Sziget Festival – insula libertății

                Cât de curând va începe Sziget Festival – ediţia 2013, festival care este considerat cel mai important eveniment multicultural din Europa. Prietenul nostru, Bogdan Bele, pot să vă spun că e cel mai înflăcărat fan al acestui festival, participând mai mulți ani la rând. Cu siguranţă  nu îl va rata nici pe cel de anul acesta, așa că l-am rugat să ne prezinte în câteva cuvinte ce înseamnă Sziget Festival.

              Pe Bogdan l-am cunoscut în urma cu câţiva ani, când călătoream împreună către București. Cum amândoi aveam treabă prin București, de obicei ne anunțam când trebuia să plecăm şi le potriveam astfel încât să mergem împreună. Era o plăcere pentru mine să-l am coleg de drum, el fiind întotdeauna la zi cu ultimele informații din domeniul IT, telefonie, gadgeturi, tehnologie etc., deoarece în perioada respectivă era redactor şef  la revista Connect.

              A urmat să ne cunoaștem mai bine în concediul pe care l-am făcut împreună în Spania, concediu despre care v-am povestit aici şi aici. În acest concediu am mai descoperit o pasiune de-a lui Bogdan (pe lângă cea legata de IT , telefonie ) şi anume, concertele. Cât am stat în Barcelona a făcut pe dracu’n patru şi a cumpărat bilete la concertul celor de la ZZ Top, iar când am ajuns în Vinaros a descoperit că în Peniscola va urma un concert de-a lui BB King pe care, bineînțeles, nu l-a ratat.

              Să vă prezint impresiile lui despre Sziget Festival :

“Dacă vrei o vacanță de o săptămână, pe parcursul căreia să poți face absolut tot ce îți tună prin cap (bineînțeles, atâta vreme cât nu-i deranjezi pe cei din jurul tău), Sziget Festival s-ar putea să fie exact ceea ce îți trebuie.

Iar dacă îți mai plac și concertele, dar nu și festivalurile care se desfășoară în locuri uitate de lume, aceeași recomandare stă în picioare fără probleme. Sziget e un festival oarecum atipic, în sensul că se desfășoară în superba capitală a Ungariei, Budapesta, pe o insulă plină de verdeață, în mijlocul Dunării.

Sziget Festival – intrare in insula libertății

Normal că poți sta și la cort, pe insulă, dar eu zic că marele avantaj e tocmai cazarea în oraș. Dacă cumva vremea se strică foarte tare, ești la un sfert de oră sau mai puțin de civilizație, deci nu riști vreo pneumonie în cazul unei furtuni.

Festivalul în sine este absolut gigantic și, chiar dacă în ultimii ani nu mai are o amploare la fel de mare, tot e de proporții uriașe față de majoritatea acestui gen de evenimente din Europa. Frumusețea Szigetului stă tocmai în diversitate – atunci când ai la dispoziție șase-șapte trupe (sau mai multe) care cântă deodată, e de multe ori greu și să te decizi la ce anume mergi.

Există o scenă mare, unde cântă artiștii de calibru, și pe unde au trecut de-a lungul anilor (citez din memorie), nume ca Pink, Nine Inch Nails, Tool, Faithless, Caro Emerald, Prince, Iron Maiden, Foo Fighters, Massive Attack și lista ar putea continua la infinit, precum și una de muzică populară din toate colțurile lumii, unde e imposibil să nu dai tot timpul peste ceva interesant și unde petrecerea e în toi cam pe tot parcursul săptămânii (da, Sziget durează o săptămână, dacă pui și zilele -1 și zero).

Scena Sziget Festival Sziget Festival – insula libertății

Apoi, vine scena A38, loc cu precădere al muzicii alternative, Arena, unde se dansează tot timpul și petrecerile țin până în zori, precum și o mulțime de scene mai mici – scena Roma, unde poți face cunoștință cu muzica țigănească din toate colțurile planetei, cea de Blues, cea de Reggae și multe altele, toate pline tot timpul de programe. De cele mai multe ori vei descoperi la scenele mici o grămadă de trupe fantastice, dar de care nu ai mai auzit și se întâmplă de multe ori ca în câțiva ani acele trupe să ajungă în topuri.

A, și să nu uităm de circ, programe de acrobație, teatru și tone de alte distracții de toate felurile.

Dacă vrei să afli detalii despre programe, aruncă un ochi pe site-ul oficial, precum și pe site-ul neoficial de știri Sziget News, unde găsești și discuții între fanii festivalului, zvonuri sau alte detalii.

Pe lângă asta, există și tone de alte activități pe insulă, astfel că ai ce face și dacă stai acolo toată ziua. Sunt o mulțime de baruri, locuri unde se dansează, altele unde se practică varii jocuri de societate, ba chiar anul trecut a existat și un bâlci est-european, care aducea aminte de distracția din timpuri comuniste, cu tot felul de jocuri proprii anilor acelora. La intrare, care era gratuită, primeai chiar niște „bani” și, ca să intri mai bine în atmosferă, vameșul îți cerea și o mică mită.

Există și o roată uriașă, din care poți vedea mai bine mini-orașul care e Szigetul de sus, precum și venue-uri de toate soiurile, pentru toate gusturile.

Roată Sziget Festival

Sziget e un mini-oraș multi-național, fără urmă de prejudecată (de exemplu, există un cort cu programe dedicate comunității gay, unde sunt unele dintre cele mai reușite petreceri) și unde e imposibil să nu te distrezi, chiar dacă nu ești mare fan al muzicii – asta chiar dacă subsemnatul a văzut unele dintre cele mai reușite concerte din viața sa pe Insulă.

Sziget Festival – insula libertății

Să trecem însă la aspecte practice.

În primul rând, mâncarea. Nu ai de ce să te îngrijorezi, pentru că pe insulă vei găsi sute de feluri de mâncare, de la chinezească la ungurească tradițională (dacă nu încerci mâncarea din Satul Maghiar n-ai idee ce pierzi), de la italienească la hamburgeri imenși și de la vegetariană la dulciuri. Prețurile sunt o idee mai mari decât în Budapesta, dar tot sunt foarte mici pentru un festival.

Și la băutură se aplică aceeași regulă în materie de prețuri – berea este de obicei de două-trei feluri pe întreaga insulă – cea a sponsorului. Anul trecut a fost Dreher și era foarte bună, la 580 de forinți paharul (în jur de 1,9 euro). Găsești însă și alte băuturi alcoolice (printre care și palinca maghiară – neapărat de încercat), precum și destule sucuri. Pe insulă nu vei fi lăsat să introduci băutură decât în cantități foarte mici, așa că e cam nerecomandabil.

De ținut minte că nu are sens să îți duci foarte mulți bani cu tine – ca peste tot unde e multă lume, se mai fură (n-am pățit în trei Szigeturi, dar nu ai de unde ști), iar plata pe insulă nu se face cu cash deloc. Se folosesc niște carduri pe care le primești la intrare, pe care pui bani la punctele de alimentare de pe insulă. Acestea se înregistrează cu mobilul, iar dacă pierzi cardul îl poți dezactiva prin SMS și recupera banii la punctele de alimentare. E un sistem foarte ok, mai ales pentru că nu riști să ți se ia mai mulți bani de către comercianți.

La capitolul cazare, dacă dorești să ieși mai ieftin, poți sta la cort, pe insulă. Biletul pe tot festivalul fără loc de camping e 229 de euro anul acesta și îți asigură accesul pe toată săptămâna – fără, pe cele cinci zile propriu-zise ale festivalului, costă 199 de euro.

Eu personal recomand cazarea în oraș, din motivele menționate ceva mai sus. Da, e adevărat că Budapesta are o tendință de a se scumpi la capitolul cazare în perioada Szigetului, dar dacă te decizi repede (adică prin februarie-martie, festivalul fiind în august), vei prinde prețuri relativ bune. E drept că asta, chiar dacă va însemna o economie la bilet (care e mai ieftin până în mai, la 169 de euro fără camping și 199 cu), se traduce și în faptul că vei cam risca, pentru că Sziget își anunță destul de târziu headlinerii. Pe de altă parte, șansele să găsești ceva interesant de văzut există oricum.

Când rezervi cazare pentru Sziget sunt de luat în calcul niște aspecte. În primul rând, nu ai unde parca lângă insulă, deci sau îți rezervi cameră la un hotel aproape de festival, care în districtul 3, Obuda sau, cea mai bună variantă, faci în așa fel încât cazarea ta să fie aproape de o stație de HEV. HEV este un tren de suprafață care are stație foarte aproape de insulă și circulă non-stop pe perioada festivalului.

Aici găsești hoteluri din Budapesta, o recomandare bună ca preț pentru Sziget din partea mea fiind Alfred Panzio – e situat la cam 10 minute pe jos de o stație de HEV, aflată la câteva opriri de insulă. Are avantajul că e în direcția opusă centrului Budapestei, deci trenul nu va fi chiar plin-ochi noaptea târziu, când pleci la culcare după o zi și o noapte de distracție. Nu e ceva fabulos, dar e curat, cu loc de parcare pentru mașină și mic-dejun acceptabil.

Un alt sfat foarte important este să mergi la Sziget cu haine și pantofi de care nu ești prea atașat. Fiind o insulă, praful e la ordinea zilei, iar dacă plouă, sunt zone unde se mai face noroi. Cert e că nu are sens să distrugi haine bune, și oricum nu se uită nimeni la îmbrăcămintea ta. Așa cum vei constata, lumea vine pentru a se distra și totul e extrem de safe. Sunt oameni de ordine, dar ei nu te vor deranja dacă nu le dai motiv.

Sziget e o experiență care merită trăită măcar o singură dată în viață – poți să mergi doar pentru a te minuna de lumea pestriță pentru că de multe ori oamenii par a concura între ei la capitolul costume.

Costume Sziget Festival Costume Sziget Festival

Eu în mod sigur recomand oricui să încerce la un moment dat. Merită!”

 Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

 

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Ungaria and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Sziget Festival – insula libertății

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.