Kehlsteinhaus – Cuibul de vulturi a lui Hitler

După ce am terminat de vizitat oraşul Salzburg ne-am îndreptat spre Landul Berchtesgadener din Bavaria. La recomandarea unui bun prieten, același prieten care ne-a făcut şi recomandarea cu Abația de la Melk, ne-am dorit să vizităm şi “cuibul de vulturi” a lui Hitler, de pe vârful  Kehlstein de pe muntele Hoher Göll. Cuibul de vulturi (Eagle’s Nest) a lui Hitler, cu denumirea oficială de  Kehlsteinhaus, se poate vizita dacă ajungeți până în Obersalzberg.  Pentru ca să vă fie mai ușor să găsiți această locație, trebuie să vă setaţi pe GPS ca destinație  Hintereck ab Obersalzberg din Berchtesgaden.
Când ne-am plănuit această excursie am luat în calcul să ne cazăm în apropierea acestui loc ca să  putem vizita Eagle’s Nest-ul la prima oră din zi. Am căutat cazare pe booking cât mai aproape de acest loc însă rezultatul a fost unul destul de dezamăgitor. Doar un singur hotel şi acela de cinci stele care, sincer, era la un preț exagerat de mare. Știam faptul că în această zonă preţurile sunt destul de mari la cazare, dar nu ne doream să lăsăm o sumă de câteva sute de euro pentru o singură noapte de cazare, cum era în cazul acestui hotel de cinci stele. Așa că am căutat puțin mai departe de acest loc şi anume, în Schönau am Königssee şi în Berchtesgaden, şi bine am şi făcut. Ce am găsit în Schönau am Königssee şi pe lacul Königssee o să vă povestesc într-un articol ulterior.

    Bun… să revenim la Kehlsteinhaus.
Am ajuns în parcarea de unde puteam să luăm autobuzul care duce spre Kehlsteinhaus. După ce am lăsat maşina în parcarea special amenajată contra unei sume de 3 euro/zi, ne-am îndreptat spre Kehlstein Busabfahrt, locul de unde trebuia să luăm autobuzul.  Dacă sunteţi cazaţi în Berchtesgaden sau în Schönau am Königssee, puteți să ajungeţi în acest loc şi cu sistemul public de transport. Astfel, se poate lua autobuzul cu numărul 838 şi cu doar 3 euro de persoană/ segment puteţi să ajungeţi în parcarea Kehlstein Busabfahrt.

Harta informativa Berchtesgaden

Din parcarea Kehlstein Busabfahrt, pentru a ajunge la cabana Kehlsteinhaus, trebuiesc parcurse următoarele etape:
– un drum de 6,5 km care urcă din Kehlstein Busabfahrt până în Kehlsteinparkplatz
– din Kehlsteinparkplatz se intră într-un tunel de 124 de metri lungime şi se ajunge la liftul care urca spre cabană
– ultimul segment, cu ajutorul liftului se urcă alţi 124 de metri şi se ajunge direct în această cabană.

Drumul de 6,5 km din Obersalzberg până în Kehlsteinparkplatz nu se poate parcurge cu mașina personală întrucât drumul are doar 4 metri lăţime. Astfel, din anul 1952 acesta a fost închis transportului public fiind posibil să ajungi până în parcarea Kehlsteinparkplatz ( parcarea din faţa tunelului) doar cu sistemul de transport RVO (Regionalverkehr Oberbayern GmbH).
Programul de vizită este strict legat de programul de transport al RVO. Astfel, se poate urca de la ora 7,40 din (Kehlstein Busabfahrt)  până la ora 16:00, aceasta fiind ora la care urcă ultimul autobuz spre parcarea Kehlsteinparkplatz . Ultimul autobuz care coboară  din parcarea Kehlsteinparkplatz este la ora 16,50,  după această oră singura posibilitate de coborâre din acest loc este doar pe jos.
Potrivit informațiilor primite de la ghidul nostru, peste 280.000 de persoane vizitează anual acest obiectiv. Drumul până la obiectiv este unul senzaţional.  Se urcă pe o distanţă de 6,5 kilometri peste 700 metri diferenţă de nivel. Drumul este presărat cu un număr de cinci tunele, care însumate au o lungime de 277 m. Drumul a fost construit în anul 1939, iar construcţia lui a durat 13 luni.
În cele 15 minute, cât durează cursa cu autobuzul din parcarea din Hintereck ab Obersalzberg (Kehlstein Busabfahrt)  până în parcarea din faţa intrării în tunelul  spre Kehlsteinhaus, poţi să spui ca ai avut parte de cea mai spectaculoasă cursă, asemănătoare unei curse cu un carusel.
Prețul biletului de autobuz de la Obersalzberg până la Kehlsteinparkplatz este de 16,10 euro de persoană. Dacă sunteţi posesorul unui card turistic Berchtesgaden atunci preţul este de 14,60 euro / persoană. Frecvenţa cu care circulă acest autobuz este de 25 de minute.
Puteți să vizitaţi cabana Kehlsteinhaus şi gratis, dacă urcați pe jos din Ofneralm până la Kehlsteinhaus. Preţul de 16,10 euro, de care aminteam mai devreme este, de fapt, prețul transportului cu autobusul şi transportul cu liftul până în cabană.  Accesul în cabana Kehlsteinhaus este gratuit.
Pe parcursul anului Kehlsteinhaus se poate vizita doar din mijlocul lunii mai şi până la sfârșitul lunii octombrie. Această perioadă depinde foarte mult de starea vremii.

Ceata in drum spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Autobuz spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Drum spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest ceata spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest tunel in drum spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest

După ce am ajuns în parcarea Kehlsteinparkplatz ne-am îndreptat direct spre casa de bilete a firme RVO pentru a ne programa cursa spre coborâre. Acest lucru vi-l recomand şi vouă pentru a nu pierde mult timp când terminați vizita la această cabană. Vă recomand să vă luaţi un interval de aproximativ două ore care sunt suficiente pentru această vizită.
După ce am rezolvat problema cu programarea cursei de coborâre am intrat în celebrul tunel care duce spre lift. Astfel, cu ajutorul liftului se mai urcă încă 124 de metri şi se ajunge la cota 1834m, loc unde este construită această cabană.

Kehlsteinparkplatz de unde se ajunge la Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Autobuz in Kehlsteinparkplatz de unde se ajunge la Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's NestTunelul din Kehlsteinparkplatz spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Prin tunelul din Kehlsteinparkplatz spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Prin tunelul din Kehlsteinparkplatz spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest

 Lift spre  Kehlsteinhaus – Cuibul de vulturi a lui Hitler

Lift spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest Lift spre Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler Eagle's Nest

Cabana Kehlsteinhaus a fost construită sub directa îndrumare a lui Bormann şi sa dorit să fie un cadou pentru a cincizecea aniversare a lui Hitler. Cabana şi drumul de acces până la cabana au fost terminate până în vara anului 1938 şi a fost inaugurată de ziua lui Hitler, pe data de 20 aprilie 1939.

Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest

Spre ghinionul, nostru tot drumul şi când am ajuns sus la cabană a fost ceaţă, dar cum nu ne grăbeam, am intrat în cabană şi am vizitat o expoziţie despre construcţia acestui loc, un lucru foarte folositor pentru a înţelege ce s-a petrecut acolo. Din păcate era totul în limba germană, dar cu câteva întrebări la ceilalți vizitatori ne-am cam lămurit cu cele prezentate.
Am vizitat şi sala mare, unde am avut ocazia să vedem celebru șemineu primit ca şi cadou de Bormann pentru Hitler din partea lui Benito Mussolini.

Semineu primit de la Mussolini in Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Semineu primit de la Mussolini in Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest

Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Expozitie in cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest
Norocul până la urmă ne-a surâs şi pentru un scurt timp am avut posibilitatea să vedem vârful muntelui fără ceaţă şi cu această ocazie am făcut şi nişte poze.

Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Kehlsteinhaus - Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest.vârful Kehlstein foarte aproape de Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. vârful Kehlstein foarte aproape de Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. vârful Kehlstein foarte aproape de Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. vârful Kehlstein foarte aproape de Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest.Tunel la iesirea din Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Tunel la iesirea din Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Iluminat in tunelul spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. Poarta tunelului spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. intrarea in tunelul spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest. intrarea in tunelul spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest.Statia de autobuz spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest Statia de autobuz spre Cuibul de vulturi a lui Hitler - Eagle's Nest

Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

http://twitter.com/bucketlistro

http://www.youtube.com/user/bucketlistro

google.com/+BucketlistRo

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Germania, Impresii de vacanta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kehlsteinhaus – Cuibul de vulturi a lui Hitler

 1. Pingback: Lacul Konigssee şi stațiunea Schoenau am Koenigssee din Berchtesgaden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.