Pentru cei care preferă berea, Belgia cu siguranță e un mic colț de rai. În weekendul prelungit din Bruxelles, cu toate că era perioada vinului fiert și al punch-ului, atenția mea a fost deviată spre sortimentele de bere belgiană. Şi slavă Domnului, sunt câteva.. mai precis 500, sau cel puțin cu atâtea se lauda ei :).
Am apucat să degust vreo 11 sortimente noi, față de cele ce le-am putut găsi în magazinele din România. Desigur, cel mai rentabil e să mergi în supermarket şi să alegi câte o sticlă mostră din cât mai multe tipuri. Tăria variază de la aproximativ 3% până la 12%, rar depășind această valoare. La fel şi prețul: pentru sticlă sau doza de 0,33l se poate plăti între 0,6euro şi 4-5euro. Din cunoștințele mele cea mai scumpă şi mai apreciată fiind Delirium. În localuri prețurile sunt cel puțin dublate. Dar merită savurată după o mâncare bună tradițională, sau la o poveste într-un local cunoscut, cum ar fi ‘A la mort subite’.
Fiind o mândrie națională, era de așteptat să fie şi un muzeu al berii. L-am găsit cu ușurință în Grand Place, în casa berarilor. Clădirea datează din secolul XVII, iar muzeul e în subsolul clădirii. Intrarea costă 5euro, şi include pe lângă o mică incursiune în istoria manufacturării berii şi o degustare de bere. Nu vă entuziasmați prea mult însă, veți primi doar un pahar de 0,25l fie bere neagră, bere blondă. Pe gratis însă, pentru colecționarii de etichete de bere se pot primi exemplare din majoritatea tipurilor de bere produsă in Belgia.
Am intrat în muzeu luni după-masa, puțin după ora 4. Înainte savurasem un prânz, târziu la un restaurant indian din apropierea operei, iar Leffe negru a picat fix la țanc. Imediat la intrarea în muzeu veți putea vedea instrumentele folosite la producerea berii încă din evul mediu. Fiind o îndeletnicire nobilă, în patria berii au fost dezvoltate patru procese de producere a berii:
1). asa numitele ‘bottom fermantation’ – Pilsner
2). ‘top fermentation’ – berile produse în mănăstiri, berea albă şi cea Trappist (una din cele mai cunoscute mărci din Belgia)
3). ‘fermentarea spontană’ – berea ce provine din fructe
4). ‘fermentarea combinată’ -berile brune sau cele ușor acide de proveniență din partea de sud-vest a Flandrei.
Pentru mai multe informații despre procesul de fermentare, si despre posibilitățile de a combina diverse sortimente de bere cu feluri de mâncare, vă recomand site-ul muzeului (sau broșura ce o puteți lua din interiorul acestuia) www.beerparadise.be.
Tot după vizita de la muzeu, am aflat ca în Belgia se organizează în fiecare an, în primul weekend din septembrie, festivalul berii. Şi astfel, aceasta a ajuns în bucketlist-ul meu ;).
Pingback: The bottle Shop - Bruges | Bucketlist