Manneken Pis – Bruxelles

                Când mi-am făcut planul să vizitez orașul Bruxelles, am început să bifez în ghidul pe care îl aveam cam ce ar trebui să nu ratez din acest oraș. În toate ghidurile, printre primele obiective era trecut Manneken Pis.

                 Manneken Pis este, de fapt, o mică statuie care simbolizează un băiețel care urinează. Cum această statuie se găsește la doar câteva sute de metri de Grand Place (Grote Markt),  am zis să îi facem o vizită, să vedem de ce este așa de faimoasă.  Acum că citiți acest articol o să spuneți că m-am țăcănit şi că, ce m-a apucat să vă povestesc despre o statuie care reprezintă un băiat care urinează. Ei…. nah… uite că mi-a stârnit curiozitatea această statuie, fiind interesat ce poveste se ascunde în spatele acesteia. De exemplu, când am vizitat Copenhaga am aflat că în spatele Micuței Sirene se ascunde o frumoasă poveste.

Primaria Bruxelles si Abies electronicus din Grote Markt

Primaria Bruxxeles si Grote Markt Grote Markt Bruxelles Grote Markt Bruxelles Grote Markt Bruxelles Grote Markt Grand Place si Grote Markt Grand Place si Grote Markt Bruxelles Maison du roi Grote Markt Maison du roi - Grote Markt

                Cele mai multe informații le-am primit de la recepționera hotelului unde am fost cazați. Pe tipa o chema Merlin (da, da ….. ca şi pe celebru vrăjitor din povestea cu King Arthur şi Camelot 🙂 ). Ea a început să-mi povestească despre micul băiețel, care e legenda şi despre ce ar trebui să vizitez prin acest oraş.

                Pe seama acestei statuete se vehiculează foarte multe poveşti. Unii spun că acest copil a salvat orașul de la incendiu, alții spun că a stins fitilul unei încărcături explozibile care ar fi devastat întreg orașul. Într-o altă poveste se spune că ar fi fost băiatul unui mare neguțător şi că l-ar fi pierdut, iar în momentul în care l-ar fi regăsit băiatul urina fericit într-o gradină şi din această cauza băiatului i s-ar fi făcut această statuie. Sunt multe poveşti, dar nu vom şti niciodată care ar fi povestea cea adevărată. Important e că, a devenit simbol al orașului 🙂  Dar eu zic că totul se trage de la atâta bere 🙂

                Ce m-a distrat cel mai mult e că de-a lungul istoriei a fost furat de nenumărate ori, șapte la număr, iar în momentul de faţă este expus doar o copie. Originalul fiind păstrat în Maison du Roi din Grand Place.

Manneken Pis Manneken Pis Manneken Pis

Manneken Pis chocolade

                Tot în acest muzeu o să îi găsiți şi întreaga garderobă.  Se spune că ar avea în garderobă câteva sute de costume, iar programul  despre cum va fi îmbrăcat îl găsiți pe următorul link. Noi sincer nu am avut curiozitate să-i vedem întreaga garderobă:)

 http://www.ilotsacre.be/images/virtualvisit/manneken_pis.htm

                 Tot din  informația oferită de Merlyn am aflat că,  începând din anul 1987 a fost expusă şi, cică,  ”perechea” lui Manneken Pis. Pe fetiță o cheamă Jeanneke Pis şi este amplasată în partea opusă dacă ne raportăm la piața Grote Markt din faţa lui Grand Palace.  Se zice că această statuie ar fi fost comandată de patronul  unui lanț de restaurante  (Denis – Adrien Debouvrie). Motivul ar fi fost să mai aducă ceva turişti şi prin zona restaurantului lui. Cel mai uşor o găsiţi dacă căutaţi restaurantul Delirium cafe, statuia se găseşte în spatele acestuia. Despre Delirium Cafe cu siguranţă o să mai auziţi prin Bruxelles şi nu numai . În anul 2004 a bătut recordul mondial la cele mai multe tipuri de bere expuse pentru vânzare, cu un număr de 2004 sortimente. În momentul de faţă se laudă cum că ar avea peste 2500 de tipuri 🙂 (http://deliriumcafe.be/bar/)

Jeanneke Pis Bruxelles

Jeanneke Pis Bruxelles Jeanneke Pis

Jeanneke Pis

                Despre Jeanneke Pis ce pot să vă zic, doar că săraca stă ferecată în spate gratiilor după ce a fost vandalizată de mai multe ori. Oricum vă recomand să o vizitați, deoarece o să treceți pe nişte străduțe care abundă de terase care mai de care mai atrăgătoare şi cu oferte foarte apetisante.

Terase Bruxelles Terase Bruxelles Terase Bruxelles Terase Bruxelles Terase Bruxelles Terase Bruxelles Terase Bruxelles

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre Belgia am mai scris si aici:

http://www.bucketlist.ro/un-bruxelles-cu-mult-mai-dulce-decat-credeam/

http://www.bucketlist.ro/abies-electronicus-si-spiritul-craciunului-in-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/parlamentarium-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/mini-europe-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/atomium-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/piata-de-craciun-din-bruxelles/

http://www.bucketlist.ro/belgia-prin-liege-fara-sa-vrem/

http://www.bucketlist.ro/belgia-imparatia-berii/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Belgia, Impresii de vacanta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Manneken Pis – Bruxelles

  1. Pingback: Mini-Europe - Bruxelles | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.