Anul acesta am avut mare noroc la zile libere … mai ales cu Sf. Andrei, care a devenit o zi oficial liberă 🙂 . Întrucât această zi s-a nimerit foarte bine – vinerea, m-am gândit să plănuiesc un City Break. Așa că, pentru weekendul de 1 decembrie ne-am propus să vizităm orașul Bruxelles.
Toate bune şi frumoase, bilete de avion ieftine, cazare prinsă la super promoție pe booking.com, ne-am organizat super rapid şi vineri dimineața (29.11.2012) la prima oră am şi pornit la drum. Biletul de avion l-am avut din Budapesta, aeroport de pe care am zburat de nenumărate ori şi îl știam ca în palmă, așa că nu era stres şi nu trebuia să ne grăbim, toate detaliile le știam (parcare, shopuri, parole de wireless etc. 🙂 ).
Drumul a fost bun, a decurs fără evenimente, am ajuns în Budapesta cu mult timp înainte decât era programat de noi. Ne-am parcat mașina şi ne-am îndreptat spre check – in, când ce să vezi terminalul închis pentru renovare, …. cică toate zborurile mutate pe terminalul 2 care este situat la câţiva kilometri depărtare. Ce să facem, asta e, …. scoatem maşina din parcarea ”long term” şi ne îndreptam spre celălalt terminal. Rezolvăm până la urmă şi acolo problema parcării (tot în parcare de termen lung) după ce am auzit niște preturi de am rămas mască ( mai ales la Premium Parking).
Ca să vă orientați mai ușor folosiți următorul link
După ce am intrat în terminal, am trecut de controlul de securitate şi apoi am pornit la cumpărături, că doar aveam timp suficient până la check-in . După ce am terminat de vizitat cam toate magazinele şi shop-ul din terminal am zis că putem să facem o pauză de masă. Urcăm la court food şi iată că ne facem uitați la o cană de ceai sau cafea. Când ne uitam la ceasuri mai avem câteva minute şi se închideau porțile pentru zborul nostru 🙂 )…. iar noi bine mersi la taclale .
Ne punem noi pe alergat prin terminal şi ca noroc ajungem la timp, check-in rapid, trecem de poarta de îmbarcare şi ajungem în bus-ul spre avion. Ne-am urcat apoi în avion şi în aproximativ două ore ajungem deasupra Belgiei şi pregătindu-ne de aterizare :). Era prea frumos să decurgă totul așa de bine, când… la un moment dat căpitanul aeronavei face următorul anunț: “aeroportul Bruxelles-Sud Charleroi, datorită unui mic incident legat de o pană de curent, este închis. Întrucât deasupra aeroportului este ceaţă şi pista de aterizare nu este iluminată, toate zborurile au fost deviate spre Aeroportul de la Liege”. (http://www.liegeairport.com/en/home)
Asta e , … norocul nostru că nu aveam mașină rezervată pentru închiriat şi eram pregătiți să luăm shuttle – bus spre Bruxelles, așa că nu aveam nicio obligație să ajungem în acest aeroport.
În cele din urmă, am aterizat pe aeroportul din Liege care, părerea mea, nu era pregătit pentru a face faţă unui număr așa de mare de turiști. Între timp aeroportul Bruxelles-Sud Charleroi a pus la dispoziție nişte autocare care să facă legătura între aceste două aeroporturi, dar care nu făceau faţă la numărul mare de turiști şi se aștepta foarte mult.
După aproximativ o oră petrecută în acest aeroport ne-am hotărât să ne luăm inima în dinți să plecăm direct spre Bruxelles cu mijloacele de transport în comun şi să nu mai așteptăm transferul spre celalalt aeroport, ca apoi să luăm shuttle bus-ul spre Bruxelles.
De taxi, nici nu mai era în discuție, cred că toate taxiurile ”pirat” din Liege erau adunate în faţa aeroportului şi niciunul nu dorea să ne ducă doar până în gara din Liege. Toți vroiau numai la Bruxelles şi la nişte preţuri super astronomice. După câteva discuții cu personalul aeroportului, dăm de niște doamne super drăguţe care ne-au făcut un plan cum să ajungem la gară. Greu nu era, bagaje nu aveam foarte multe, așa că ne învățam traseul şi cu hârtiuța în mână ne pornim la drum (we’ve got paper, dom’le 🙂 ) Nu era greu, trebuia să schimbăm câteva autobuze şi să luăm un tren. Autobusul 53 din Grâce-Hollogne până în piaţa Saint-Lambert, din Saint-Lambert autobusul 1 sau 4 până în gara centrală, iar din gară trenul până în Bruxelles. Nu știam noi ce ne așteaptă, credeam că o să fie super ușor şi o să rezolvăm problema rapid, …. da de unde, numai din acest punct a început “partea frumoasă” a călătoriei.
Am urmat explicațiile primite în aeroport şi pornim la drum. Iniţial trebuia să ajungem la prima stație de autobuz din traseul nostru, care era la un kilometru şi jumătate depărtare . Dar cum să găsim noi această stație? Ne-am învârtit în stânga şi în dreapta, numărând pe străduțe să nu greșim cumva, dar nici cum nu puşca cu ce zice tipa din aeroport. Așa că ne pregăteam să ne reîntoarcem spre aeroport, când am întâlnit pe cineva care era pe același drum şi căuta aceeași chestie. În final, ajungem la concluzia, că nu eram pe traseul greșit. În cele din urmă am găsit mult râvnita stație de autobus şi, în maxim 10 minute, apare şi bus-ul spre Liege.
După ce ne-am urcat în autobuz am rugat șoferul să ne anunţe când va trebui să coboram pentru a lua celălalt autobus, care făcea legătura cu gara centrală. La urcare mai întrebăm șoferul şi cât durează până în locul în care trebuie să ajungem, iar el ne răspunde că aproximativ 10 minute.
Trec cele 10 minute, când îi sună telefonul şoferului şi după o discuție mai aprinsă la telefon se întoarce spre noi şi spre restul pasagerilor şi ne spune ca trebuie să se abată din drum şi că mai trebuie să meargă pe încă o rută să mai adune şi de acolo câțiva călători. Ok, ….. ce puteam să mai zicem. Dacă toți din autobuz erau de acord cum să ne împotrivim noi 🙂 . Şi, iată, pornim din nou la drum prin tot orașul de parcă eram într-un ”bus turistic”. Norocul nostru că nu costa decât 1,7 euro prețul biletului.
Mai trec încă vreo 30 de minute şi noi tot în același autobus şi tot nu am ajuns la destinație, dar cel puțin vizitam tot Liege-ul :)). Ce să mai zic de cursă, parcă la noi în autobuz se filma filmul Speed (http://www.imdb.com/title/tt0111257/) . Aşa lăsa impresia că nu avea voie să reducă viteza sub 50 de kilometri / oră. Se oprea din loc în loc, scurt şi la obiect, fără prea multe poveşti şi pornea mai departe în trombă. Pe drum se mai urcă şi un tip, un bătrânel, care semăna leit cu bătrânelul din filmele cu Benny Hill, da… da… semăna exact ca şi Jackie Wright. Bătrânelul, costumat super haios, în geacă de piele plină de insigne ( gen ”bling-bling” ) şi cu ochelari de soare se aşează lângă noi. Tot ne așteptam să ne spună cineva că suntem filmaţi la ”camera ascunsă” 🙂
Ajungem într-un final la capătul traseului liniei 53, în centru Liege-ului, lângă galeriile Saint Lambert , unde dăm de o piață de Crăciun, frumos amenajată, Village de Noel (http://www.villagedenoel.be/en). Cum nu puteam să pierdem mult timp, ne îndreptăm spre autobusul de legătură şi pornim spre gara centrală. În autobus cred ca erau adunați toți petrecăreți din oraș 🙂 , care mai de care mai aburiți de alcool şi aveam impresia că toți se uita numai la noi 🙂
Într-un final am ajuns în gară, o gară dezlipită din filme SF, cu o arhitectură care ne-a făcut să rămânem mască. Gara din Liege, numită ”Gare de Guillemins” ( aici si aici ) a fost renovată între anii 2000 si 2009 după un proiect făcut de arhitectul spaniol Santiago Calatrava Valls. De acest arhitect am mai auzit când am vizitat şi oraşul Malmo (Suedia), unde am avut ocazia să admiram un alt proiect de-al lui, turnul Turning Torso, considerată cea mai mare clădire din Scandinavia.
Cum am ajuns în gara Guillemins ne îndreptăm direct spre casa de bilete. Luăm rapid biletele şi-l întrebăm pe tipul de la casă pe ce linie o să avem trenul. La care se uită pe panoul mare şi ne zice sa mergem la linia 3. Noi rapid plecăm de la casa de bilete şi ajungem pe peron la lina 3 :), trenul era în gară, întrebăm în stânga – dreapta dacă e trenul spre Bruxelles, toți ne-a confirmat că da :). Într-adevăr era trenul de Bruxelles, ne căutăm noi niște locuri şi pornim . Despre tren ce să vă zic, arata super, wireless în tren, curăţenie, etc . (http://www.thalys.com/be/en/)
La un moment dat mă mănâncă pe mine în freză să merg până în vagonul restaurant (care era alipit la cel în care eram noi) să întreb pe la ce oră ajungem la destinație :). După ce o întreb pe tipa de la bar, conductorul trenului deja se îndreaptă spre mine. Îl întreb şi pe el, şi îmi spune că mai avem 15 minute, apoi mă întreabă de bilet . După ce scot şi-i arăt biletul îmi spune că nu e bun. Biletul care îl aveam în mână era pentru următorul tren (un tren cu clasă de viteză inferioară ), care urma să plece tot de pe aceeași linie 3 din gară. Îi spun la tip că așa am fost îndrumat din gară şi noi doar am ascultat sfaturile, nu am mai stat să le analizăm. Pe conductorul oricum nu îl interesa scuza mea şi îmi zice că oricum trebuie să plătesc cei 6 euro diferența de tichet. Nu era o sumă mare așa că nu am mai încercat nici o altă negociere. Plătesc diferența , primesc chitanța cu suma plătită, şi mă reîntorc în vagon, dar nu mă duc la restul din grup să nu îi ia la purecat şi pe ei 🙂 Pentru cele 15 minute chiar se merita să mai economisim ceva bănuți. Da de unde, conductorul se apuca de controlat biletele la toată lumea. Ajunge într-un final şi la gaşca noastră şi la care aceeași problema, taxa de 6 euro de persoană pe lângă cei 14 euro plătiți inițial pentru un bilet.
În cele din urmă ajungem în gara centrală, încă o legătură de o stație cu un metrou şi apoi în câteva minute de mers pe jos ajungem la hotelul nostru. Pe drum, deja făceam haz de necaz şi ne închipuiam ce o să mai apară şi la hotel. După câte păţanii am avut pe drum, nu ne mai mira absolut nimic, dacă mai erau ceva probleme şi la cazare. Din fericire când am ajuns la hotel toate au decurs normal, camerele absolut superbe, hotel ultracentral, prins la super ofertă pe booking.com şi care, sincer, nici nu ne așteptam să ne fie așa de OK.
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Despre Belgia am mai scris si aici:
http://www.bucketlist.ro/un-bruxelles-cu-mult-mai-dulce-decat-credeam/
http://www.bucketlist.ro/abies-electronicus-si-spiritul-craciunului-in-bruxelles/
http://www.bucketlist.ro/manneken-pis-bruxelles/
http://www.bucketlist.ro/parlamentarium-bruxelles/
http://www.bucketlist.ro/mini-europe-bruxelles/
http://www.bucketlist.ro/atomium-bruxelles/
http://www.bucketlist.ro/piata-de-craciun-din-bruxelles/
Pingback: Abies electronicus si Spiritul Craciunului in Bruxelles | Bucketlist
Pingback: Liege (Herstal) - It's not about the destination, it's the journey that matters | Bucketlist