tot în facultate am avut şansa să prind şi cursuri de vară la universități din afară, asta după, participarea la conferințe ce a creat noi oportunități de a descoperi lumea.
Dintre proiectele mele turistice, cel mai mult m-am atașat de povestea celor 1001 de guri de canal. Îmi doresc să le colecționez pe toate cele 1001, si chiar mai multe.. povestea să continue.
Ce îmi place cel mai mult într-o excursie? Ei bine, să cutreier pe jos cât mai mult, să mă rătăcesc cu aparatul de fotografiat pe străduțe, să descopăr povestea diverselor locuri. De asemenea, recunosc că sunt o gurmandă. Îmi place să experimentez diverse feluri din bucătăria tradițională a ţării pe care o vizitez şi, totodată, să cumpăr condimente şi ceaiuri specifice zonei vizitate.
Pingback: Un an de bucketlist.ro | Bucketlist