Probabil cel mai plăcut mod de a vă petrece un concediu pe insula Rab e să combinaţi șederea pe această insulă cu plimbări prin orașul vechi Rab. De cum am început să-mi fac primele planuri de vacanţă pentru această insulă, oraşul vechi Rab l-am trecut pe lista locurilor pe care nu trebuia să le ratez.
Ca să înțelegeți importanţa acestui loc, pot să vă amintesc câteva repere istorice ale insulei Rab. Astfel, pentru prima oară insula Rab a fost menţionată prin anii 360 I. Hr. şi purta numele de Arba. În traducere Arba reprezintă “ verde împădurit”, probabil denumire dată pentru pădurile de pin şi a rezervației de stejar (parcul național Dundovo ) existente pe această insulă. După perioada Iliriei a urmat ocupaţia marelui Imperiu Roman, iar poziţia strategică a insulei a făcut ca oraşul Rab să intre în atenţia romanilor şi, astfel, împăratul Augustus a hotărât să se construiască zidurile de apărare al oraşului vechi Rab şi acordarea titlului de Municipium. Totodată a primit şi titlu de onoare FELIX (fericit), de unde vine şi denumirea cu care se mândreşte acest oraş, Felix Arba .
Ulterior, în perioada medievală, Rab s-a dezvoltat puternic datorită comerţului cu diverse produse naturale şi acest lucru a fost marcat prin construirea în această perioadă a diverselor biserici şi turnuri, cât şi a unor clădiri importante din oraş.
Totodată oraşul Rab şi insula au devenit celebre pentru că din acest loc a plecat şi Sf Marin, un cioplitor de piatră care a pus bazele Republicii San Marino din Italia. Sf Marin a plecat de pe insulă cu scopul de a-şi găsi ceva de lucru şi a ajuns în oraşul Rimini din Italia. După ce a devenit diacon la episcopul Gaudientium, datorită predicilor sale, a fost persecutat şi, ulterior, s-a retras pe muntele Titan unde şi-a format o comunitate şi şi-a întemeiat o republică care-i poartă numele, republica San Marino.
Vizitele noastre în orașul vechi începeau din capătul străzii “Obala kralja Petra Krešimira IV” , loc pe care-l recomand pentru parcare. Probabil locul acesta este folosit de clienți şi personalul de pe feriboturile firmei Jadrolinija, deoarece este şi locul de îmbarcare pentru linia Rijeka – Rab – Novalja
După o scurtă documentare pe panourile din această parcare am pornit spre parcul Kaldanac, loc în care este ridicată şi . Aceasta este, de fapt, o copie din bronz după opera artistului Aldo Volpi (1920 -1976)
Pornim pe străduțele din orașul vechi spre piața Tg. Municipium Arbae, loc în care se găsește şi oficiul turistic al acestui oraș. Ca şi în majoritatea vizitelor, oficiul turistic al unui oraș este primul loc pe care-l vizităm. Ne luăm notițe despre ce avem de vizitat şi pornim mai departe la plimbare prin orașul vechi Rab.
Tot în piața Tg. Municipium Arbae mai avem ocazia să admirăm şi Palatul Rectorului (Knežev dvor):
Palatul Rectorului (Knežev dvor)
Orașul vechi Rab este străbătut de trei străzi principale: Donja ulica (Strada de Jos), Srednja ulica (strada de mijloc) şi Gornja ulica (strada de sus)
Cum eram pe Donja ulica ne hotăram să ajungem până în piaţa Tg Sv. Kristofora, loc foarte bun pentru a ne cumpăra suvenirurile de pe această insulă (probabil locul cu cele mai mici preţuri de pe această insulă).
Tot în această piaţă, în faţa clădirii Miramar, puteţi admira şi statuia lui Kalifront, acesta fiind personajul principal din poemul scriitorului Juraj Baraković. Tot în acest poem apare şi Draga, o tânără ciobăniţă din Rab, salvată de zeiţa Diana de pasiunea ciobanului Kalifront.
Aceste două personaje, Draga petrificată şi Kalifront, trăiesc din nou într-o fântână arteziană în piaţa Trg Sv. Kristofora din Rab, prin opera sculptorului Žarko Violić din Rijeka (1989).
Turul nostru prin orașul vechi a continuat prin parcul Komrcar, iar mai apoi ne-am îndreptat spre un loc de unde puteam să privim tot orașul. La recomandarea doamnei de la oficiul turistic din Rab care ne-a spus că, dacă vrem un “bird’s eye view” cu orașul Rab, să ne îndreptam spre acest loc. Oricum, l-am remarcat acel loc din momentul când eram în piaţa Trg Sv. Kristofora .
Plimbarea noastră a continuat pe “strada de sus” (Gornja ulica), precum şi pe promenada “Šetalište fra Odorika Badurine”. Fiindcă am ajuns în orele amiezii şi turnul “Zvonik Sv Marije” era închis, am mai planificat pentru zilele următoare o vizită prin oraşul vechi Rab. Chiar nu puteam sa ratam acest loc, mai ales la ce reclama i-a făcut doamna de la oficiul de turism din Rab. Despre toate acestea în articolul următor.
Gornja ulica:
promenada “Šetalište fra Odorika Badurine”:
Apropo, dacă vizitați acest oraș în mai multe puncte din oraș o să găsiți rețele WiFi cu SSID FelixArba. Sunt rețele puse la dispoziție de oficiul de turism, iar parola este “felixarba”
Pingback: Produse traditionale din Rab - Bucketlist