Mi-am dorit mai demult să vă prezint puțin zona mea natală, dar de fiecare dată mi-a lipsit un ‘pretext’. Acum, că se apropie sărbătoarea Învierii Domnului și suntem cu toții mai aproape de familie şi tradiții, am considerat că e un moment potrivit.
Așadar, m-am născut și crescut în Beiuș. Mi-am considerat dintotdeauna orășelul ca fiind unul norocos, privilegiat pentru că se află în depresiunea şi în țara Crişurilor. De acasă, în 20 km se poate ajunge la Stâna de Vale, în vreo 40 km la Padiş şi aproximativ 50 km la Băile Felix. Tot în zonă se găsesc şi trei peșteri cunoscute: Peștera Urșilor, Peștera Meziad si Pestera cu cristale din mina Farcu. De când s-a descoperit și forat apa termală, avem și un mic ștrand termal.
În același timp orășelul mustește de istorie. Beiuşenii au cu se mândri în acest sens. Samuil Vulcan reprezintă o școală cu tradiție. Liceul a fost înființat în 1828 şi a fost a doua şcoală din Transilvania cu predare în limba română şi latină.
Şi pentru că mai întâi de toate vroiam să vă povestesc de tradiții, am să încep prin ultimul mic eveniment desfășurat în acest sens în oraş, şi anume târgul meșterilor populari. Nu întâmplător ziua aleasă pentru desfășurare a fost Joia mare, zi de târg pentru cei din zonă. Expoziția cu vânzare a avut loc în faţa muzeului municipal Beiuș. Aceasta a reunit meșteri populari din întreaga zonă și a dorit o promovare şi perpetuare a tradițiilor din depresiune. Din rândul exponatelor nu au lipsit ouăle pascale împistrite, sculpturi, icoane, precum și renumita vioară cu goarnă (sau în denumirea locală ‘higheghe’).
Despre tradițiile şi obiceiurile pascale din zonă, aşa cum mi le amintesc şi păstrez eu, în postul următor.
2 Responses to Târgul meşterilor populari – Beiuş