Grecia ep 7 Pestera Drogarati si lacul Melissani

             De la mănăstire am plecat mai departe cu direcția Sami, pentru a ajunge la peştera Drogarati. Această peşteră ne-a fost  prezentată de către ghidă, ca fiind un loc unde armata Germaniei, în cel de-al doilea război mondial, se adăpostea. Marea majoritate a stalactitelor şi stalagmitelor sunt rupte, iar explicaţia lor a fost că aceasta se datorează faptului că armata germană trăgea în ele pentru antrenament.

                Am intrat să vizităm peştera, iar după o coborâre mai mult decât spectaculoasă (practic se coboară pe nişte scări foarte abrupte),  am ajuns la o diferenţă de nivel de circa 60 de metri. Am observat în peşteră un ecou foarte puternic. Era foarte ciudat ca cineva care intra aici să tragă un foc de armă, sincer chiar avea probleme. M-am apropiat de ghida peşterii si am întrebat de ce sunt rupte stalactitele si stalagmitele. Tipa vine cu aceeaşi explicaţie ca şi ghida noastră, respectiv că se antrena armata Germaniei, bla bla bla…, dar când îi explic de chestia cu ecoul şi îi spun că practic e imposibil pentru cineva să tragă un foc de arma în aceasta peşteră, a început să râdă şi îmi zice că până prin anii ’70 peştera nu era închisă şi se putea intra liber, iar localnicii intrau şi furau stalactitele si stalagmitele. Mi-a spus, totodată, că au ales această explicaţie cu armata Germaniei si cu al doilea război mondial pentru a face din peşteră un obiectiv turistic.

Intrare in Pestera Drogarati

Pestera Drogarati

Pestera Drogarati Kefalonia

Pestera Drogarati Kefalonia

Hall of Apotheosis

Hall of Apotheosis (2)

Sala de Apoteoza

                Peştera se remarcă prin Sala de Apoteoza (Hall of Apotheosis), o sală mare în care se organizează concerte. Auzeam pe cineva care vizita această peşteră că a concertat aici  Maria Callas si Mikes Theodorakis. Informaţia am găsit-o ulterior într-un ghid de la Frommer’s, dar si aici:

 www.travel-to-kefalonia.com/page.php?page_id=26

                Intrarea în peşteră costă 3.50 euro.

                Cel mai frumos loc de pe insula Kefalonia este lacul Melissani. Iniţial acest lac a fost o peşteră, care a fost descoperită în urma unui cutremur de pământ, în anul 1953, când partea superioară a peşterii s-a prăbușit şi  astfel a ieşit la lumină fermecătorul lac.

                Lacul Melissani este numit după o nimfă, Melissanthe care, în conformitate cu mitologia greacă, a locuit în peşteră şi s-a sinucis, aruncându-se în lacul din peşteră când zeul Pan a respins avansurile ei romantice. Zeul Pan din mitologia greacă veche era fiul lui Hermes și al Dryopei si era socotit drept protector al turmelor și al păstorilor.

                Intrarea în peşteră se face printr-un tunel, vizitatorul ajunge la un debarcader, de unde este preluat de bărci de mici dimensiuni.  Se recomandă lăsarea unui bacşiş gondolierului, eu recomand sa îl daţi la începutul  turului :)) . In mod normal, un tur durează aproximativ 15 minute, dar în funcţie de gondolier poate sa fie mai scurt sau mai lung. Turul nostru a fost puţin mai lung, iar gondolierul a fost foarte amabil si ne-a ajutat atât cu pozele, cât şi cu explicații despre peşteră şi lac.

intrare lacul Melissani

tunel spre lacul Melissani

tunel spre lacul Melissani Kefalonia

lacul Melissani Kefalonia

Melissani Lake

Melissani Lake Kefalonia

Melissanthe Lake

Lake of nymph Melissanthe

Lake of nymph

Lake of nymph Melissanthe Kefalonia

nymph Melissanthe of Kefalonia

Blue of Mellissani

Melissani

lake of Melissani

most beautiful lake

Melissani Cave

Pestera Melissani

Pestera Melissani

Pestera Melissani Kefalonia

Melissani Kefalonia

Lacul Melissani Kefalonia

Lacul Melissani Kefalonia

Lacul Melissani Kefalonia

Bolta prabusita a lacului Melissani Kefalonia

apa albastra a lacului Melissani Kefalonia

debarcader Melissani

Melissani

                Peştera (lacul) are următorul orar:

                Din  01 noiembrie până în  03 aprilie :   Joi, Sâmbăta, Duminica de la ora 10 pana la ora 16.

                Din 01 mai până  în  30 octombrie, zilnic între orele 9 -19.

                Preţul biletului la momentul respectiv era de 7 euro pentru adulţi şi 3,5 euro pentru copii.

                După ce vă urcaţi în barcă veţi face un tur prin cele două camere ale peşterii. Prima cameră este cea în care a picat plafonul  şi care a  devenit un lac.

                 Lacul este absolut spectaculos, apa are culoarea albastru indigo şi este de o claritate care a dat impresia, în prima fază, că are o adâncime de doar câţiva metri, dar gondolierul ne-a precizat că sub noi era, de fapt,  o adâncime de peste 30 de metri.  Deschiderea în partea superioară este în formă  ovală, de 50 de metri lungime si 30 de metri  lăţime.

                Pentru  intrarea în cea de-a doua cameră se foloseşte un mic canal, iar în final se ajunge la un alt lac. Intre cele doua camere se găsește o mică insuliţă.

                A doua sală este o peşteră mare, cu un plafon arcuit,  pe care sunt prezente nişte stalactite mari, de culoare verde, datorită algelor şi muşchilor.

                Apa lacului este, de fapt, o apă salmastră, un amestec de apă de mare şi apă dulce. Peştera este situată la aproximativ 500 m faţă de mare, iar nivelul apei este mai ridicat cu un metru peste nivelul mării.

                În această peşteră este prezent un fenomen care se bazează pe principiul vaselor comunicante şi care face legătura cu Katavothres . Acest lucru a fost descoperit şi demonstrat prin experimente de colorare a apei, în anul 1959. Pentru o explicaţie detaliată a acestei structuri geologice unice şi mai multe informaţii le găsiţi pe următorul link:

http://www.showcaves.com/english/gr/karst/KatavothresExplain.html,

iar despre Katavothres le găsiţi aici:

http://www.greeka.com/ionian/kefalonia/kefalonia-excursions/kefalonia-katavothres.htm

                Perioada optimă de a vizita acest lac este între orele 10:30 şi 13,  în general în lunile iulie şi august, atunci când soarele se poate reflecta în apa din peşteră. Odată cu proiecția luminii în lac,  apa îşi schimbă culoarea, de la cenuşiu la diferite nuanţe de albastru, care apoi sunt reflectate pe pereţii peşterii.

http://all-that-is-interesting.com/worlds-six-most-beautiful-lakes/2

http://www.showcaves.com/english/gr/showcaves/Melissani.html

                Dacă doriți să rămâneți mai mult pe insulă vă recomand să vă cazaţi prin Booking.com:

http://www.booking.com/region/gr/kefalonia.html

După ce am terminat de vizitat aceste obiective ne-am îndreptat spre Agia Efimia, unde am şi făcut un scurt popas pentru a lua masa.

                 În portul din Agia Efimia veţi găsi o multitudine de terase unde se servesc specialităţi tradiţionale.  Vă recomand să încercaţi plăcinta cu carne kefaloniană, foarte gustoasă.

                Dacă poposiţi mai mult în Agia Efimia puteţi să închiriaţi o barcă cu care sa exploraţi această zonă. În Port veţi găsi o mulţime de firme care se ocupă cu închirieri de ambarcaţiuni.

                Din Agia Efimia am pornit spre plaja Myrtos, unde conform programului excursiei trebuia să ne oprim sa facem o baie. Când am ajuns în apropierea plajei, ghida ne-a spus că nu mai facem baie, ci doar o scurtă pauză pentru poze deoarece o sa pierdem feribotul de Zakynthos. Noi tot ii spuneam ca nu e nicio problema oricum o sa ne aştepte în port ‘’ private boat’’- ul care era promis pe pliantul excursiei :)) .

plaja Kefalonia

Placinta cu carne Kefalonia

agia efimia

myrtos beach

                Astfel,  ajunşi pe drumul care trece prin apropierea plajei, am făcut doar o scurtă pauză de maxim 5 minute. Nici dacă aveam cel mai tare obiectiv nu cred că reuşeam să prind cumva plaja, celebră pentru pietricele foarte albe, fiind la o distanţă de vreo 500 de metri de plajă .

              Am plecat apoi spre Argostoli unde, bineînţeles, ghida noastră avea din nou recomandări pentru o terasă cu înghețată si prăjiturele. Toata excursia era programată ca și o emisiune TV. Iţi explica anumite lucruri , iar apoi ’’pauză de publicitate’’ , pauză în care ghida îţi explica că ştie ea o terasă unde se mănâncă bine :))  .

Ne găsiți și pe Facebook :

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Sunt sigur că o să-ți mai placă și:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.181605801971688.43635.107162309416038&type=3

Despre  Zakynthos  am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-1-drumul-spre-insula-zakynthos/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-2-laganas-locul-unde-distractia-nu-are-limite/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-3-plaja-navagio-paradisul-din-zakynthos/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-4-blue-caves-zakynthos/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-5-navagio-panorama/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-6-insula-kefalonia-si-manastirea-agios-gerasimos/

http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-8-tavernele-din-zakynthos/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Grecia, Impresii de vacanta and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.