Muntenegru – Ep 4 Budva

În episodul trecut v-am prezentat stațiunea Ulcinj, stațiune renumită pentru plaja Velika Plaza și pentru Ada Bodjana. În episodul de astăzi vă voi prezenta Budva, considerată cea mai animată stațiune din Muntenegru, și asta… pe bună dreptate.

După un drum relativ scurt de aproximativ o oră,  după ce am trecut pe lângă niște peisaje absolut demențiale, date de îmbinarea mare – munte, prin  localități ca Bar, Petrovac, Sv Stefani, am ajuns în Budva.

Faptul că am trecut pe lângă Sv Stefani și am văzut frumusețea acestui loc, ne-a făcut să ne reîntoarcem peste câteva zile , așa doar… în vizită, mai bine spus am alocat o zi de plajă în Sv Stefani, dar să revenim la subiectul Budva.

Cazarea am găsit-o la fața locului, în aproximativ  40 de minute, după ce am vizionat mai multe pensiuni. Am găsit o variantă foarte bună, poziționată chiar pe bulevardul principal (Jadranski put ), la un preț mai mult decât bun, 20 de euro/ camera dublă. Dacă insistam cu căutările poate scoteam un preț mai mic, dar în final am ales această variantă datorită proprietarului acestei vile, un tip foarte haios, sociabil, care vorbea aproape la perfect limba engleză.  Acest  lucru ne-a ajutat foarte mult deoarece am primit sfaturi  utile… unde sa mâncăm, unde sa mergem la plajă , de unde să ne facem cumpărăturile, ce sa evităm etc. Condițiile din vilă nu erau extraordinare, vila nu era ultimul răgnet, dar era decent, curat, vila fiind situată într-o zonă liniștită și avea în apropiere cam tot ce aveam nevoie… magazine , brutărie, piața, restaurante etc.

Totuși, dacă doriți să aveți cazarea asigurată pe când ajungeți, vă recomand Booking.com:

http://www.booking.com/city/me/budva.html

orasul Budva

Turn din Old Town Budva

Old Town Budva- Biserica Sf Ioan

Referitor la plajele din Budva, de precizat că din cele 35 de plaje din apropiere , 5 plaje sunt catalogate cu Blue Flag. Pe aceste plaje am văzut un lucru foarte interesant, care dacă se va aplica şi la noi pe litoral vom avea doar de câștigat. De fapt ce vorbesc, poate se și aplică, oricum nu am mai fost demult pe  litoralul nostru și cu siguranță nu vreau să mai ajung în viitorul apropiat. Plajele din Budva,  deși au o lățime destul de mică, sunt concesionate pe întreaga suprafață,  iar firmele care iau în concesiune aceste plaje au dreptul sa pună șezlonguri  și umbrele  doar pe jumătate din suprafața plajei, restul trebuie să o lase liberă, dar e obligatoriu să o întrețină. Puteai să-ți așezi cearșaful unde vroiai nefiind nicio problemă. Dacă vroiai șezlong și umbrelă prețurile erau mai mult decât modice, iar pe unele plaje, dacă consumai de la barul lor, primeai șezlongul si umbrela gratuit.

Slovenska Plaza

Plaja Mogren

Plaja Mogren 1

Seara puteți să vă faceți program atât la unul dintre multele restaurante de pe faleză, cât și să ‘’ vă ascundeți’’ printr-o tavernă din Old Town Budva. Orașul vechi este situat pe o peninsulă și dispune de un sistem de fortificație începând din secolul al XV-lea. Intrarea in orașul vechi se poate realiza prin cele 5 porți al orașului, iar în interior puteți să admirați Biserica Sf. Treimi, Biserica Sf. Sava, Biserica Sf. Ivan cu celebra icoană  “Madonna în Punta”.

Old town Budva

În spatele orașului vechi, pe o potecă care desparte orașul vechi de plaja Mogren, se poate admira o statuie care poartă numele  “Dansatoarea” .  Această statuie este creația sculptorului Gradimir Alexits, care a găsit ca inspiraţie o legenda locală veche despre o fată care fost logodită un marinar. Se spune că marinarul a plecat pe mare şi în fiecare dimineaţă fata  îl aștepta pe stâncă.  Au trecut mai mulți ani în care fata şi-a aşteptat logodnicul să se întoarcă acasă, dar acesta nu s-a mai întors. Într-un final fata s-a sinucis, aruncându-se în mare.

Dansatoarea

Dansatoarea si Old town Budva

Poteca spre plaja Mogren 1

Dacă doriți să mergeți la plaja Mogren ( vă recomand să mergeți la această plajă), cu siguranță vă veți opri să admirați statueta.

Un alt punct de atracție al orașului este portul,  unde se pot admira o serie de yachturi si se poate cumpăra  pește si fructe de mare proaspete, direct de la pescari.

Fish Market

În ceea ce privește mâncarea, noi întotdeauna căutam ceva tradițional, așa că vă recomand să încercați ceva specific locului pentru că merită. Prin oraș o sa găsiți brutării (Pekara – in limba lor) la care vă sugerez să încercați plăcinta cu spanac (burek).

Prin fast-food-urile lor veți găsi așa numita ’’Pita’’, care este un fel de hamburger cu pastilă de carne mare şi aromată, pe lângă care se pun, în funcție de preferințele d-voastră, tot felul de condimente şi salate.

Hamburger traditional - Pita

Dacă doriți să serviți masa la restaurant vă recomand restaurantele Porto, Jadran si Kangaroo, situate pe Jadranski Put.

Ne găsiți și pe Facebook :

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre  Muntenegru  am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-1-plan-de-calatorie/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-2-drumul/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-3-ulcinj-si-ada-bojana/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-5-kotor-si-boka-kotorska/

http://www.bucketlist.ro/muntenegru-ep-6-lovcen-si-mausoleul-lui-njegos-petar-petrovic/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Muntenegru and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Muntenegru – Ep 4 Budva

  1. Pingback: Muntenegru ep 1 Plan de calatorie | Bucketlist

  2. Pingback: Muntenegru Ep 2 - Drumul | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.