Castelul Predjama din Slovenia

După ce ne-a încântat cu frumosul lac Bled, prietenii noştri Raluca şi Mihai ne prezintă o nouă destinație din Slovenia. Este vorba de castelul Predjama, un castel pe lângă care am trecut de nenumărate ori, dar am tot amânat vizita acestuia. Acum după ce am văzut impresiile lor ne-am hotărât să nu-l mai ratăm şi să-l vizităm cu prima ocazie. Iată impresiile lor despre acest loc:

“Alpii Iulieni ascund locuri fascinante: peșteri, castele, sate încărcate de istorie. Zona Postojna e situată la jumătatea drumului între Ljubljana și Trieste și este renumită pentru Peștera Postojna, care adăpostește formațiuni carstice asemănătoare celor din Peștera Urșilor, din Romania.
Cărțile și documentele mai vechi sau mai noi prezintă strict datele și faptele istorice, foarte rar descriind cetățile și castelele care au fost martori tăcuți la aceste evenimente. În această categorie poate fi înscris Castelul Predjama, care datează din 1247 și în traducere liberă înseamnă “înaintea peșterii”.
Drumul era minunat, dar furia naturii își pusese amprenta asupra copacilor din zonă, retezându-le vârfurile ca și cum, Zeul Eol ar fi mânuit o coasă. E imposibil să ratezi drumul spre satul Predjama, deoarece sunt indicatoare la tot pasul.
În apropierea castelului sunt multe locuri de parcare și când am ajuns noi, fiind ora 10 dimineața, aproape toate erau libere. Parcarea este fără plată!
Castelul impunător se înălța vertical din munte. Drumul, ușor în pantă, ducea spre castel trecând prin fața casei de bilete. Sunt mai multe tipuri de bilete care se pot achiziționa : bilet pentru Peștera Postojna și Castelul Predjama sau bilet simplu pentru vizitarea castelului (9 euro/ persoană; 1 euro / copil sub 7 ani; 4,5 euro/ elevi sau studenți) .

Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia tickets Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din SloveniaCastelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia
De-a lungul timpului, castelul a fost reconstruit de două ori: prima dată ca urmare a distrugerilor produse de războaie și a doua oară în urma unui cutremur devastator. Forma actuală poartă amprenta renascentistă a secolului al XVI- lea.
Fiind printre primii vizitatori ai zilei, ne-am putut bucura de susurul Râului Lovka, ale cărui ape dispar misterios în muntele de sub castel. Castelul avea o aură ușor romantică dată de razele soarelui cald care-i mângâiau zidurile.
Imaginându-mi castelul pe timp de iarnă și vreme mohorâtă, am realizat că priveliștea era ușor sinistră, rece, bântuită. În acest loc s-a filmat un episod din faimosul serial “Vânătorii de fantome”.
Din cărțile de istorie se știe că acest castel fortăreață a fost al cavalerului Erazem Leuger, cunoscut ca Baronul Tâlhar (un fel de Robin Hood al locului). În secolul al XV- lea, Cavalerul Erazem lupta contra Imperiului Habsburgic, fiind aliat cu Matei Corvin, regele Ungariei. Timp de un an, castelul a fost sub asediu, dar nu a putut fi cucerit de habsburgi.  Castelul avea un pasaj secret în Stânca Predjama, care ducea în satul Vipava, de unde se făcea aprovizionarea cu alimente a locuitorilor din castel. Acest pasaj a fost închis în secolul al XVII-lea, pentru ca hoții să nu mai aibă acces la bunurile din castel.
Cavalerul Erazem a rezistat asediului datorită poziției strategice, singurul loc vulnerabil al castelului era toaleta situată la al cincilea nivel, aceasta fiind și zona în care cavalerul și-a pierdut viața  în urma trădării de către un slujitor al său.
În fiecare an, în luna iulie, pe pajiștea de la baza castelului, se organizează Sărbătorile Medievale în cinstea Cavalerului Erazem.
Revenind la vizita noastră, ne-am achiziționat bilete și pășeam agale pe aleea mărginită cu bănci din piatră și viță de vie. Înaintam destul de greu, fiind fascinați cu fotografierea acestei capodopere.
Stâncile cenușii ale muntelui se îmbinau perfect cu zidurile albe ale castelului. Ferestrele erau apărate de obloane cu dungi alb-negru, iar mușcatele roșii erau pata de culoare a locului.
Apropiindu-ne, am zărit o grotă sub castel și am aflat că este una dintre cele mai mari peșteri din Slovenia ce se vizitează doar în perioada mai-septembrie. Persoanele sub 15 ani nu au voie în peștera aceasta, iar accesul se face sub îndrumarea unui ghid profesionist. Poți face cunoștință cu o colonie de lilieci.
Ajungând la castel, nu putem trece fără să remarcăm stema castelului ce tronează pe unul din pereții exteriori. Vremea sau vremurile și-au pus amprenta acestui simbol al Castelului Predjama.

stema castelul Predjama din Slovenia
Intrarea în castel se face trecând peste un podeț din lemn și astfel pătrundem în atmosfera medievală.
Se pot vizita toate cele 5 nivele  cu cele 15 camere. La subsol se află temnița și camera de tortură, iar la nivelurile superioare sunt: camera domnițelor, camera de protocol a cavalerilor, capela, sala armelor, o bucătărie arhaică, totul fiind însuflețit de manechine ce înfățișează personaje medievale.
Zidurile făcute de om se unesc firesc cu stânca muntelui. Totul pare ireal, nu-ți vine să crezi că aceste ziduri au adăpostit oameni. Pe una din terase tronează câteva trofee de vânătoare foarte  valoroase datorită vechimii lor.
Un clopot este atracția unei încăperi de la ultimul nivel, fiecare turist îl bate de trei ori. Fetița noastră a respectat tradiția, iar sunetul clopotului ne-a trimis cu gândul la momentele primejdioase din Evul mediu.
Umiditatea este la ea acasă, în unele zone apa picură din tavanul stâncos, în castel există chiar și un cazan din piatră în care se colectează apa.
Prin intermediul unei scări te afunzi în inima dură a muntelui, spre pasajul secret, blocat în zilele noastre.
Am părăsit castelul vizitând și magazinele cu suveniruri, din care ne zâmbeau domnițe drăguțe îmbrăcate în costume medievale specifice zonei.
Gurmanzii se pot ospăta cu produse tradiționale la Restaurantul Gostilna, care are și o terasă cu vedere la castel.
Cu greu am părăsit zona,care se aglomera văzând cu ochii. Castelul ne atrăgea ca un magnet, iar cardurile aparatelor foto au rămas fără spațiu de stocare.
A fost o experiență deosebită, care ne-a demonstrat încă o dată, deși nu mai era nevoie, că Slovenia este un loc minunat.”

Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia camera de tortura in castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia vedere din castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia intrare in pestera de la castelul Predjama din Slovenia pestera de la castelul Predjama din Slovenia pestera de la castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia Castelul Predjama din Slovenia

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Slovenia and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Castelul Predjama din Slovenia

  1. Pingback: De pe blogurile de travel adunate (40)

  2. Pingback: Randuri de citit in weekend (#37) | Blog de calatorii morisca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.