Oktoberfest Munchen, cel mai mare festival al berii din lume

Oktoberfest Munchen a fost, pentru mine, poate cel mai râvnit festival, la care am ținut neapărat să ajung .

Ei bine, uite că s-a întâmplat acest lucru anul acesta şi am avut ocazia să particip pentru câteva zile la ediția cu numărul 180. Nu am ajuns la deschiderea oficială, deşi mi-aș fi dorit să-l văd pe primarul Munchen-ului strigând “O’ zapft is!”, când se dă cep la primul butoi de bere, dar sunt sigur că, dacă ajungeam în prima zi la acest festival, nu aveam nicio șansă să ajung în respectivul cort. Acest lucru îl spun cu toată convingerea  după ce am văzut cât trebuia să aștept în fața unui cort pentru a putea intra (și asta  într-o zi normală de festival)

Festivalul Oktoberfest din Munchen 2013

Festivalul Oktoberfest din Munchen – 2013

Chiar înainte de a pleca înspre München, mă uitam la pozele de pe Facebook postate de fulgerica.com, dar şi la postul de pe blog legat de Oktoberfest Brașov şi eram super încântat de ce vedeam şi îmi părea rău că nu am putut să ajung şi la Brașov. Ce se organizează prin Oradea pot să-l consider un ”teatru de păpuși”, dar …. e bine că e şi asa şi sper ca pe viitor să se organizeze ceva cu mult mai mare.
Dar să revin la festivalul Oktoberfest din Munchen. De unde a început acest festival?… Ei bine, primul festival a fost organizat în anul 1810, pe data de 12 octombrie, când prinţul Ludwig de Bavaria s-a căsătorit cu prințesa Therese de Sachsen – Hildburghausen. Cu această ocazie toți cetățenii din orașul Munchen au fost invitați pe o pajiște din oraş, loc care astăzi poartă numele de Theresienwiese (nume dat ulterior în cinstea miresei).

Despre acest festival, în afară de cele văzute la faţa locului, am auzit și foarte multe lucruri interesante. La capitolul “Lost & found”, pentru anul 2013, organizatorii au precizat că au fost găsite şi predate 1056 pașapoarte, 520 portofele, 320 de telefoane mobile, 300 de genți și rucsacuri, 50 de camere și 110 de piese de bijuterii și ceasuri.

Partea funny a fost ca s-a pierdut şi găsit şi un Segway. Tot la capitolul “funny think”, la acest birou mai sunt “în aşteptare” să se găsească o tobă, o chitară, dar și vreo 50.000 de euro în numerar !!! :).

Ca şi statistici pentru aceste festival, am aflat că au fost consumați : 114 boi, 58 de viței și s-au băut peste  6,7 milioane de litri de bere . Tot din statisticile oficiale prezentate de organizatori am mai aflat că acest festival a fost vizitat de 6,4 milioane de oaspeți. Din calcule reiese că s-a consumat cu puțin peste  1 litru de bere/ vizitator… puțin, nu? Eu sincer mă așteptam să aud o cantitate cu mult mai mare per vizitator. Bine…. mai trebuie luat în calcul şi faptul că berea care se servește în cadrul acestui festival este cu mai mult alcool decât în mod normal. Mai trebuie ținut cont şi de faptul că pentru a intra într-un cort trebuie să aștepți uneori câteva ore bune, iar multă lume își cam pierde răbdarea. Ca şi sume, organizatorii au declarat că oaspeții au cheltuit peste 400 de milioane de euro la festivalul din acest an.

Spre Oktoberfest Munchen la Oktoberfest Munchen 2013Roata Mare Oktoberfest MunchenBarci la Oktoberfest Coada la cortul Schützenfestzelt Oktoberfest Munchen coada la intrare in cort Oktoberfest Munchen In fata la Käfers Wiesn-Schänke Oktoberfest Munchen Kafer Oktoberfest Munchen 2013 La oktoberfest Munchen Lume foarte multa la Oktoberfest Munchen 2013 Migdale caramelizate la Oktoberfest Munchen Migdale la Oktoberfest Oktoberfest 2013 Munchen oktoberfest Munchen pantaloni de piele la Oktoberfest Terasa la cort Schützenfestzelt Oktoberfest Munchen Terasa la cortul Schützenfestzelt tinuta la oktoberfest Munchen tinuta la oktoberfest Munchen tinuta la oktoberfest Munchen Voie buna la Oktoberfest Munchen (2) Voie buna la Oktoberfest Munchen

Un alt lucru care m-a șocat a fost mizeria care era pe jos la acest festival şi mai ales la orele târzii. De fapt, nu am găsit niciun coş de gunoi în tot festivalul. Explicația privind lipsa coșurilor am primit-o şi s-a bazat pe faptul că în coșurile de gunoi se pot ascunde diverse dispozitive explozive şi care pot afecta siguranța acestui festival.

Mizerie la Oktoberfest Munchen 2013

Totuși, ca şi siguranță, pot să vă spun că am văzut poliția peste tot prin acest festival. În general erau echipaje de cate 6 – 8 persoane, care patrulau în permanență, dar mă gândesc că erau foarte mulți sub acoperire. Chiar am observat un mic incident foarte aproape de intrare şi în mai puţin de un minut, poliţia a intervenit. Poate se datora şi faptului că peste tot sunt montate camere de supraveghere. Statistic, am aflat că poliția a trebuit să intervină în 2031 de cazuri, iar Crucea Roșie a trebuit să intervină pentru a oferi sprijinul la 7551 persoane. Marea majoritate a cazurilor se datorau, în mod firesc,  consumului excesiv de alcool.

Legat de acest aspect, am ajuns până lângă statuia Bavaria din apropierea locului de desfășurare a festivalului. Doream să găsesc un loc cât mai bun să fotografiez mulțimea de oameni care participa la acest festival. Dar, spre uimirea mea, când am ajuns în acest loc am rămas surprins de numărul foarte mare de ”Bierleichen”, în  română se traduce ceva de genul “cadavre de bere” expresie folosită de germani pentru cei care “întreceau măsura” în consumul de alcool.

Oktoberfest Munchen spre statuia BavariaOktoberfest Munchen Trepte spre statuia Bavaria

Oktoberfest Munchen Bierleichen - 2013Oktoberfest Munchen spre RuhmeshalleMunchen Oktoberfest - Prea multa bere

Cazut la datorie Oktoberfest Munchen 2013Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen Oktoberfest Munchen - Bierleichen

Prezentul post nu-mi doresc să fie un post de genul ” cum să supraviețuiești la Oktoberfest Munchen ”, dar sper ca informațiile şi impresiile mele să vă ajute dacă doriți să vă organizați o ieșire la acest festival.

În primul rând, şi poate cel mai important, e să vă căutaţi cazare din timp şi să nu vă lăsați pe ultima sută de metri, bazându-vă pe faptul ”lasă… o să prind ceva last minute”. Pentru acest festival nu cred că o să fie ”last minute” la cazare. Aceeași pensiune pe care am rezervat-o la început de septembrie cu 60 de euro /cam/ noapte în perioada festivalului avea un preţ triplu. Da, apărea pe booking.com la 180 de euro/ camera/ noapte !!!.

În mod cert o să găsiţi preturi mai bune dacă căutați la lanțurile hoteliere mai mari. Oricum, un procent de 80 – 90 % din turiști cazați în această perioadă sunt veniți special pentru Oktoberfest. Încă din fața hotelului o să rămâneți uimiți de numărul de participanți, şi acest lucru-l vedeți după costumația specifică, pantalonii de piele pentru bărbați (lederhosen), iar pentru femei “dirndl”.

Oktoberfest Munchen - Hotel Holiday Inn MunchenHotel Holiday Inn Munchen

Puteți să încercați să vă găsiți cazare în selecția pe care o recomandă şi cei de la Booking.com pentru Oktoberfest

Un alt lucru foarte important e să vă luați încălțăminte adecvată. Pentru a evita problemele legate de posibilitatea de va tăia în cioburile de pe jos cel mai indicat e să purtați încălțăminte cu talpă cât mai groasă.

Pentru cei care doresc să ajungă la acest festival cu mașina, lucru pe care sincer nu prea-l înțeleg, există o parcare special amenajată tot în zona Theresienwiese. De curiozitate, când am trecut pe lângă această parcare am întrebat de preţ şi, sincer, cei 10 euro/zi mi se păreau destul de decenți în comparație cu prețurile pe care le-am găsit la Oktoberfest.

Dacă ajungeți vreodată la Oktoberfest, pe lângă faptul că o să rămâneți impresionați de numărul foarte mare de oameni, o rămâneți si mai impresionați de faptul că în cele 14 corturi mari şi 20 de corturi mici nu o să vă găsiți un loc liber. De fapt, pentru a putea intra într-un cort va trebui să așteptați uneori și ore bune.

Cele 14 corturi mari sunt următoarele :

 1   –  Hippodrom
2   –  Armbrustschützen-Festhalle
3   –  Hofbräu-Festzelt
4   –  Hacker-Festzelt
5   –  Schottenhamel
6   –  Winzerer Fähndl
7   –  Schützen-Festzelt
8   –  Käfer’s Wies’n-Schänke
9   –  Weinzelt
10 –  Löwenbräu-Festhalle
11 –  Bräurosl
12 –  Augustiner-Festhalle
13 –  Spatenbräu-Festhalle
14 –  Fischer-Vroni

În cele 20 de corturi mai mici sunt amenajate diverse terase, restaurante, baruri, unde se poate servi masa sau consuma alcool, la prețuri cu mult mai mici faţă de corturile mari .  Din punct de vedere culinar găsești cam orice şi pentru toate gusturile: preparate de pui, peşte, porc, viţel. Acum, că mă uitam prin pozele făcute, mi-am adus aminte şi de o terasă la care am putut să savurez cea mai bună carne de viţel.  Numele vițelului a fost Marco şi înainte de sacrificare avea vreo 129 kg 🙂

Kalbs Kuchl Oktoberfest Munchen 2013 Kalbs Kuchl Oktoberfest Munchen savurand taurasul Marco de la Kalbs Kuchl la Oktoberfest Munchen 2013 Fischbraterei Oktoberfest Munchen Fischer Vromi - Oktoberfest Munchen 2013 (1) Fischer Vromi - Oktoberfest Munchen 2013 (2)

Fischer Vromi - Oktoberfest Munchen 2013 (3)

Fischer Vromi - Oktoberfest Munchen 2013 (4) Fischer Vromi - Oktoberfest Munchen 2013 Kartoffelhaus Oktoberfest Munchen Pui la rotisor - Oktoberfest MunchenPrintre aceste corturi am găsit si diverse tarabe, de la care poţi să-ţi faci plinul de suveniruri. Am găsit cam orice îmi trecea prin cap legat de festival, de la pantalonii de piele sau Dirndl (pentru femei) până la celebra turta dulce în formă de inimioară. M-am rezumat să cumpăr doar suveniruri legate strict de bere.  Poate dacă o să mai ajung vreodată la acest festival o să mă încumet să cumpăr şi o pereche de pantaloni de piele ( Lederhosen). In articolele următoare o să încerc să vă prezint şi atmosfera din interiorul acestor corturi, dar şi de la alte atracții (roata mare, Oide Wiesn etc)

 Oktoberfest Munchen 2013 (22) Oktoberfest Munchen 2013 (21) Oktoberfest Munchen 2013 (20) Oktoberfest Munchen 2013 (19) Oktoberfest Munchen 2013 (18) Oktoberfest Munchen 2013 (17) Oktoberfest Munchen 2013 (16) Oktoberfest Munchen 2013 (15) Oktoberfest Munchen 2013 (14) Oktoberfest Munchen 2013 (13) Oktoberfest Munchen 2013 (12) Oktoberfest Munchen 2013 (11) Oktoberfest Munchen 2013 (10) Oktoberfest Munchen 2013 (9) Oktoberfest Munchen 2013 (8) Oktoberfest Munchen 2013 (7) Oktoberfest Munchen 2013 (6) Oktoberfeest Munchen 2013 (5) Oktoberfeest Munchen 2013 (4) Oktoberfeest Munchen 2013 (3) Oktoberfeest Munchen 2013 (2) Oktoberfeest Munchen 2013 (1)Oktoberfest Munchen 2013 (23)

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Germania, Impresii de vacanta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Oktoberfest Munchen, cel mai mare festival al berii din lume

  1. Pingback: Das Riesenrad - roata uriaşă - Oktoberfest Munchen | Bucketlist

  2. Pingback: Oide Wiesn - Oktoberfest-ul istoric | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.