Brela – perla de pe Coasta Dalmată

      În una din zile, în timp ce stăteam la o terasă pe malul mării în Omis, intrând în vorbă cu o chelneriță de la acea terasă, aceasta ne-a sugerat ce să mai vizităm prin apropiere . Tipa a venit cu o recomandare care, sincer chiar a meritat….. să vizitam stațiunea Brela.

        De ce Brela?…  A fost și întrebarea mea.

        Din spusele tipei , zicea că o să fim șocați de claritatea apei, de peisajul absolut demențial dat de muntele Biokovo şi, nu în ultimul rând, de plajele din această zonă.

        Astfel că, seara, după ce ne-am întâlnit şi cu restul persoanelor din grup, am început să discutăm dacă se merită să vizităm această stațiune.

       După o scurtă documentare pe internet şi după ce am văzut câteva poze cu peisajele din Brela, cu toții am căzut de acord că vom merge, așa că dimineața am pornit la drum.

     Stațiunea Brela este situată la numai 25 de km de Omis, iar drumul  este absolut spectaculos prin peisajul pe care îl oferă.

      Acest lucru se poate vedea şi în următoarele imagini:

        În cele din urmă am ajuns în  Brela, după mai multe peripeții cu sistemul GPS, care deși a avut hărțile actualizate la zi, ne-a ghidat să ajungem în garaj la un localnic :)) Norocul nostru a fost că am reținut că trebuie sa ajungem la Kamen Brela. Așa că am început să întrebăm lumea cum putem ajunge la acest obiectiv.

       Acest simbol, Kamen Brela , este de fapt o mica insuliță de piatră situată chiar în fața plajei principale din Brela, plaja Punta Rata .

      Stațiunea Brela este renumită pentru plajele sale, unele fiind premiate cu  Blue Flag (plaja Punta Rata si plaja Berulija), ca un simbol de puritate şi de calitate.

     O plaja devine catalogată Blue Flag dacă îndeplinește 26 de criterii specifice pentru plajele, printre care: calitatea apei, siguranța, servicii, precum şi nivelul de informație  furnizat.
http://www.croatia-beaches.com/best/brela_beach.htm

       În anul 2003, Revista americană Forbes a postat plaja Punta Rata pe lista celor mai frumoase  10 plaje din lume, fiind  clasată pe locul 6 în lume şi prima în Europa.

  Faleza dintre Hotelul Blue Soline şi plaja Punta Rata este cea mai frumoasă faleză pe care am păşit vreodată. Aceasta trece printr-o pădure de pin, care, pe alocuri, ajunge până aproape de mare.

Panou informativ despre Brela

Parcare in Brela

Brela riviera

Mijloace de informare in Brela

Plaja punta Rata din Brela

Plaja punta Rata din Brela

Plaja de pietricele in Brela

Plaja din Brela - Punta Rata

       Plaja este presărată cu pietricele mărunte, iar marea este un verde – turcoaz, de o claritate impresionantă, astfel că poţi zări adâncurile apei, chiar şi la o adâncime de peste 10 metri. Pădurea de pini care ajunge până aproape de plajă este perfectă pentru a te retrage la umbră când soarele arde prea puternic.

Faleza Punta Rata Brela

     După o scurtă baie în zona plajei Punta Rata, cu paşi repezi ne-am pornit spre obiectivul principal, Kamen Brela. Mica insuliță, situată foarte aproape de faleză, era asaltată de oameni dornici de snorkeling, precum si de tineri mai aventuroși, care plonjau de pe ea în mare. Printre ultimii ne-am numărat și noi,  deși am fost mai reticenți la început și am testat doar stâncile mai mici din apropierea ei.

Beautiful Brela

Brela

Brela water

Kamen Brela

Kamen Brela

simbolul Kamen Brela

Kamen Brela

Kamen Brela

saritura in apa Brela

Kamen Brela si Punta Rata

     Pentru a servi masa, stațiunea abundă într-o multitudine de localuri, atât clasice reprezentate de restaurante, cât si tradiționale denumite ”Konoba”

recomandarea noastră este

Konoba Feral (http://www.i-makarska.com/konobe-brela/konoba-feral-brela)

Iar la recomandarea unor prieteni, puteți alege şi:

Konoba Ivandica Dvori  (http://www.konoba-ivandicadvori.com/index_e.html)

sau  Konoba  Galinac http://www.konoba-galinac.hr/en/

    Pentru cazare se poate alege atât varianta de cazare privată – la localnici,  care trebuie văzută şi selectată la faţa locului, dar se poate merge si pe varianta de cazare rezervată dinainte, dar aici recomandăm să studiați review-urile de pe forumuri. Mare atenție la faptul că terenul este foarte abrupt şi dacă cazarea se găsește la o mare distanță de plajă, urcatul treptelor poate sa fie o problemă.

Pe următorul link aveți o selecție a hotelurilor din aceasta zonă:

http://www.booking.com/city/hr/donja-brela.html

    Per ansamblu, stațiunea Brela, este o stațiune foarte liniștită, care se potrivește ca o mânușă persoanelor care caută doar relaxare, pentru cei care preferă liniștea, pentru cei care doresc sa admire peisajele frumoase.

Trepte

the Sun over the sea

The sea

Just Relax

Sunt sigur că o să-ți mai placă și:

http://www.bucketlist.ro/zlatni-rat-una-dintre-cele-mai-frumoase-plaje-din-croatia/

http://www.bucketlist.ro/croatia-omis/

http://www.bucketlist.ro/dubrovnik-cetatea-care-incanta-privirea-si-sufletul/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Croatia, Impresii de vacanta and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Brela – perla de pe Coasta Dalmată

  1. Pingback: Zlatni Rat, una dintre cele mai frumoase plaje din Croația. | Bucketlist

  2. Pingback: Croatia – Omis | Bucketlist

  3. Pingback: Dubrovnik, cetatea care încântă privirea şi sufletul | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.