Pentru a vizita castelul Wawel ne-am îndreptat spre intrarea principală, urcând dinspre strada ”Ulica Podzamcze”. Accesul spre castel se face relativ ușor, urcând pe un drum relativ îngust, pentru câteva sute de metri, până la Brama Herbowa (poarta Herbowa).
Odată ajunși în faţa castelului, am trecut de caponieră (fortificație folosită cu rol defensiv). În apropierea acestei fortificații şi înainte de intrarea propriu-zisă din castel, am ajuns în faţa casei de bilete. Bineînțeles, coadă mare, lume multă, înghesuială, bilete vândute de ghizi locali (de fapt, doar cred că erau locali ) la supra preț . Poate vă întrebați : cum, bilete vândute la suprapreț? Da, dacă nu ești destul de inspirat să mergi din timp să-ţi cumperi biletele , poţi să ajungi la faza respectivă.
Caponiera:
Noi de exemplu, când am ajuns în faţa casei de bilete am prins direct anunțul de pe panoul de informare cum că, toate biletele sunt terminate. Asta e, nu ne-am gândit din timp şi am stat pe la terasele de prin oraş, problema noastră 🙂 Din această cauză vă recomand, odată ce ajungeţi în oraş, dacă doriţi să faceţi o vizită şi obiectivelor din cadrul acestui castel ar fi bine să vă îndreptaţi spre casa de bilete de la castel şi să le cumpăraţi din timp. Fiind ajunși în faţa castelului, am stat preț de jumătate de oră, în speranţa că vom prinde vreun grup care să renunțe la bilete şi să le cumpărăm în mod oficial. Prefer să nu stimulez în niciun fel mici ”întreprinzători” care doresc să câştige un ”ban cinstit” din negoțul la negru al biletelor.
Așa că am stat şi am admirat exteriorul castelului şi statuia ecvestră a lui Tadeusz Kościuszko 🙂 . I-am aflat şi povestea, în timp ce a trecut un grup organizat cu un ghid în limba engleză :)) . Are o poveste destul de interesantă, atât statuia cât şi personajul. Este una dintre cele mai cunoscute statui din bronz din Polonia. Deși pe amplasamentul actual este pusă o replică a acestei statui, datorită faptului că, în anul 1940, statuia originală a fost distrusă de naziști. Statuia de pe amplasamentul actual a fost donată de oraşul Dresden, din Germania. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Tadeusz Kościuszko găsiţi aici .
Ulterior, am aflat şi care este legătura dintre Tadeusz Kościuszko şi castelul Wawel , Tadeusz Kościuszko este înmormântat în cripta Sf Leonard. În această criptă mai sunt înmormântați diferiți regi şi demnitari ai Poloniei. Capela Sf. Leonard a fost locul unde Papa Ioan Paul al II-lea a ținut prima slujbă după hirotonirea preoțească.
Am intrat într-un final pe poarta principală a castelului, poarta Brama Wazów, deşi nu aveam cumpărat niciun tur si nici un bilet de intrare. Știam doar că puteam să facem un tur gratuit prin curtea castelului, bazilică, şi mai puțin intrările din castel, cripta, turnul Solomon etc.
Cum am trecut de poartă, am fost ”întâmpinaţi” pe partea dreaptă de statuia lui Papa Ioan Paul al II -lea, iar pe partea stângă de Bazilica Sf. Stanislaus si Sf. Wenceslaus
Bazilica este renumită pentru cele trei turnuri ale sale şi pentru cele opt clopote, aşa ca am început să le studiem :
- Turnul Sigismund turnul cu cele cinci clopote
- Tunul cu ceas, denumit şi turnul Solomon, se găsește pe fațada dinspre sud, pe care se poate admira şi ceasul montat în anul 1521. Nu are nici un clopote, doar un gong
- Turnul clopotelor de argint. In acest turn se găsesc trei clopote care poarta numele de Maciek, Nowak şi Gaworek
Catedrala se poate vizita gratuit, după următorul program:
Aprilie – Septembrie: Luni- Vineri 9:00 – 17:00 Duminica 12:30 – 17:00
Octombrie – Martie : Luni- Vineri 9:00 – 16:00 Duminica 12:30 – 16:00
Clopotul Sigismund, Mormintele regale, Muzeul Catedralei . Biletul costa 12 PLN şi are următorul orar:
Aprilie – Septembrie: Luni- Vineri 9:00 – 17:00 Duminica Închis
Octombrie – Martie : Luni- Vineri 9:00 – 16:00 Duminica Închis
Dacă doriți să închiriați şi un audioguide, preţul este de 7 PLN
Am pornit mai departe, prin curtea castelului, spre platforma de lângă ”turnul hoților”. De pe această platformă, se poate admira râul Vistula, cu frumoasele sale lebede. Am stat preț de jumătate de oră, cu obiectivul 55 – 200, şi am încercat să prind câteva cadre. A fost plăcut să admiram localnicii relaxați pe marginea râului Vistula, stând la soare, bucurându-se de bronz.
Bulwar Czerwieński:
De asemenea, pe râul Vistula puteți să luați si o croazieră, sunt multe firme care își oferă acest serviciu, noi din lipsă de timp am amânat acest lucru pentru data viitoare când o sa mai ajungem prin oraș.
Daca doriți o croazieră, pe linkurile următoare puteți sa obțineți mai multe informații şi puteți să vă faceți rezervare în caz că este nevoie :
http://www.ktw.krakow.pl/?language=2
Tot aici, pe porțiunea din râul Vistula denumită ”Bulwar Czerwieński”, aveți posibilitatea de servi masa pe unul din multele restaurante plutitoare, deschise pe diverse ambarcațiuni ce sunt ”trase” la malul acestui râu. Bulwar Czerwieński este porțiunea de râu între podul Debnicki şi podul Grunwald.
In vizita noastră la castelul Wawel am reușit să mai ajungem la turnul Sandomierska, la turnul senatorilor, dar şi în curtea interioara a palatului regal.
Turnul Sandomierska:
Turnul Senatorilor:
Pentru a ajunge în această curte interioară am trecut prin poarta Bartolomeu Berrecci. O poartă pe care o să o remarcați cu următoarea inscripție în limba latină: SI DEUS NOBISCUM QUIS CONTRA NOS (Dacă Dumnezeu este cu noi, atunci cine poate fi împotriva noastră)
Poarta Bartolomeu Berrecci:
Curtea interioara a palatului regal:
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Despre Cracovia am mai scris şi aici:
http://www.bucketlist.ro/cracovia-peisaje-de-noapte/
http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/cracovia-cum-sa-ti-iei-teapa-la-cazare/
http://www.bucketlist.ro/drum-spre-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/bazilica-sf-maria-din-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/turnul-primariei-din-cracovia/
http://www.bucketlist.ro/magazin-de-suveniruri-din-cracovia/
Pingback: Top 10 destinaţii Bucketlist.ro
Pingback: Salzburger Dom - Catedrala din Salzburg