Parlamentarium – Bruxelles

       În acest episod o să vă povestesc câte ceva despre cea mai populară atracție gratuită din Bruxelles, Parlamentarium.  Se poate vizita în fiecare zi a săptămânii.

Program Parlamentarium:

Luni  13:00 – 18:00
Marți 09:00 – 20:00
Miercuri 09:00 – 20:00
Joi 09:00 – 18:00
Vineri 09:00 – 18:00
Sâmbăta 10:00 – 17:00
Duminică 10:00 – 17:00

                Cea mai buna modalitate de a ajunge la aceasta expoziție este cu metroul. Pentru liniile 1 şi 5 stațiile Maelbeek sau Schuman,iar pentru liniile 2 şi 6, stația Trône

Paul-Henri Spaak Building (European Parliament) Paul-Henri Spaak Building (European Parliament) Paul-Henri Spaak Building (European Parliament)

Europe by May Claerhout European Parliament

                Această expoziție și-a deschis porțile în data de  14 octombrie 2011. Parlamentarium a devenit o atracție foarte populară, iar  în primul an le-a trecut pragul peste 250.000 de vizitatori. Acestă expoziție vă ajută să descoperiți într-un mod pe cât se poate de interactiv trecutul, prezentul și viitorul a tot ce înseamnă Uniunea Europeană (http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g188644-d2338881-Reviews-Parlamentarium-Brussels.html)

                Odată ajunși la intrarea acestei expoziții, a trebuit să trecem de un control de securitate asemănător celui din aeroport. Singura diferență este că poţi să intri cu lichide în volum mai mare de 100 de ml 🙂 Toate bagajele puse pe bandă, scanate, la rândul nostru ca şi persoane am fost scanați 🙂 Nu știu care e ideea unui așa control de securitate.

          Prima noastră oprire a fost la garderobă, unde în schimbul unei garanții de 5 euro, am primit un dulap în care am putut să lăsam toate bagajele ce le-am avut la noi. Acești banii i-am primit înapoi după ce am predat cheia dulapului.

         Când ne-am îndreptat spre expoziție, am trecut de la recepție câte un dispozitiv configurat în limba noastră. La această expoziție poți să alegi ce limbă vrei din comunitatea Europeană.  Audio-ghidul este disponibil în 23 de limbi.

         Despre expoziție nu am cuvinte decât la superlativ. Totul este prezentat cu tehnologie de ultimă generație .  Display-uri tactile, în care poți interacționa cu expoziția şi poți afla informația de care ai nevoie.

        Cel mai mult m-a impresionat un sistem foarte ingenios gândit, în care, podeaua unei încăperi era transformată într-o hartă. Dispui de un scaner portabil de forma unui mic birou şi pe care îl poţi plimba prin toată încăperea. Dacă dorești să afli ceva despre o localitate, poziționezi scanerul în dreptul localității respective şi obții imediat prezentarea acelei localități.

Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles

                Tot din aceasta expoziție am mai fost încântat de o sală (”Europa de zi cu zi”) în care tot pe niște monitoare tactile puteai să afli povestea a  diverși cetățeni ai Uniunii Europene, precum şi proiectele pe care le-au realizat sau au fost implicați. Am tot căutat prin baza lor şi din cele 54 de persoane am găsit ca reprezentând România pe Ioan Vișan (legat de transportul rutier) şi pe Neculai Popa (legat de transportul fluvial).

Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Expozitia Parlamentarium - Bruxelles Restaurant Parlamentarium - Bruxelles

        Singurul loc în care am fost dezamăgit a fost sala unde se afla panoul cu aleșii Parlamentului European. Poate a fost singurul loc din lume în care nu am fost mândru că sunt român. Dar asta e, am lăsat capul în pământ, am făcut 180 de grade şi m-am îndreptat spre restul expoziției. Sper să am ocazia să mă reîntorc în acest loc peste câțiva ani (după alegerile respective) şi să stau în faţa acestui panou cu fruntea sus şi să fiu mândru că sunt român.

cine sunt aleşii noştri @ Parlamentarium - Bruxelles cine sunt aleşii noştri @ Parlamentarium - Bruxelles

        După cele câteva ore petrecute în interiorul aceste expoziții am mai făcut o oprire şi la cafeneaua expoziției unde ce sa vezi, ne-am întâlnit şi cu Euro – Santa Claus 🙂

       De fapt, am şi găsit blogul persoanei care a fost cu Santa Claus . Uite aici e si articolul:  http://cateam-be.com/2012/12/03/saint-nicholas-at-the-parlamentarium/

                Este foarte interesant să descoperi pe alte bloguri aceleași persoane în imagini ca şi cele realizate de tine, iar pozele sa fie realizate în același timp şi în aceeași  locație. 🙂

 Euro Santa @ Parlamentarium - Bruxelles Euro Santa @ Parlamentarium - Bruxelles Euro Santa @ Parlamentarium - Bruxelles

cea mai buna bere

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Pozele din acest articol sunt postate si pe Facebook:

 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.237544276377840.62652.107162309416038&type=1 rel=”nofollow”

 

Despre Belgia am mai scris si aici:

http://www.bucketlist.ro/un-bruxelles-cu-mult-mai-dulce-decat-credeam/

http://www.bucketlist.ro/abies-electronicus-si-spiritul-craciunului-in-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/manneken-pis-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/mini-europe-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/atomium-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/piata-de-craciun-din-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/belgia-prin-liege-fara-sa-vrem/

http://www.bucketlist.ro/belgia-imparatia-berii/

 

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Belgia, Impresii de vacanta and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.