Croaţia – Omis

Povestea mea începe cu mult timp în urmă, mai exact în anul 1998, când am făcut o excursie prin Bosnia, pentru a ajunge în localitatea Medjugorie. Întrucât pe vremea aceea prin Bosnia se circula doar însoțit de trupele SFOR (cel puțin în cazul nostru așa a fost), peste tot fiind ruine lăsate de război, organizatorul acelei excursii a preferat, pentru întoarcerea în țară, să folosească o rută ocolitoare, dar mai sigură, prin Croația și Ungaria. Când am trecut prin această zonă am rămas profund impresionat de combinația munte / mare din Croația. Cum acele imagini mi-au rămas în minte,  am ținut neapărat să revin aici.

                După mai mulți ani, am ajuns iarăși în Croația, mai exact în zona orașului Split, urmând să ne alegem la întâmplare  o stațiune de pe Coasta Dalmata pentru a ne petrece o parte din concediu.   Prima stațiune care ne-a plăcut foarte mult a fost Omis-ul. Ceea ce ne-a atras cel mai mult aici a fost amplasarea geografică a stațiunii, mai exact faptul că stațiunea era situată la poalele munților. Este ceva extraordinar să te relaxezi în valurile mării, iar când privești în zare să poți admira stâncile munților. Aici ai impresia că marea reiese de sub munte.

                Cu toate ca majoritatea  plajelor din Croația sunt cu pietricele, plaja din Omis este renumită pentru nisipul ei fin.

                Ajunși în această stațiune, fără a avea nimic rezervat dinainte, în maxim 30- 40 de minute am găsit cazare. A durat atât deoarece eram trei familii si vroiam să stăm în aceeași pensiune. Cam tot la a doua casă se găsesc pe poartă anunțuri de genul: zimmer frei, apartmani sau sobe (în croată). Singurul inconvenient pe care l-am întâlnit la doamna de la care am luat cazarea a fost faptul ca nu știa nicio limba de circulație internațională. Până la urmă, prin limbajul semnelor, am negociat cu doamna respectivă  un apartament, la casă, cu 3 dormitoare, absolut superb. Prețul a fost mai mult decât rezonabil 22 de euro/ noapte  camera dublă.

vila Omis Croatia

Vile Omis Croatia

Munte Omis Croatia

Omis Croatia

Omis

plaja Omis

plaja Omis

plaja Omis

plaja Omis

                Apartamentul avea toate dotările şi, în plus, era situat într-o zonă foarte frumoasă. În spatele vilei se ridica versantul muntelui Omiska Dinara ,  oferind unpeisaj absolut spectaculos.

                De asemenea, în curtea vilei proprietara avea o terasă acoperită de kiwi, iar lateral era înconjurată de lămâi, numai bună pentru a te adăposti de razele arzătoare ale soarelui, savurand o bere rece.

                Apartamentul era situat chiar pe bulevardul principal – Jadranska magistrala în croată. Astfel, în apropiere erau: orașul vechi, plaja, restaurante, terase, magazine.

                Partea cea mai frumoasă a stațiunii Omis, după părerea mea, o găsiți în orașul vechi. Omis-ul are o adevărată istorie în urmă. Până în anul 1444 aici era doar o așezare de pirați. Renumiții pirați de Almissa (Omiški gusari ) foloseau bărci foarte rapide (numite săgeți), iar datorită poziției strategice a râului Cetina hărțuiau comerțul maritim din aceasta zonă. Totodată au construit diverse fortificații pe care le foloseau pentru apărare, astfel fiind fortăreața Mirabella, cunoscută si sub denumirea de Peovica, precum si fortăreața  Starigrad Fortica.

                Fortăreața Peovica se găsește in imediata apropiere a orașului vechi, iar de aici se poate admira toata stațiunea. Noi am ales sa o vizitam seara târziu, iar peisajul a fost absolut spectaculos. În orizont  se zărea insula Brac, iar de jur împrejurul acesteia navigau diverse ambarcațiuni.

Fortareata

Peovica

Omis Old town

               Omis-ul este o stațiune liniștită, numai bună pentru relaxare. Cu toate acestea, stațiunea nu este deloc plictisitoare. După o zi însorită petrecută la plajă, seara te poți plimba pe străzile micuțe și aglomerate de terase, precum și de diverse talciocuri cu produse tradiționale. De asemenea, se poate servi cina pe un vaporaș din port.

Restaurant pe vapor

Restaurant in vapor

             Ce se mai poate face în stațiunea Omis? Păi…. dacă sunteți dornici de adrenalină puteți să încercați să faceți rafting pe râul Cetina. In orașul vechi o sa găsiți multe firme care organizează,  dacă nu puteți sa folosiți următoarele linkuri:

http://www.rafting-pinta.com/page/en/rafting.html

http://www.raft.hr/Html/English/cetina1.htm

Dacă vă place aventura puteți să apelați şi la centru de scubadiving din Omis:

http://www.calypsodiving.hr/

Totodată, dacă doriți să savurați vinurile locale puteți să faceți o scurtă ieșire în satele Podaspilje si Kucice, unde veți găsi mulți localnici producători de vin. Pe aceștia o să îi întâlniți şi în diversele crame din orașul vechi, unde puteți să savurați licoarea lui Bachus.  Tot aici puteți să găsiți si vinuri din zone viticole renumite ale Croației, cum ar fi vinurile de Proložac si  Imotski.

Din portul Omis puteți sa alegeți o excursie de o zi pe insula Brac sau chiar pe insula Hvar

Dacă doriți să vă rezervați cazare, vă recomand:

http://www.booking.com/city/hr/omis.html

Sunt sigur că o să-ți mai placă și:

http://www.bucketlist.ro/zlatni-rat-una-dintre-cele-mai-frumoase-plaje-din-croatia/

http://www.bucketlist.ro/dubrovnik-cetatea-care-incanta-privirea-si-sufletul/

http://www.bucketlist.ro/brela-perla-de-pe-coasta-dalmata/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Croatia, Impresii de vacanta and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Croaţia – Omis

  1. Pingback: Zlatni Rat, una dintre cele mai frumoase plaje din Croația. | Bucketlist

  2. Pingback: Brela – perla de pe Coasta Dalmată | Bucketlist

  3. Pingback: Dubrovnik, cetatea care încântă privirea şi sufletul | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.