Precum vă spuneam în articolul de data trecută, în plimbarea noastră pe “strada de sus” (Gornja ulica) din orașul vechi Rab am ajuns şi în faţa turnului Zvonik Sv Marije. Fiindcă era ora amiezii, acest turn a fost închis, așa că ne-am hotărât să revenim şi a doua zi în oraşul Rab doar pentru a ne urca în turn. La ce reclama îi făcea tipa de la oficiul turistic chiar nu vroiam să-l ratăm.
Dacă ajungeți pe insulă şi vreți să vizitați turnul, ar fi bune să țineți seama şi de programul de vizitare. Astfel, se poate vizita zilnic între orele 9,30 – 13,00 şi de la orele 19,00 la 21,00. Preţul de intrare este de 15 kuna de persoană (2 euro).
Turnul este construit între secolele XII – XIII, în stil romanic şi are o bază cu latura pătrată de 5,7 metri şi o înălțime de 26 de metri. Înălțimea turnului până la clopotniță este de 20 de metri, iar turla are o înălțime de încă 6 metri şi este sub forma unei piramide octogonale. Aceasta turlă a fost amplasată doar în secolul al XV-lea
Urcarea nu este grea, doar că se face pe nişte scări foarte înguste şi foarte abrupte. Ca şi sfat, dacă vizitaţi acest turn, să aveţi încălţăminte cât mai comodă şi fără tocuri. Persoane precum doamna din imaginea următoare, cu siguranță îşi vor aduce aminte pentru mult timp de acest turn din cauza încălțămintei purtate.
Oricum, la fiecare etaj puteți să faceți câte un popas, timp în care puteți să admirați orașul Rab.
Ajungem la ultimul etaj, unde putem să admirăm cele trei clopote, dar si turla ascuţită pe interior.
Din acest loc, pe o scară metalică, se poate ieși pe acoperișul acestui turn printr-o uşă foarte îngustă, loc din care puteți sa admirați întreg orașul vechi, dar si portul.
În partea superioară a turlei se găsește amplasată o cruce din mingi în cinstea Sf. Barbara (sf. Varvara din Heliopolis), protectoarea turnurilor şi a fortificațiilor. Cum nu știam ce reprezintă acea cruce, l-am întrebat pe călugărul de la intrarea din turn şi astfel am aflat întreaga poveste. Se spune că în sec. al III-lea Barbara era o tânără fecioară, foarte frumoasă, astfel încât tatăl ei, Dioscurus, a închis-o într-un turn pentru a o împiedica să se mărite. În captivitatea din turn tânăra s-a convertit spre creştinism, motiv pentru care fata a fost torturată, iar mai apoi ucisă chiar de tatăl ei. Drept pedeapsă Dioscurus a fost trăsnit de Dumnezeu. Astăzi Sf. Varvara (Sf. Barbara), este sărbătorită an de an, atât de biserica ortodoxă, cât şi de cea catolică, în ziua de 4 decembrie.
Cum aveam timp berechet am început să studiem oraşul Rab , de sus:
Puţin prin grădinile măicuțelor de la mănăstirea din apropiere:
Cu puțin zoom de la aparat ne-am verificat şi mașina din parcare:
Si catedrala Sv. Marije Velike.
Dar si plaja de lângă orașul vechi Rab:
6 Responses to Zvonik Sv Marije din orașul vechi Rab