Grecia ep 9 Meteora – Lumea îngerilor

         Când am făcut turul prin Grecia ne-am oprit pentru două nopți şi în Nei Pori, o stațiune foarte frumoasă şi liniștită, cu o plaja superbă şi cu un flux mare de turiști, în special din zona Germaniei.

           La plecarea din aceasta stațiune ne-am hotărât sa ne abatem puțin de la drum şi să  vizităm complexul de mănăstiri Meteora de lângă Kalambaka. După un drum de aproape doua ore – 130 de km, am ajuns în oraşul Kalambaka .

          Am ales să facem un tur prin partea de est al Meteorei, urcând prin zona Mănăstirii Agios Stefanos (Sf Stefan) spre Marea Meteora.  Când am ajuns în dreptul primelor stânci, am rămas pur şi simplu uimiţi de peisaj, un peisaj selenar care îți tăia răsuflarea, stânci care se ridicau pe verticală la înălțimi amețitoare. Pe aceste stânci s-a dezvoltat un lanț de 24 de mănăstiri. Astăzi, se pot vizita doar șase mănăstiri, întreținute foarte bine, din donații sau din fondurile UNESCO (sunt protejate de UNESCO începând din anul 1988), din cele șase mănăstiri, cinci sunt de călugări şi una de maici.

Manastirea-Rousanou

Meteora

Meteora

Meteora

Meteora

Meteora-partea-nordica

Manastirea-Rousanou

Manastirea Marea Meteora

Manastirea Varlaam

Meteora

Meteora si satul Kastraki

Meteore

Meteora

Manastirea Sf. Stefan

Manastirea Varlaam

Manastirea Varlaam

Manastirea Varlaam

Manastirea Varlaam

Manastirea Varlaam

Meteora

Meteora

Meteora

Holy Monastery of Rousanou

The Holy Monastery of Rousanou

Manastirea Varlaam

Meteora

Monastery of Rousanou

poteca spre manastirea Varlaam

Si traseul nostru de la Nei Pori pana la Meteora:

harta Nei pori spre Meteora

Şi câteva filmulețe:

          Dacă doriți să faceți o vizită la mănăstiri trebuie să luaţi în calcul şi programul de vizită al acestora.

          Când am ajuns în dreptul mănăstirii Varlaam, din păcate, am găsit-o închisă, nu știam de programul de vizită, l-am aflat doar când am ajuns la Marea Meteora.

          Oricum, pentru a ajunge la fiecare mănăstire în parte ai nevoie de destul de mult timp, si de condiție fizică :)) . Totuși, de când aceste mănăstiri au intrat în circuitul turistic lucrurile s-au schimbat radical. În trecut accesul la mănăstiri se făcea doar pe coșuri trase de frânghii pe scripeți, pe scări din frânghii, însă acum la marea majoritate sunt construite căi de acces stabile şi făcute pentru un trafic ridicat de persoane.

Program de vizită:

Iunie 2012:

Marea Meteora 9.00-17.00, închisă marți.

Varlaam 9.00 – 16.00, închisă joi.

Agia Triada Sf. Treime 9.00 – 17.00, închisă joi.

Sf. Stefan  9.00-13.00, 15.30-17.30, închisă luni.

Roussanaou 9.00 – 18.00, închisă miercuri.

St.Nikolas Anapafsas 9.00-15.30, închisă vineri.

          Cum am ratat vizita la mănăstirea Varlaam, ne-am îndreptat către Marea Meteora, locul cel mai important din acest complex, cu un istoric de mai mult de 600 de ani.

          Mănăstirea Marea Meteora este construită pe cea mai impunătoare stâncă, fiind cea mai veche construcție din complex, dar şi cea mai importantă dintre mănăstirile de la Meteora, care se păstrează şi astăzi putând fi vizitată. Această mănăstire este formată, de fapt, din trei mănăstiri.

          Prima mănăstire a fost fondată în jurul anului 1340, de către un călugăr plecat de pe Muntele Athos,  Sf Meteoritii Athanasios.

          O persoană importantă, de asemenea, a fost succesorul lui şi fondator al celei de-a doua mănăstiri, călugărul  Iosaf. Acesta a fost inițial împărat bizantin (Ioan Vresis Paleologul) şi a fost fiul regelui greco-sârb de Tesalia şi în Epir (cu sediul în Trikala) Simeon Vresis Paleologul, dar cu toate acestea, el a negat puterea, averea şi luxul regal şi a devenit un călugăr sărac. El s-a stabilit în mănăstire de la începutul anilor 1373 şi a devenit călugăr sub numele de Iosaph.

          În sfârşit, ajunşi în faţa mănăstirii, am coborât din parcare spre zona de acces spre mănăstire, întrebând în stânga şi în dreapta dacă mai e deschisă mănăstirea. In cele din urmă, primim de la o vânzătoare de icoane un răspuns nu tocmai fericit: ” hurry up, there are just one hour for your visit” .

          Așa că mărim pasul pentru a ajunge cât mai repede si începem escaladarea treptelor până la intrarea în mănăstire. Traseul este greu, dar nu imposibil, chiar dacă nu aveți condiție fizică.

          După câteva minute ajungem în dreptul intrării de la mănăstire, unde ne-a întâmpinat un călugăr care ne-a avertizat că nu mai avem mult timp pentru vizită. Ne-a întrebat de unde suntem, iar după ce i-am spus că venim din România, ne-a zâmbit, apoi s-a uitat spre soția mea şi a spus că e îmbrăcată corespunzător, dar eu nu. Se uita la mine, si tot râzând, mi-a spus că e cam greu sa-mi găsească o pereche de șalvari.

          Deah, se vedea de la o poştă că nu sunt genul de persoană care să ţină post şi să urmeze regulile bisericești. In fine, caută călugărul ce caută şi vine la mine cu o pereche de șalvari cu gumă, îi trag rapid peste pantalonii scurți, apoi plătim taxa de intrare de doi euro si intrăm să vizităm mănăstirea.

           Descoperim un mic ”orășel”,  care pe lângă cele sfinte (biserici, capele, osuare) are chiar şi o piață publică cu fântână arteziană. Din interiorul mănăstirii, datorită punctelor de belvedere (de fapt sunt niște balcoane ) se pot admira toate mănăstirile din această zonă, precum şi satul Kastraki aflat la poalele Meteorei.

          Mi-am tot pus întrebarea: de unde au apă pentru fântână tocmai în vârful muntelui?

          In continuare câteva poze din interiorul mănăstirii :

Marea Meteora interior

Marea Meteora Pivinita

Marea Meteora muzeu

Marea Meteora osuar

Marea Meteora toaca

Satul Kastraki

priveliste de pe Marea Meteora

Belvedere de pe Marea Meteora

Curte Marea Meteora

Manastirea Varlaam privita din Marea Meteora

scari Marea Meteora

scari catre Marea Meteora

parcare Marea Meteora

steaguri Marea Meteora

Parcare Marea Meteora

Manastirea Varlaam vazuta din Marea Meteora

Trapeza Marea Meteora

Scari Marea Meteora

Manastirea Varlaam

intrarea spre Marea Meteora

tunel intrare  Marea Meteora

Marea Meteora

Trapeza Marea Meteora

Marea Meteora privire de ansamblu

Great Meteoron

Holy Monastery of Great Meteoron

Holy Monastery - Great Meteoron

The Holy Monastery of Rousanou St. Barbara

Manastirea Sf Stefan si Sf. Treime

Meteora

Manastirea St. Nicholas Anapausas

Meteora

Meteora

           Mănăstirea păstrează moaştele mai multor sfinţi din Biserica Ortodoxă. Raclele de argint datează din diferite perioade, din secolul XVI până  în secolul al XIX – lea. Aici se găsesc: racla cu craniul Sfântului Ioan de caritate (1614), racla cu craniul Sfântului Ioan din Klimakos (1760) şi racla cu mâna lui Vasile cel Mare.

          La coborâre de la mănăstire am făcut mai multe opriri pentru photo-shooting, peisajul era absolut incredibil.

          Pentru noi această excursie a fost făcută în grabă, dacă doriţi să o vizitaţi, eu vă recomand să vă alocați minim două zile.

          Cazare puteți să găsiți la poalele Meteorei, în satul Kastraki sau in localitatea Kalampáka, pe următorul link v-am făcut o selecţie :

http://www.booking.com/city/gr/kalampaka.

Ne găsiți și pe Facebook :

http://www.facebook.com/Bucketlistro

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Grecia, Impresii de vacanta and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Grecia ep 9 Meteora – Lumea îngerilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.