La mare in Italia: Chioggia, mica Venetie

Chioggia Chioggia

Despre Chioggia nu știam aproape nimic, ca să nu spun nimic că sună rău, cu mai puţin de 48 ore înainte să o vizitez. Eram cei patru muschetari, ce ne propusesem un concediu la înălțime, un concediu de botez a lui Baby (mașinuța mea), şi în care să descoperim cât mai multe lucruri. Unii din noi, printre care şi subsemnata eram pentru a 3-a oara în Mogliano ( foarte aproape de Veneția, la vreo 18km).  Văzusem şi carnavalul de la Veneţia de 2 ori, ne pierdusem pe străduţele înguste, trecusem poduri spre pieţe şi zone mai neumblate… de data aceasta era cald, foarte cald afară. Am hotărât că nu ar fi cazul să mai rătăcim spre San Marco sau să luam vaporetto spre Lido de Venetia pentru a sta la plajă.

Soluţia salvatoare a venit de la Bogdan: o combinaţie între stat la plaja cu descoperirea unui oraşel cu străduțe înguste, cu pieţe ascunse, şi locuri secrete. Într-un cuvânt; Chioggia. Ne-am uitat pe hartă, avea o plajă destul de generoasă, oraşelul suficient pentru a-l descoperi între orele în care arşiţa ne alunga de la plajă. Perfect!  Am pornit dimineaţa, şi cei 90Km până aproape de oraş i-am făcut relativ repede. Am constatat cu bucurie că şi în Italia prezenţa radarelor e semnalizată :D. Înainte de Chioggia un micuț ‘stau’ (expresia folosită de nemţi pentru blocajele în trafic) , în care am stat cam 45min să înaintam 7km :(. În oraşul vechi nu se poate circula cu maşina, e asemănător Veneţiei, aşa că a trebuit să căutam un loc de parcare. Oraşul împrejmuiește practic laguna Lusenzo. Mi s-a părut draguță ideea de a avea organizat un mic itinerariu care te poarta de-a lungul malului acestei lagune.

Deși plaja e împărțită între hotelurile din imediata apropiere, intrarea e liberă şi pentru cei care nu sunt cazați acolo. Am găsit-o destul de curată şi cu o intrare lină în mare, aşa că dacă sunteţi cu copii nu trebuie să vă faceţi griji.  Geamandura e cu mult în larg, se poate cauta un val perfect şi pentru cei mici.

La prânz, am pornit, inspirați de umbra micuțelor străduțe (calli) în explorarea micii Veneţii. Şi aici sunt multe canale, cel mai important fiind Vena.  Printre cele mai frumoase obiective se numără două biserici restaurate Sf. Maria (sec 11) şi Sf Andrei (sec 18). Turnul şi clopotnița bisericii Sf Andrei datează din secolul 11 şi este considerată a fi cea mai veche din lume.

Pentru prânz am considerat necesar să degustam specialități pe bază de peşte, dacă tot eram într-o așezare pescărească. Nu vă sfiiții să hoinăriți pe străduțe şi să descoperiți într-o curte interioară răcoarea unei terase cu gradină, unde localnicii vă vor răsfăța cu delicatese italienești sau pe bază de peşte.   La Chioggia am savurat cea mai buna ‘stracciatella gelato’ şi cea mai gustoasă doradă. Am găsit două avantaje majore pe lângă frumusețea orașului şi bucuria descoperii unui loc nou: nefiind o destinație comercială nu e aglomerat şi nu e scump.

Pentru cazare recomand să analizați oferta Booking.com

 

Chioggia

Chioggia

Chioggia
ChioggiaChioggia

This entry was posted in Impresii de vacanta, Italia and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.