Concediu la mare, în Croația, cu un bebelus

În următoarele câteva articole voi încerca să vă prezint o locație perfectă pentru un concediu la mare, în Croația, recomandată familiilor  cu bebelus.  Locația aleasă de noi pentru anul acesta a fost stațiunea Lopar de pe insula Rab. Știu, până la vară mai e foarte mult, dar dacă doriți să vă găsiți un loc bun de cazare în stațiunea Lopar, trebuie să vă faceți rezervările cu mult timp înainte.

Plaja pentru bebelus in Lopar - Insula Rab Croatia
Când am discutat cu câțiva dintre prietenii noștri care au copii micuți despre concediul care urma să-l facem, cam toți strâmbau din nas pe motiv că, Croația nu ar avea plaje cu nisip și plajele de aici nu sunt potrivite pentru un concediu cu un bebelus așa de mic. Ei bine, uite că în Croația poți să-ți faci un concediu cu un bebeluș și poți să găsești condiții cu mult mai bune decât în alte destinații.
Faptul că, în Croația se pot găsi și plaje cu nisip și unele chiar foarte frumoase, l- am remarcat în urmă cu câțiva ani, când am vizitat coasta Dalmată. Atunci am ales să ne oprim pentru câteva nopți în stațiunea Omis si v-am prezentat această locație aici.
Cum am fost de mai multe ori prin Croația, mi-au rămas întipărite în minte apa foarte curată, de un albastru intens și plajele înguste, mărginite cu păduri de pin. Pentru noi, până acum câțiva ani, era locul perfect, mai ales că am început să adorăm plajele cu pietricele. Cu toate că multă lume evită acest tip de plaje, pentru noi a început să devină o plăcere faptul că mergeam la plajă și de cele mai multe ori ne întindeam la soare direct pe pietricele.  De anul trecut însă, preferințele noastre s-au schimbat complet şi nu din cauza noastră, ci a noului membru din familie. Cum plajele cu pietricele nu sunt recomandate unui bebelus care încă nu trecuse de pragul de un an, a trebuit să ne reorientăm.
Când am început să ne documentăm ce facilități ar trebui să luăm în considerare pentru un concediu cu un bebelus, ofertele au început să se reducă semnificativ. Noi ne gândeam la o locație în care să găsim rezolvare pentru toate problemele care ar putea să apară. Nu trebuie să vă luați ca și reper povestea “drobului de sare” , dar trebuie să vă luați câteva măsuri de precauție. Mulți spun că dacă călătorești cu un copil mic nu e ceva mai aparte. Ei bine, eu nu sunt de acord cu acest lucru, indiferent de ce spune lumea. Să călătorești cu un copil mic trebuie să o faci cu mult mai responsabil decât o făceai înainte (singur ori ca și cuplu). Dacă până ce a apărut copilul în viața noastră au mai fost şi ieșiri în care unele servicii nu se ridicau la nivelul așteptărilor noastre şi de multe ori am mers pe : ” Las-o bă că merge aşa!” (ca şi piesa celor de la Marfar), din momentul în care am început să călătorim cu un copil mic trebuie să alegem doar ce e mai bun şi să nu facem compromis la nimic.

Si uite așa ne-am făcut o listă cu ce ar trebui ca să găsim noi în locația respectivă pentru un concediu la mare:
– Plaja să fie cu nisip
– Plaja să fie prevăzută cu grupuri sanitare
– Plaja să fie dotată cu umbrele pentru soare
– Apa să nu crească brusc și să fie pe o distanță cât mai mare apă cu adâncime mică.
– Cazarea să fie cât mai aproape de plajă
– Să găsim pe plajă (sau cât mai aproape de plajă) o terasă / restaurant
– Spital în apropiere de stațiune sau chiar în stațiune
– Farmacie în apropiere
– Accesul până la staţiune să fie cât mai ușor , iar drumul să fie cât mai mult pe autostradă.

Iar acum încerc să vă explic de ce am făcut lista respectivă:

Plaja să fie cu nisip. Pentru un bebelus, joaca în nisip, stimulează abilitățile motorii.  Nu vă zgârciți și cumpărați-i cât mai multe jucării și cât mai diversificate , astfel încât copilul să-și dea frâu imaginației și să modeleze nisipul în cât mai multe forme. Iar dacă doriți să faceți acest lucru vă recomand să faceți aprovizionarea din Romania. De multe ori am rămas șocat de prețurile practicate în Croația la aceste jucării.
Dacă găsiți o plajă cu nisip, e recomandat să alegeți zona mai umedă (cât mai aproape de mare), deoarece în caz de vânt puternic poate să spulbere nisipul şi să-i intre bebelușului în ochi și din această cauză să-i provoace neplăceri. Totodată, e bine ca în bagajul pe care-l duceţi cu voi pe plajă să aveţi în permanenţă si Iridium Baby, niște șervetele folosite pentru igiena ochiului si a pleoapelor.
De ce trebuie evitată plaja cu pietricele, pentru că la această vârstă bebelușii sunt atrași de orice este ieșit din comun. Astfel, poate să zărească o pietricică mai viu colorată și să vă treziți că o bagă în gură, să o înghită sau cine ști ce poate să se mai petreacă.

Bebelus la plaja - Lopar insula Rab Croatia Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab Croatia

Plaja se fie prevăzută cu grupuri sanitare. Si ar fi perfect dacă ar exista și un duș cu apă caldă. Igiena copilului e unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie să le luați în considerare. Cum se joacă în nisip sau mai intraţi cu bebelușul în apă, e recomandat ca după  să-l spălaţi.

Plaja să fie dotată cu umbrele pentru soare. Cum bebelușul are pielea foarte sensibilă, indiferent de ce factor de protecție folosești (și recomand un factor cât mai mare) nu trebuie să-l expui timp îndelungat la soare. Precum știți, e bine să fie expus în mod treptat, cu timpi pe care să-i creșteți, dar cu care să nu exagerezi. De multe ori joaca în nisip sau bălăceala pe care o va face îl epuizează și o să-l adoarmă imediat, așa că, o umbrelă e binevenită pentru al proteja de soare. Dacă plaja nu e amenajată puteți să folosiți corturile de plajă. Chiar ne-am pus în plan ca pentru concediul de anul viitor să ne achiziționăm un cort de plajă.

Cort de plaja in Lopar CroatiaDar am avut:

Bebelus la plaja - Lopar insula Rab Croatia Bebelus la plaja - Lopar insula Rab Croatia Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab Croatia
Pentru când intrați în apă mai recomand să folosiți un colac cu protecție pentru soare. Ca si cel din imaginea următoare:

Colac pentru bebelus

Apa să nu crească brusc și să fie pe o distanță cât mai mare apă cu adâncime mică.  Ei bine, acest lucru este foarte important dacă ești în concediu cu un copil micuț sau cu un bebelus. Precum știți, cu cât apa este mai puțin adâncă, cu atât se va încălzi mai repede. In stațiunea Lopar a trebuit să merg sute de metri în larg ca apa să ajungă la adâncime de peste un metru, și chiar nu exagerez când spun lucru acesta.

Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab Croatia Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab Croatia Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab Croatia Plaja pentru bebelusi in Lopar - Insula Rab CroatiaBebelus la plaja - Lopar insula Rab Croatia

Spital în apropiere de stațiune sau chiar în stațiune / Farmacie în apropiere.  Călătorind cu un bebelus mic pot apărea multe chestii neprevăzute, așa că e foarte important să-ți găsești din timp un spital, o farmacie, un centru de permanență sau alte servicii medicale care să-ți fie cât mai apropiate de locul unde te găsești. Recomandarea mea e să mergi la oficiul turistic din stațiune și să-ți faci o documentare cu tot ce e necesar (număr/numere de telefon, localizare și eventual o hartă etc.) pentru toate acestea.

Harta informativa pentru statiunea Lopar din Insula Rab

Cazarea să fie cât mai aproape de plajă. Dacă căutați cazare pentru Lopar vă recomand să încercați harta interactivă www.map-lopar.com . Pe booking.com o să găsiți foarte puține oferte pentru această stațiune, iar dacă doriţi să vă faceţi rezervarea prin acest portal recomand să vă căutați cazare în oraşul Rab, numai că trebuie să faceți naveta până în această stațiune. În oraşul Rab ofertele de cazare sunt cu mult mai multe şi probabil de o calitate superioară.
Precum v-am povestit şi în postul aceasta  de cele mai multe ori când doriți să faceți o rezervare direct la proprietari o să vă ceară să plătiţi un mic avans. Si în cazul celor din Lopar am întâlnit acest lucru şi doar în câteva locuri au acceptat să plătim prin Western Union, în restul nu acceptau decât să le facem transfer bancar în conturile lor (lucru care implică comisioane destul de costisitoare) . Până în momentul de faţă nu am întâlnit  nicio ofertă de cazare  din Lopar (chiar din toată insula Rab ) care să accepte un transfer prin Pay Pal şi, sincer, chiar am sunat la un număr foarte mare de unităţi de cazare.
Un alt lucru incomod pentru noi a fost că, deși încercam să contactăm proprietarii telefonic, ajungeam la impedimentul că nu puteam să ducem o conversaţie cu cei din Croaţia. Mare majoritate nu înțeleg o boabă din limba engleză, ci doar mai reuşesc să bâlbâie câteva cuvinte în limba germană.  Spre norocul nostru am dat de o persoană cu care am reuşit să ducem un dialog normal şi cu care am ajuns la înţelegere să-i trimitem banii de avans prin Western Union.  Astfel, ne-am rezervat un apartament de la doamna Mara

Să găsim pe plajă (sau cât mai aproape de plajă) o terasă / restaurant. Ca și persoană adultă nu prea țin neapărat să am așa ceva în apropiere. De multe ori  prefer să am eu totul pregătit, să-mi duc o geantă frigorifică în care să-mi țin ceva gustări și de băut, dar când ieși cu bebe la plajă, prezența unei terase uneori e foarte importantă. Astfel, poți să rogi personalul de acolo să te ajute cu încălzirea mâncării pregătite pentru bebelus sau poți să-i comanzi ceva de mâncare proaspăt de la localul respectiv.

Accesul până la staţiune să fie cât mai ușor , iar drumul să fie cât mai mult pe autostradă. Bine, în cazul nostru a trebuit să luăm în calcul și faptul că dacă doream să ajungem pe litoralul romanesc sau pe cel bulgar trebuia să tranzităm toată România. Din Oradea în cel mai fericit caz, în momentul de față, până în Constanța se face în jur de 14 – 15 ore cu mașina, un lucru extrem de obositor pentru un bebelus micuț.  Să nu mai pun în calcul și faptul că tranzitarea o faci pe niște drumuri cu condiții foarte proaste și deloc sigure. Așa se face că pentru cei din vestul țării o variantă foarte bună este să-și facă concediul în Croația, Grecia, Italia etc. Ca și fapt divers,  din Oradea până pe insula Rab cam tot drumul a trebuit să-l parcurgem doar pe autostradă.  Din Oradea trebuia să ajungem în Debrecen, de unde până în Croația e doar autostradă.  Singurul inconvenient pentru stațiunea aleasă era faptul că depindeam oarecum de orarul feribotului cu care urma să ajungem pe insulă.  Orarul feribotului  ( linia 337 Misnjak – Stinica) care lega insula Rab de Croatia puteți să-l găsiți aici .

Feribot spre insula Rab linia 337 Misnjak - Stinica

In posturile următoare voi continua să vă prezint insula Rab

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Croatia and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Concediu la mare, în Croația, cu un bebelus

  1. Pingback: Links – 10.12.2014 -- fulgerica's blog – Doza ta zilnica de distractie

  2. Pingback: Nu la ultra all inclusive în Turcia! Nu la Kamelya Holiday Village din Side!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.