Peniscola – Gibraltarul Valenciei

               Pentru episodul de astăzi vreau să vă prezint o locație foarte frumoasă din Spania, numai bună pentru un sejur la mare – Peniscola.

               Ajunşi în Spania, inițial am alocat cinci zile pentru a vizita  Barcelona, iar restul concediului l-am rezervat pentru un sejur la mare, care am dorit sa fie într-o altă locaţie decât Barcelona.

                Am ales să mergem în Vinaros, unde s-a stabilit un fost coleg de liceu, pe care l-am rugat să ne caute o  variantă de cazare pentru aceasta zonă. Ne-am hotărât destul de târziu pentru această locație și nu am mai prins variante acceptabile pe Booking.com.

               Cu ajutorul prietenului nostru, Dan, ne-am stabilit pentru 10 zile în provincia Castellón, mai exact în stațiunea Vinaros.

                Înainte de a ajunge în Vinaros, am pus ochii pe o altă stațiune din apropiere, puțin mai la sud, stațiunea Peniscola. Întrucât stațiunea nu era departe de Vinaros, ne-am hotărât să ne organizăm o excursie de o zi pentru aceasta.

                De ce am ales sa vizităm Peñíscola?….. Păi una dintre principalele atracții din Peñíscola este castelul său, dar şi  frumoasa plajă de cinci kilometri catalogată cu ’’blue flag’’ .

Cetatea Peniscola Spania Plaja Peniscola Spania Plaja Peniscola Spania Plaja Peniscola Spania Plaja Peniscola Spania

                Castelul din Peniscola, denumit şi Castillo del Papa Luna,  a fost construit de către cavalerii Templieri pe locația care, anterior, a fost a unei vechi cetăți maure. Castelul se află pe cel mai înalt punct de pe un promontoriu stâncos, la o înălțime de 64 de metri deasupra nivelului mării.

                Totodată, castelul este situat într-o locație strategică, iar acest lucru l-a făcut să fie râvnit de mulți invadatori . În urma schismei de vest , Anti Papa Benedict al XIII-lea ( Papa Luna ), a ocupat castelul Templierilor, transformându-l  într-un palat papal.

                Papa Benedict al XIII-lea, a fost declarat schismatic şi excomunicat de Biserica Catolică de către Consiliul de Constantz, în data 27 iulie 1417. Papa Benedict, care iniţial a trăit în Perpignan între anii 1408 – 1417, s-a stabilit în castelul din Peñíscola. Deşi Papa Benedict al XIII-lea a fost detronat de către Consiliul de Constantz, el a continuat să-şi mențină dreptul papalității,  dar funcția sa a fost recunoscută doar de Regatul de Aragon, de unde a şi primit protecție, de la regele Alfonso V. Din anul 1417, Papa Benedict a rămas în castelul din Peñíscola până la moartea sa, pe  data de 23 mai 1423.

                Pentru a intra în castel se poate folosi una din cele trei porți:

  •     Porta FOSC – poarta în stil renascentist, a servit ca intrare principală până în secolul al XVIII-lea.
  •     Poarta  Sant Pere (Sf. Petru), poartă care a fost comandată de Papa Luna, oferindu-i  acces la mare.  Aceasta poartă este formată dintr-un mare arc de piatră, iar pe boltă are stema lui Papa Luna.
  •     Poarta de Santa María (Poarta Sf. Maria) a fost construită în 1754, prin ordin al VI Ferdinand pentru a îmbunătăţi accesul in oraş.

Castelul a fost folosit în filmările pentru  filmul El Cid (http://www.imdb.com/title/tt0054847/).

Cetatea Peniscola Spania - Far Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Casa cu scoici Cetatea Peniscola Spania

                Odată ajunşi în fata cetății, am intrat prin  Porta FOSC, străbătând micuțul orășel în lung şi în lat, pe străduțele înguste. În interiorul cetății sunt tot felul de magazine cu suveniruri,  precum şi terase ispititoare.

                 Cea mai mare atracție din cetate este vederea panoramică de pe platforma castelului,  care oferă o privelişte magnifică asupra stațiunii Peniscola, a plajei acesteia, dar şi a coastei.

                Taxa de intrare în castel este 4 euro.

Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Cetatea Peniscola Spania Platforma castel

                 În interiorul castelului se pot vizita: pivnița cu obiectele de tortură şi figurinele de ceară, capela, diverse săli în care sunt expuse obiecte din perioada templierilor, dar si expoziții  organizate cu diferite ocazii.

                 Ca şi recomandări pentru când doriți sa vizitați castelul

                – Să folosiți încălțăminte cât mai lejeră deoarece străduțele sunt pavate cu pietricele foarte alunecoase.

                – Sa va luați apă de băut, în interiorul castelului nu găsiți nimic de cumpărat.

In continuare câteva poze din castelul Peniscola:

Castelul Peniscola Spania Castelul Peniscola Spania Figurine de ceara in Muzeu Figurine de ceara in Muzeu Figurine de ceara in Muzeu Figurine de ceara in Muzeu Figurine de ceara in Muzeu Figurine de ceara in Muzeu sala de tortura TorturaCetatea Peniscola Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Peniscola Spania Vedere panoramica Cetatea Pensicola Spania

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Pozele din acest articol sunt postate si pe pagina noastra de Facebook:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.251034368362164.65907.107162309416038&type=3

Despre Spania (Barcelona) am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/casa-muzeul-gaudi-parcul-guell/
http://www.bucketlist.ro/parc-guell-barcelona/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-casa-batllo/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-fantanile-magice-de-la-montjuic/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-tibidabo/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-piata-sant-jaume-si-sarbatoarea-sf-cristofor/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-la-boqueria/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-bulevardul-las-ramblas/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Spania and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Peniscola – Gibraltarul Valenciei

  1. Pingback: Links – 07.02.2013 -- fulgerica's blog

  2. Pingback: Sziget Festival – insula libertății - Bucketlist | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.