Atomium – Bruxelles

Pentru episodul de astăzi vă prezint un obiectiv al orașului Bruxelles şi anume,  Atomium.

          Cea mai bună modalitate de a ajunge la Atomium a fost cu metroul. Astfel, am luat metroul pe linia 6, pe direcția Roi Baudouin – Koning Boudewijn, până la penultima stație (Heysel-Heizel), iar din această stație am făcut o plimbare de aproximativ 5 minute în direcția Bruparck.

          Încă din stația de metrou se poate zări acest obiectiv impresionant prin mărimea sa, dar şi prin formă.  Prin cei 102 metri înălțime,  este un reper destul de bun şi se poate observa din multe părți ale orașului.

Atomium Bruxelles

Atomium Bruxelles

Atomium Bruxelles

Atomium Bruxelles

Atomium Bruxelles Atomium - Bruxelles (2) Atomium - Bruxelles (3) Atomium - Bruxelles (4) Atomium - Bruxelles (5) Atomium - Bruxelles (7) Atomium - Bruxelles (10) Atomium - Bruxelles (11)

Coada bilete

          Odată ajunși la baza acestui atom, a trebuit să trecem, în primul rând, de coada imensă de la bilete.

          Atomium este un obiectiv vizitat în medie de peste 600.000 de oameni anual. Recordul numărului de vizite a fost atins în data de 17.08.2008, când le-au trecut pragul 4700 vizitatori într-o singură zi.  Prețul biletelor este de 11 € pentru persoanele adulte, iar dacă luați un bilet combi (include intrarea în Atomium și parcul Mini Europe) prețul este de 23,10 €. Dacă doriți şi un audio guide mai trebuie să scoateți din buzunar  2 € şi sunteți nevoiți să lăsați garanție un act de identitate pentru aparat. Se merită să luați acest audio guide deoarece există şi versiunea în limba română… da, da…. vă vine să credeți acest lucru ? De fapt, există câte un ghid pentru fiecare dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

         Ca şi detalii tehnice ale Atomium-lui pot să vă spun  că reprezintă un atom de fier mărit de 165 miliarde de ori, care este compus din nouă sfere cu un diametru de 18 metri pentru fiecare sferă, iar sferele sunt unite prin 20 de tuburi . Fiecare tub are un diametru de 3,3 metri şi o lungime cuprinsă între 23 de metri (pentru muchie) şi 26 de metri (pentru diagonală).

         Acest ”simbol ” a fost construit  între ani 1956 şi 1958 pentru Târgul mondial – Expo 58,  sub îndrumarea inginerului André Waterkeyn. Inițial, acest proiect a fost realizat doar pentru Târgul Mondial din Bruxelles, dar popularitatea pe care a avut-o l-a făcut să supraviețuiască şi să devină un simbol al orașului. Astfel, în anul 2004 Atomium a fost închis pentru renovare, iar începând anul 2006 a fost redeschis cu o ”haină” nouă. Întreg învelișul din aluminiu a fost schimbat cu un înveliș din oţel inoxidabil şi au mai fost montate 2970 de leduri pentru a lumina Atomium pe timp de noapte.

          Odată ce am avut biletele în mână, ne-am îndreptat spre intrarea din acest atom de fier. Pentru a urca la ultimul nivel se ia un lift, care în anul 1958 când a fost dat în folosință a fost cel mai rapid ascensor din lume.

          Planul traseului  care se poate face prin Atomium îl găsiţi aici  : (http://www.atomium.be/#/Plan.aspx)

 lift interiorLift vedere interioara

          La ultimul nivel ne-am bucurat de o panoramă frumoasă asupra orașului Bruxelles, iar de la audio ghid am aflat că, în zilele senine, din acest punct se poate vedea inclusiv orașul Antwerp. Păi, nu prea ştiu când au belgieni zile senine :)). În cele  câteva zile, cât am stat prin Bruxelles am fost mirați de cum se poate schimba vremea. L-ar bulversa inclusiv pe Busu, cel cu emisiunea meteo de la ProTv :)). Ieşeam afară, găseam cer senin peste cinci minute începea să plouă, mai stăteam cinci minute din nou cer senin  şi imediat  începea să ningă :).  Tot din acest punct panoramic mai puteți să admirați şi Mini Europa, care se găsește în imediata vecinătate a acestui obiectiv. Preferabil e să vă cumpărați un bilet combi în care să aveți inclusă şi intrarea în acest parc. Iar dacă doriţi să luaţi masa deasupra platformei panoramice din această sferă, există un restaurant panoramic în care puteți să serviți diverse specialități belgiene.

 Bruxelles Expozitie Mini Europe Mini Europe Mini Europe Atomium Bruxelles - vedere Bruxelles

scara Tuburi Tuburi Tuburi Tuburi Atomium Bruxelles - Tuburi Atomium Bruxelles - Efect luminos

          După ce am făcut un tur panoramic prin ultima sferă, am coborât spre sferele inferioare, ce cuprind diverse expoziții ,  care sincer  nu prea prezentau mare importanță (părerea mea).

         Ce am descoperit însă, mai interesant, a fost un mini hotel construit într-o sferă ce este destinat numai copiilor.  Mai multe informați le găsiți pe site-ul oficial:

 ( http://www.atomium.be/#/ChildrenSphere.aspx)

Hotel- Hotel

          La parter, în zona de ieșire, am găsit şi un magazin de suveniruri, precum şi o mică terasa unde se puteau cumpăra diverse dulciuri răcoritoare şi sandwich-uri. Exemplu, căpșuni trase în ciocolată, foarte bune!

Atomium Bruxelles night

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre Belgia am mai scris si aici:

http://www.bucketlist.ro/un-bruxelles-cu-mult-mai-dulce-decat-credeam/

http://www.bucketlist.ro/abies-electronicus-si-spiritul-craciunului-in-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/manneken-pis-bruxelles/

 

http://www.bucketlist.ro/parlamentarium-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/mini-europe-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/piata-de-craciun-din-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/belgia-prin-liege-fara-sa-vrem/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Belgia, Impresii de vacanta and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Atomium – Bruxelles

 1. Noemi says:

  Am fost cu bicicletele d-alea închiriate până la Atomium şi ne-a costat o groază (vreo 17 euro de bicicletă). Dar a meritat drumul până acolo. Numai că noi am ajuns acolo pe seară şi nici nu cred că aş fi dat atâţia bani pe intrarea lpropriu-zisă în muzeu.

  • naghiu says:

   Când am ajuns în Bruxelles, vremea era foarte nasolă, aşa că nu intra în discuție să închiriem biciclete, deși ne-am fi dorit.

 2. Pingback: Piaţa de Craciun din Bruxelles | Bucketlist

 3. Pingback: Belgia, prin Liege fără să vrem | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.