Prima zi de vacanta, culmea, ma trezesc mult mai devreme decat daca as fi mers la lucru. Ok, nici o problema, va fi ‘doar azi’, si poate mai dorm putin pe drum.Cu greu obtin o mica derogare de intarziere si la 7:20 toti sunt la bloc, indesam bagajele in masina. Nikky, in schimb, primeste loc privilegiat pe bancheta langa mine, si in sfarsit pornim la drum!!
Ce aveam planificat pentru prima zi de vacanta? ei bine, asa cum va amintiti din episodul trecut: 4.08 -> http://goo.gl/maps/1DA1
- cazare: deocamdata nu este decis unde vom sta. Floricel nu a gasit nimic in zona Bistret, nici noua nu ne-a raspuns nimeni la Segarcea, asa ca eu zic sa ne continuam drumul pana gasim ceva care sa ne placa . Ar fi frumos sa fie ceva pe malul Dunarii.
- potentiala cazare: http://www.lebelge.ro/ro/rezervari.php
- Obiective: casa lui Amza Pellea: http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-4169537-video-casa-memoriala-amza-pellea-bailesti.htm http://www.lavirgil.ro/2009/10/casa-memoriala-amza-pellea/
Primul popas, pentru poze si gustare e planificat la Socol. Pana in Oravita, drum lejer, de acolo incolo, ei bine.. incepe distractia. Pe cand vroiam sa motai si eu putin, intram pe un drum comunal. Deja mi se parea mai mult ca suntem in Serbia decat in Romania: sate mici, cu placutele cu numele scrise in chirilica. Cei 20-30km mi s-au parut oarecum o calatorie temporala. Drum de o banda jumate printre lanurile oamenilor. Chiar inainte de a ajunge efectiv la Dunare 2km neasfaltati. La primul popas masina era deja bine prafuita.
10:30 pauza de gustare, si uite-o! Dunărea, ușor timida, întâlnind Nera. Sau cel puțin asa am dedus din panourile informative. Câteva poze la peisaj, niste oi si caprite si un caine jucaus. Inca un grup de turisti la cativa metrii de noi, ocupati cu pozatul.
Putin mai in avale am mai facut un popas la cabana Apus de Soare. De acolo Dunarea nu mai parea deloc timida :). In dreapta era si o manastire ortodoxa sarbeasca, Sf. Sava pe care vroiam sa o vizitam. Din pacate era inchisa asa ca ne-am multumit sa facem cateva poze de afara.
A urmat apoi Moldova Noua. Drumul a fost ceva mai bunicel decat imediat de Socol.
Ce a urmat dupa Moldova Noua, ei bine a fost doar o mica varianta demo la cat de groaznice pot sa fie drumurile la noi. Inainte de cazane, am vazut indicator cu limitare de viteza la 30km/h pe o portiune de 20 de kilometrii. Si macar daca am fi putut merge cu cei 30km/h, dar nu… drumul era plin de cratere, o mica neatentie si riscai sa ramai intre gropi. Era deja trecut de ora 12 cand am ajuns sa vedem Cazanele Dunarii, capul lui Decebal si manastirea Mraconia.
Dupa Cazane, spre Orsova, drumul a intrat intr-o oarecare normalitate. Am trecut de Portile de Fier, iar la Severin am ajuns putin dupa 2. Am facut un mic popas, atat cat sa ne intindem picioarele.
Urmatoarea oprire a fost in judetul Dolj, la Cetate, unde am vrut sa vedem conacul lui Mircea Dinescu. Am ajuns la gara fluviala, si am surprins in cateva poze operele artistice din curte.
Era deja tarziu, si nu oprisem pentru pauza de masa, asa ca am hotarat sa renuntam la Caza memoriala Amza Pellea. Data viitoare. Am oprit la Hanul Bucuresti pentru un pranz tarziu, sau cina devreme.. care dupa cum vrea sa considere, avand in vedere ca era deja ora 5.
Lacul Bistret l-am vazut spre asfintit, a fost de vis. Un soare mare rosu, si viata aproape ca la tara.
In periplul nostru de-a lungul Dunarii, m-au impresionat satele. Nu stiu de unde e traditia cu placa comemorativa pusa pe casa. In plus am remarcat un oarecare laitmotiv arhitectural, arcadele la pridvorul casei. Si aceasi traditie ca si in Ardeal, la sfarsitul zilei, iesitul pe banca in fata casei.
Tarziu in noapte am ajuns si in Corabia si am gasit si Le belge, adica ‘La belgianul’, pe o strada sparta, de plangeam de mila masinii. Hotelul e curat, dar in rest nu m-a impresionat de fel.In partea de sud a tarii e o problema generala cu insectele, iar aici nu a fost exceptie de la regula: un fel de gandaci asemanatori cu cei de mai.. Piscina cu o apa rece ca gheata a venit sa mai stinga atmosfera: in sudul tarii era cod portocaliu, pe bordul masinii vazand si +42 in acea zi. Prea multe optiuni de cazare in zona nu veti gasi: un camping si un domeniu viticol cu cazare de 5stele.
Planul calatoriei: http://www.bucketlist.ro/romania-salbatica-ep-1-plan-de-calatorie/