Una dintre cele mai reprezentative imagini pe care o promovează Grecia în turism este plaja Navagio. Imaginea realizată din apropierea mănăstirii Agios Gergio Kremnao reprezintă epava navei Panagiotis, nava eșuată în anul 1980 în urma unor transporturi ilegale cu țigări. Pentru a ajunge la plaja Navagio , se poate lua o excursie atât din portul Agios Nikolaos, cât şi din Porto Vromi.
Pe insulă găsiți mai multe firme care organizează excursii spre Navagio, dintre acestea cea mai reprezentativă este Cavo Grosso, cu sediul in Zakynthos, dar care are sucursale şi în Laganas, Argasi, Tsilivi, Alikes si Alikanas.
http://www.cavogrosso.gr/en/excursion_around_zakynthos.htm
La recomandarea prietenului nostru grec, am ales varianta de a vizita plaja cu barcă de mărime redusă, şi nu o excursie organizată cu vaporul (gen Cavo Grosso).
La primele ore ale dimineții am ajuns in portul Agios Nikolaos (Volimes) pentru a găsi o barcă care sa facă excursii spre Navagio. Ajunşi aici, în maxim 20 de minute ne-am îmbarcat şi am plecat din port în direcția Navagio. Am găsit un tip foarte haios, un tânăr la 20 – 25 de ani, Dimitri, care mi-a lăsat o impresie foarte plăcută încă de la primele cuvinte schimbate cu el. Tipul avea o barcă pe care scria Theodosis Cruises.
Am trecut pe lângă Peșterile Albastre fără să oprim deoarece tipul recomanda să vizităm în primă fază Navagio. Dacă mergeți în orele amiezii plaja o să devină foarte aglomerată deoarece ajung vapoarele de la excursiile organizate de firmele mari.
Odată ajunși în zona plajei Navagio, apa devine de un albastru intens (albastru electric) culoare pe care nu am mai întâlnit-o pe nicio altă plajă, iar singurul cuvânt pe care poți să-l mai rostești este : WOOOWWWW!!!
Până să ajung pe această plajă nu cred că am mai avut sentimentul de a nu mai știi în ce direcție să privesc, poate că doar la Plitvice – Croaţia. Sincer, nu știam ce să mai admir, să fie plaja, să fie apa de un albastru turcoaz, să fie stâncile care înconjoară de jur împrejur plaja, să fie nisipul format din pietricele foarte mărunte, de culoarea fildeşului sau să fie vasul naufragiat. Indiferent în ce parte privești, când ești pe această plajă ai senzaţia că eşti într-o altă lume, o lume de basm, fiind rupt de realitate. Singura dezamăgire e faptul că nu poţi sta mai mult de o oră pe această plajă, cu toate că ţi-ai dori că timpul să se oprească în loc.
Am păşit pe plajă cu scopul de a vizita şi vasul naufragiat. Era pentru prima dată când aveam posibilitatea de a ajunge pe un vas naufragiat, dar grecul cu care am ajuns pe plajă, ne-a avertizat să evităm acest lucru deoarece pereții vasului sunt instabili si foarte tăioși şi ne pot provoca răni. Ne-am mulțumit să admirăm vasul de jur împrejur şi să ne distram de mesajele de iubire scrijelite de perechile care au mai fost pe această plajă.
Cum noi am ajuns printre primii în acea zi, am putut să admirăm întreaga frumusețe a plajei, dar într-o oră şi-au făcut apariția şi vaporașele cu excursii organizate şi plaja a devenit un furnicar. La care Dimitri se întoarce către noi şi cu un aer de om satisfăcut ne spune: ”v-am spus eu!!!”
Ce sfaturi pot să vă dau dacă doriți să vizitați această plajă:
– Să evitați să mergeți după ora 11 pe această plajă. Vasele mari aduc atât de mulți vizitatori încât plaja devine un adevărat furnicar. Eventual, dacă nu reușiți să mergeți în primele ore ale dimineții, mergeți după ora 16, când arșița se mai domolește şi numărul de vizitatori scade.
– Să evitați să mergeți cu firme mari. Durează foarte mult până cobori de pe vas şi foarte mult până te urci pe vas. Pe plajă nici gând să mai reușești sa-ţi faci poze cum vrei.
– Să evitați să vă apropiați de pereții versanţilor, se pot desprinde roci şi să vă pună viața în pericol.
– Să nu încercați să intrați în vasul naufragiat, vă poate pune viața în pericol sau să suferiți răni grave.
– Să vă luați cu voi , apa şi alte produse, deoarece pe plajă nu aveţi de unde să va cumpărați.
– Curenții de apă sunt foarte puternici aici aşa că nu vă aventurați prea mult în larg.
După ora petrecută pe această plajă a sosit momentul să plecăm, urmând să vizitam şi Peșterile Albastre (Blue Caves) . Despre Peșterile Albastre si Navagio văzut de la înălțime în următoarele episoade 🙂
În continuare vă las să savurați pozele si filmulețele făcute pe această plajă.
În drum spre Agios Nikolaos (Volimes):
Spre Navagio:
Sunt sigur că o să-ți mai placă și:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.178289215636680.42284.107162309416038&type=3
Despre Zakynthos am mai scris și aici:
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-1-drumul-spre-insula-zakynthos/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-2-laganas-locul-unde-distractia-nu-are-limite/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-4-blue-caves-zakynthos/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-5-navagio-panorama/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-6-insula-kefalonia-si-manastirea-agios-gerasimos/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-7-pestera-drogarati-si-lacul-melissani/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-8-tavernele-din-zakynthos/
Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
http://twitter.com/bucketlistro
http://www.youtube.com/user/bucketlistro
Pingback: Grecia Ep 4 Blue Caves – Zakynthos | Bucketlist