Căutând pe internet un topul a celor mai bune plaje din Croația, ne-am hotărât să încercam câteva dintre ele, Zlatni Rat fiind una dintre ele.
Cum eram în zona Makarska , am zis ca putem să ne alocam 3 zile din concediu pentru a vizita și o stațiune de pe o insulă. Având în vedere că infrastructura din Croația este destul de buna si sunt bine organizați, am intrat pe site-ul firmei Jadrolinija (principalul operator de ferry din Croația ) si ne-am plănuit o excursie pe insula Brac.
Dacă sunteți în concediu într-o stațiune de pe coasta Dalmată puteți sa alegeți si varianta de excursie de o zi, dar în general totul se realizează în fugă. Noi chiar doream să savurăm atmosfera de pe insulă si nu doream sa ne facă altcineva program… cât să stăm să facem baie, ce să vizităm, unde să mâncăm…, cum se întâmplă de obicei în excursiile organizate. Așa că, pe net am găsit orarul linei 638, linie care leagă orașul Makarska de Sumartin (localitate situata pe insula Brac).
Sumartin:
Orarul îl veți găsi pe următorul link:
iar preturile le găsiți pe următorul link:
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/stcijene.pdf
In prețul afișat, precum vedeți şi în tabelul anterior, va trebui să plătiți atât pentru mașină (166 de Kn – aprox. 23 de euro), cât şi pentru fiecare dintre persoanele din mașină (33 de kn – aproximativ 4,5 euro). Preturile afișate sunt pe segment. Călătoria durează aproximativ o ora.
De ce am ales această insulă?
Păi… în primul rând pentru celebra plajă Zlatni rat (Cornul de aur). Plaja este considerată monument al naturii. Forma acestei plaje se modică în funcție de curenții de apă și de direcția vântului dominant. În partea sudică a plajei este un curent de apa caldă, iar în partea nordică un curent de apa mai rece. Dacă prindeți un loc pe ‘’vârful’’ acestei plaje, cu o simplă mișcare veți avea atât apă caldă, cât și apă rece. Este un lucru foarte interesant pe care l-am încercat și noi într-o dimineața, iar senzația este extrem de interesantă.
Plaja este alcătuita din pietricele foarte mărunte (nu este o plaja de nisip), pe care poți sta foarte confortabil, fără a avea nevoie de şezlong, iar apa mării este albastru turcoaz, de o claritate demențială.
Şi video:
Pe plajă sunt terase și există posibilitatea de a închiria diverse echipamente (pt. Kitesurfing, pt scuba diving, snorkeling etc etc)
mai multe detalii găsiți aici:
Deși distanța față de localitatea Bol este de aproximativ 2 km, plimbarea pe pietonala care leagă stațiunea de plajă este o adevărata plăcere. Pietonala este mărginita de o plantație de pin și de Aloe Vera. Dacă doriți sa ajungeți mai repede, sau nu aveți chef de o plimbare pe jos, veți găsi un trenuleț care face legătura intre stațiune și plaja (prețul aproximativ 2 euro/ pers).
Seara, vă recomand să faceți o ieșire la terasele din stațiunea Bol. Stațiunea este foarte animată, nu o să vă plictisiți deloc și, cu siguranță o să vă întoarceți înapoi în camere, la ore foarte târzii.
După scurta excursie pe insula Brac, la întoarcere am ales o alta variantă de drum, mai exact am plecat din Bol spre Supertar, iar din Supertar am luat linia 631 la ferry spre Split.
Prețul e același ca și varianta prezentată anterior, iar orarul îl găsiți aici:
Traseul nostru:
Pentru cazare recomandam Booking.com:
Sunt sigur că o să-ți mai placă și:
http://www.bucketlist.ro/croatia-omis/
http://www.bucketlist.ro/dubrovnik-cetatea-care-incanta-privirea-si-sufletul/
http://www.bucketlist.ro/brela-perla-de-pe-coasta-dalmata/
Pingback: Brela – perla de pe Coasta Dalmată | Bucketlist
Pingback: Croatia – Omis | Bucketlist
Pingback: Dubrovnik, cetatea care încântă privirea şi sufletul | Bucketlist