Muntenegru Ep 5 – Kotor si Boka Kotorska

Golful Kotor (Boka Kotorska) a fost unul dintre motivele pentru care am ținut neapărat să vizitez Muntenegru.

Boka Kotorska este considerat ca fiind unul din cele mai frumoase golfuri din lume, chiar intră în top 10 mondial, şi acest lucru pe bună dreptate. (http://www.touropia.com/beautiful-bays-in-the-world/)

Boka Kotorska si Kotor

Aici, pe lângă frumusețea locului,  se găsesc şi o multitudine de obiective ce merită vizitate. Printre acestea ar fi: Cetatea Kotor, fortificațiile din Kotor, insulele din fața Perastului, Perastul propriu-zis, precum  şi restul localitățile din acest golf. Toate aceste obiective fac parte din patrimoniul UNESCO începând cu anul 1979.

Când m-am documentat pe internet pentru această ieșire, am aflat că Boka Kotorska este considerat cel mai sudic fiord din Europa, dar realitatea nu e așa, întrucât din punct de vedere geologic nu este un fiord, ci o formaţiune geologică care poartă numele de RIA (http://en.wikipedia.org/wiki/Ria). RIA este de fapt, un țărm marin, format prin pătrunderea apei mării pe văile largi ale râurilor dintr-o regiune muntoasă, cu culmi perpendiculare pe linia țărmului.

Revenind la drum, pentru a ajunge în Kotor am plecat la prima oră din Budva, parcurgând cei 25 de kilometri prin tunelul Vrmac,  care leagă orașul Tivat de Kotor, drumul fiind foarte bun şi puţin aglomerat. Se poate alege şi drumul  Budva – Tivat – Lepetame – Prcanj – Kotor un drum mai lung, dar mai spectaculos .

Primul obiectiv pe care l-am vizitat din Golful Boka Kotorska a fost oraşul Perast.

– De ce am ales sa vizităm Perastul?

Pentru că e foarte bogat în arhitectură şi include în patrimoniul său şaisprezece palate în stil baroc, şaptesprezece biserici catolice, dar şi două biserici ortodoxe, precum şi alte construcții făcute pe parcursul anilor pentru apărarea acestei localităţi, toate executate din piatră şi aparent neatinse de modern.

Perast

Old town Perast

Perast map

Boka Kotorska

Un lucru interesant este faptul că în oraşul vechi Perast nu există niciun zid de apărare, apărarea realizându-se prin cele nouă turnuri, dintre care cel mai important este turnul Sfintei Cruci. Aceste turnuri  au fost construite de către marina Republicii Veneţiene, între secolele XV-XVI.

Oraşul Perast a fost un loc foarte frecventat  de ţarii ruşi, care de sute de ani s-au perindat prin Golful Kotor pentru a-şi perfecţiona abilităţile lor  în navigaţie.

Un alt motiv pentru care am vizitat oraşul Perast, au fost cele două insuliţe din fata acestei localități, respectiv Gospa od Skrpjela şi St. George, două obiective  turistice unice. Numele insulei Gospa od Skrpjela provine de la cuvântul  vechi ‘’skrpjel’’ – însemnând pisc.

Aceste insule au fost construite în mod artificial de către marinari, prin depunerea  de pietre. Aceștia aduceau  pietrele de pe mal cu ajutorul vaselor  şi le depuneau în zona insulelor, iar navele pe care nu doreau să le mai folosească în navigație le naufragiau în această zonă pentru a scădea adâncimea apei.

St. George (stg) si Gospa od Skrpjela (dr)

St. George

Portul Kotor era unul dintre cele mai bine dezvoltate porturi de pe Adriatică, având în perioada de glorie peste 100 de vase în port şi un număr de peste 1700 de navigatori . Insula Gospa od Skrpjela inițial a fost doar un pisc care ieșea din mare, apoi treptat a fost clădită şi mărită, iar în final a ajuns la o suprafața de 3030 m². Potrivit unei legende, se spune că doi marinari venețieni, ajunşi aici în anul 1452, au găsit o imagine a Fecioarei Maria.

Pe insula St. George, vecina cu insula Gospa od Skrpjela, se află o mănăstire care a fost ridicată de călugării benedictini în secolul IX-lea. Mănăstirea, pe parcursul timpului, a avut foarte mult de suferit, atât din cauza diverselor invazii din Boka Kotroska, cât şi datorită intemperiilor naturale. În anul 1667 o parte din mănăstire a fost dărâmată în urma unui cutremur de pământ, chiar în noapte de înviere.

Mai multe informații despre Perast  se pot obține de aici : http://www.perast.com/html-ENGLESKI/index-english.html

După  scurta vizită în zona Perastului am pornit  spre Kotor. Odată ajunși aici, ne-am oprit cât mai aproape de cetatea Kotor, cunoscută sub numele de Stari Grad Kotor (orașul vechi Kotor). Stari Grad Kotor este considerat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale de pe Adriatica. Cetatea Kotor este amplasată în cel mai retras punct din Boka Kotorska.

După ce treceți de fortificația orașului veți descoperii, în adevăratul sens al cuvântului,  un oraș tipic pentru perioada dintre secolul XII şi secolul al XIV-lea, cu străzile foarte  înguste, asimetrice, pline de diverse cafenele,  restaurante si taverne .

Kotor

Fortificatie Kotor

Kotor Old town

Kotor

Kotor cetate

Catedrala Sf. Trifon

Bastion Kotor

Sistemul de fortificație al orașului vechi Kotor este, de fapt, un zid impresionant de 4,5 km lungime, 20 m înălţime şi 15 m lăţime, care este foarte bine conservat, deși orașul a trecut prin numeroase cutremure în care multe clădiri şi biserici au avut de suferit, în special în urma cutremurelor  din anul 1563 şi anul 1667, dar şi în urma celui din anul 1979. După cutremurul din anul 1667 catedrala Sf. Trifon a pierdut turnul din partea de vest, acesta fiind reconstruit ulterior.

Ce vă recomand să vizitați în orașul vechi?

Păi…, în primul rând Catedrala Sf. Trifon, în capela căreia sunt depuse osemintele Sf. Trifon. Aici intrarea costă 2 euro.

Tot în orașul vechi puteți să faceți o vizită  la Muzeul Maritim, în care o să găsiți expuse pe cele trei etaje : fotografii, arme, uniforme, picturi. Aici intrarea este 4 euro, iar mai multe detalii le găsiți pe următorul link http://museummaritimum.com/eng/eng.htm.

De asemenea, merită vizitată Biserica Sf. Nicolae, care este cea mai mare biserică ortodoxă din Kotor.

Dacă aveți condiție fizică puteți să urcaţi cele 1350 de trepte până la cetatea Sf. Ioan. Peisajul din vârful bastionului merită tot efortul. Dacă doriți să urcați trebuie să aveți încălțăminte potrivită şi să vă duceți apă de băut, întrucât pe traseu nu o să găsiți nimic de a cumpăra. Intrarea pentru a vizita bastionul costă 2 euro .

Kotor fortificatie

Kotor vedere de pe bastion

Ne găsiți și pe Facebook :

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre  Muntenegru  am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-1-plan-de-calatorie/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-2-drumul/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-3-ulcinj-si-ada-bojana/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-4-budva/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-6-lovcen-si-mausoleul-lui-njegos-petar-petrovic/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Muntenegru and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Muntenegru Ep 5 – Kotor si Boka Kotorska

  1. Pingback: Top 10 destinaţii Bucketlist.ro | Bucketlist

  2. Pingback: Muntenegru ep 1 Plan de calatorie | Bucketlist

  3. Pingback: Muntenegru Ep 2 - Drumul | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.