Dubrovnik, cetatea care încântă privirea şi sufletul

         Fără doar si poate, cetatea veche a Dubrovnik-ului, pentru mine rămâne o amintire foarte plăcută, un loc pe care nu îl voi uita niciodată şi în care cu siguranță vreau să mai ajung. Deși mi-am propus să nu vizitez de două ori același loc, când o să mai prind ocazia , Dubrovnik-ul nu îl voi refuza.

           Un tur de jur-împrejurul zidurilor, o plimbare pe străzile din interiorul cetății, o bere rece pe stâncile din afara cetății, într-un cuvânt, toată cetatea Dubrovnik-ului îţi oferă o amintire de neuitat. Peisajele sunt absolut superbe, în orice parte te-ai uita nu mai știi încotro sa pozezi, tragi cadrul după cadru mai ceva ca şi un soldat în război.

            De unde sa încep?

        Pai,… în primul rând de la cazare. La recomandarea unor prieteni care au vizitat orașul înaintea noastră am primit un sfat foarte util, ’’ nu căutați cazare în Dubrovnik, este destul de scump si o să aveți probleme cu parcarea’’.  Noroc ca le-am ascultat sfaturile.

         Dacă vreți sa combinați vizita în Dubrovnik cu un sejur la mare puteți să alegeți o variantă foarte bună în stațiunea Mlini, situată la doar 6 km de Dubrovnik, o stațiune foarte cochetă în care o să găsiți tot ce vă doriți pentru a avea un sejur excelent.

Mlini

plaja de nisip din Mlini

Mlini plaja

Mlini beach

Mlini (2)

Centru Scuba Mlini

      Am ales ca şi variantă de cazare o pensiune pentru care am doar cuvinte de laudă, Pensiunea Galic.

          http://www.dubrovnik-mlini.eu/html/home_en.html

      Această pensiune este situată la doar 300 de m de plaja de nisip din Mlini, iar in apropierea ei găsiți aproape tot ce va doriți, restaurante, cafenele, brutărie magazine etc. Pensiunea dispune atât de apartamentele duble, cât şi de camere triple. Toate camerele sunt dotate cu aer condiţionat, TV prin satelit, Wi-fi, toaletă şi aveți acces la o mini-bucătărie.

       De asemenea, această pensiune este situată pe un vârf de deal, astfel că oferă un peisaj mirific. Dimineaţa, în timp ce îţi savurezi cafeaua, de pe terasa camerei poţi admira marea, situată la doar câţiva paşi, în vale.

Dacă doriți să vă cazați în Dubrovnik :

http://www.booking.com/city/hr/dubrovnik.html

Pensiunea Galic

       Odată rezolvată problema cu cazarea am pornit spre Dubrovnik.

       Parcarea pe care o recomand este situată destul aproape de cetate şi o găsiți în acesta zonă.

        http://www.wikimapia.org/#lat=42.6450368&lon=18.1030763&z=19&l=0&m=b

      Este o parcare subterană, construită de autoritățile locale, dispusă pe 5 nivele, în care cu siguranță o să găsiți loc de parcare.

   Ne-am îndreptat spre zidurile cetății Dubrovnik, ziduri care au ajutat la protejarea independenţei oraşului-stat, timp de secole, şi s-au dovedit o barieră impenetrabilă pentru piraţi şi cuceritori, până când cheile porţilor, în cele din urmă au fost predate lui Napoleon Bonaparte, pe data de 31 ianuarie 1808, moment in care Republica Ragusa a ajuns la capăt.

     Odată ajunși în faţa zidurilor impresionante, am trecut prin Poarta Pile, poartă care este ”păzită” de Sf. Blaise, patronul orașului Dubrovnik, şi care face legătura cu Stradun, principala arteră a orașului vechi.

Fort Bokar si Poarta Pile

Fort Bokar si Poarta Pile

Poarta Pile

Poarta Pile

Stradun

       De pe celebra Stradun puteți sa vizitați următoarele obiective:

•             Fântâna lui Onofrio situată la intrarea în oraşul vechi dinspre Porta Pile

•             Columna lui Roland

•          Turnul Clopotului, faimos pentru  “Zelenci” (se traduce in ”cei verzi” ) – sunt niște mici statuete de bronz care lovesc clopotul gigantic la fiecare oră

•             Sponza Palace, palatul renascentist gotic, una dintre puţinele clădiri menţinute în forma de dinaintea cutremurului catastrofal din anul 1667

•         Portul Vechi, situat în partea de est a oraşului vechi, locul în care pasagerii vaselor de croazieră sunt debarcaţi.

Fantana lui Onofrio

Fantana lui Onofrio

Port vechi Dubrovnik

Port vechi Dubrovnik

Zelenci

Zelenci

 

Poate cel mai plăcut lucru pe care îl puteți face in Dubrovnik e sa vă plimbați pe zidurile din jurul oraşului vechi. Este recomandată această plimbare în primele ore ale dimineții sau orele de după-amiază târziu, întrucât temperatura este destul de ridicată în timpul zilei.

Zidurile Dubrovnik-ului

Zidurile Dubrovnik-ului

zidul cetatii Dubrovnik

zidul cetatii Dubrovnik

       Zidurile oraşului Dubrovnik sunt considerate atracţia principală a orașului şi constituie unul dintre cele mai complexe sisteme de  fortificaţie din Europa. Pereţii cu o lungime de 1940 metri cuprind cinci forturi, precum si şaisprezece turnuri şi bastioane. Intrarea pe aceste ziduri se poate face prin unul dintre cele trei zone:

pe lângă Biserica Sf. Lukes în partea de est,

pe lângă Biserica Sf. Saviours la intrarea Pile de Oraşul Vechi

pe lângă Muzeul Maritim situat la Fort St Johns.

      Din cele cinci forturi , trei sunt construite în interiorul zidurilor, iar doua sunt construite în afara acestora. Forturile construite in interiorul zidurilor sunt: Bokar, Minčeta şi Sf. Ioan. In afara cetăţii sunt construite, Lovrjenac în partea de vest şi fortul Revelin în partea de est a cetăţii.

      Situat la cel mai înalt punct al oraşului, fortul Minčeta protejează cetatea Dubrovnik din partea de  nord. Fortăreața Minceta este una dintre cele mai frumoase atracții din Dubrovnik şi  a fost construită de Nicifor Ranjina. Numele turnului provine de la numele de familie : Menčetić , familie care a deţinut terenul pe care turnul a fost construit. În timpul verii, puteţi vedea arborat pe turn, steagul Libertas.

Fortul Minceta

Fortul Minceta

vedere de pe fortareata Minceta

vedere de pe fortareata Minceta

       O alta fortăreața care mi-a plăcut foarte mult a fost fortăreața St John. Cu siguranța nu o veți rata deoarece la parterul său puteţi vizita Acvariul, şi la primul şi al doilea etaj se poate vizita Muzeul Maritim.

    Un alt loc pe care îl recomand  se găsește lângă fortul St. Johns.  Este vorba de un dig imens, cu un far cunoscut sub numele de Porporela. Acesta este locul de întâlnire al iubiților, loc de promenadă şi loc de scăldat pentru locuitorii din oraşului vechi.

    Pentru a vizita zidurile cetăţii trebuie să plătiți 70 kN pentru adulţi si 30 kN pentru copii. Programul de vizită este intre orele 8AM-19.

       Daca doriți sa va relaxați, cel mai bine e să o faceți pe stâncile din afara cetății unde veți găsi niște terase absolut superbe. Cu toate că preţurile practicate aici nu sunt modice, priveliștea de care vă veţi bucura merită toți banii. De la aceste terase veţi putea admira multe vase trecând, vase care duc turiștii la insula din faţa Dubrovnik-ului, insula Lokrun, iar daca va veți opri în orele de amiază localnicii vă vor încânta cu săriturile lor în mare, de pe stâncile din apropiere.

terasa Dubrovnik

terasa Dubrovnik

Terasa Dubrovnik cu vedere spre Lokrum

        Când vine vorba de mâncare, orașul abundă de terase, care o sa vă îmbie cu o sumedenie de specialităţi locale, sau dacă dispuneţi de un buget mai redus puteți să căutați diversele restaurante care vă pot oferi meniul zile la preţuri modice. Având în vedere că orașul este situat lângă mare, majoritatea meniurilor sunt axate pe specialităţi locale din fructe de mare :

salata OD hobotnica (salata de caracatiță),

dagnje na buzaru (midii în sos),

skampi na zaru (creveți la grătar),

przene lignje (calamari prăjit)

şi girice, care cred ca e hamsia lor :))

        Una dintre cele mai populare deserturi din Dubrovnik este ”dubrovacka rozata” care, de fapt, este celebra crema de zahar ars de la noi.

         Despre Dubrovnik sunt multe de povestit, iar noi in perioada scurta în care l-am vizitat nu am atins multe din obiectivele orașului. Şi cum o fotografie face cât o mie de cuvinte, vă las să-l descoperiți şi din poze.

Biserica Sf Blaise

biserica Sf Saviour

celebra Stradun

Cetatea Dubrovnik noaptea

clopote

Sf Blaise

Barca

Dubrovnik

Dubrovnik By Night

Dubrovnik noaptea

Dubrovnik si varful Srd  By night

Fort Bokar

Fort Lovrijenac

Fort Sf John

Forturile Bokar si Lovrijenac

just relax

La pescuit

Mireasa

Old Boat

Old Dubrovnik

orasul nou dubrovnik

Pescar din Dubrovnik

Vas de croaziera

Vas de croaziera

Varful Srd

Turnul cu Clopot

Terase din Dubrovnik

terasa privata Dubrovnik

Terasa pe stanci

Terasa Dubrovnik

Terasa Dubrovnik

stradute prin Dubrovnik

Stradun

Stradun

Stradun

Portul Vechi

Portocali

Port vechi Dubrovnik

Porporela

 

Sunt sigur că o să-ți mai placă și:

http://www.bucketlist.ro/zlatni-rat-una-dintre-cele-mai-frumoase-plaje-din-croatia/

http://www.bucketlist.ro/croatia-omis/

http://www.bucketlist.ro/brela-perla-de-pe-coasta-dalmata/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Croatia, Impresii de vacanta and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Dubrovnik, cetatea care încântă privirea şi sufletul

  1. Pingback: Zlatni Rat, una dintre cele mai frumoase plaje din Croația. | Bucketlist

  2. Pingback: Croatia – Omis | Bucketlist

  3. Pingback: Brela – perla de pe Coasta Dalmată | Bucketlist

  4. Pingback: Top 10 destinaţii Bucketlist.ro | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.