Oide Wiesn – Oktoberfest-ul istoric

Oide Wiesn este un festival care se organizează în paralel cu Oktoberfest-ul şi la care se pune foarte mare accent pe partea istorică, atât a Oktoberfest-ului, cât şi pentru restul de activități care s-au desfășurat prin zona Bavariei.

Acest festival a fost introdus relativ recent, mai exact în anul 2010, când s-au sărbătorit cei 200 de ani de la primul Oktoberfest. Poate vă întrebați  de ce s-a sărbătorit 200 de ani când anul acesta a fost ediția cu numărul 180. Ei bine…, de mai multe ori festivalul Oktoberfest a fost anulat din cauza unor războaie sau din cauza unor epidemii. Astfel a fost anulat din cauza războaielor napoleoniene (anul 1813), a războiului austro-prusac din 1866, a războiul franco-german în 1870, dar şi din cauza celor două războaie mondiale. A mai fost anulat şi din cauza celor două epidemii de holeră din anii 1854 și 1873.
Pentru a  intra la acest festival (Oide Wiesen) va trebui sa plătiți o taxă de intrare de 3 euro, iar în schimbul acestei sume primiți o brațară cu ajutorul căreia puteți să intrați şi sa ieșiți de câte ori doriți.

intrare la Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen;Bratara pentru intrare la Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen;La acest festival cu siguranță nu o să vă plictisiți, atât din punct de vedere a ceea ce o să vedeți, cât şi din punct de vedere a distracției şi a atmosferei pe care o să o găsiți. Muzică tradițională, costume autentice, plimbări nostalgice și spectacolele tradiționale au un farmec aparte. Restul Oktoberfest-ului are mai mult o latură comercială.

Partea frumoasă a lucrurilor a fost că la acest festival am fost însoțit de Geri şi aşa am aflat foarte multe lucruri interesante de care, sincer, nu știam. Am aflat şi unele faze, să le spun haioase, inclusiv legate de costumele tradiționale. Costumația femeilor (Dirnd-ul ) are un anumit cod. Astfel, dacă bucla a fost legată pe partea dreaptă, indică faptul că doamna este deja angajată într-o relație sau este căsătorită. Dacă bucla este legată pe partea stângă simbolizează faptul că doamna este în continuare disponibilă și poate avea o relație (aventură). Dacă bucla Dirndl este legată în faţă simbolizează faptul că purtătoarea este virgină, iar dacă a legat bucla în spate înseamnă că doamna este o văduvă. Interesant lucru, …. un mod foarte elegant de a-și afișa statusul femeia respectivă 🙂 Vrei să vezi un ASL, (pentru cei care nu au folosit chaturile de IRC reprezintă prescurtarea de la “age, sex, location”), te uiți la bucla Dirndl. In cazul pantalonilor de piele a bărbaților (Lederhosen) nu există nici un secret :), doar simplu fapt că purtătorul are o reputație mai “bună” dacă pantalonii sunt mai uzați. Tot legat de costumația femeilor (Dirnd), la acest festival, am mai auzit o replică haioasă care se referea la decolteul doamnelor. Femeile care aveau decolteul adânc erau “laudate” de bărbaţi cu replica “Das Mädel hat viel Holz vor der Hütte” (vă las pe voi să o traduceţi prin Google Translate 🙂  )

Dirnd Oide Wiesn;Lederhosen Oide Wiesn;Dacă trecem pe partea tehnică, în cadrul acestui festival, am văzut şi o expoziție de tractoare foarte vechi, tractoare care sincer nici nu credeam că se mai găsesc expuse pe undeva şi care, culmea, erau în stare de funcționare, iar unele chiar pornite, din când în când, spre uimirea vizitatorilor.

Tractoare Deutz Diesel 1932 Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Deutz Diesel – 1932

Tractoare Hanomag zugmaschine 1926 Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Hanomag zugmaschine – 1926

Dampfzugmaschine Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Dampfzugmaschine – motor de tren cu aburi – 1911

Dampfzugmaschine Oide Wiesn - Oktoberfest

Dampfzugmaschine – Laporte

Tractoare Lanz Bulldog Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Lanz Bulldog

Tractoare Lanz Bulldog  si Hanomag Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractoare Lanz Bulldog si Hanomag

Tractor Bulldog - 15/30 KühlerbulldogOide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Bulldog – 15/30 Kühlerbulldog

Tractor Bulldog 22 / 28 verdampfungskühlung Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Bulldog 22 / 28 – anul 1927

Tractor Lanz Bulldog HL12 Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Lanz Bulldog HL12

Tractor Lanz Bulldog d 8506 Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Lanz Bulldog D 8506 – an 1946

Tractor Hanomag Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Hanomag

Tractor Lanz Bulldog Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Lanz Bulldog

Tractor Lanz Bulldog Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Lanz Bulldog

Tractoare Deutz Si Hanomag Zugmaschine SS 60 Oide Wiesn - Oktoberfest Munchen

Tractor Deutz si Hanomag Zugmaschine SS 60

Tractor Oide Wiesn;

Tot în cadrul acestui festival am mai văzut expuse diferite instalații muzicale, precum şi rulote folosite pe vremuri.

 Instalatie Muzicala Oide WiesnRulota Oide Wiesn (1) Rulota Oide Wiesn (2)Carusel Oide Wiesn;

Despre partea de distracţie pot să vă spun că atmosfera de pe terasele corturilor, cât şi din interiorul cortului (Festzelt Tradition) face toți banii. Şi acest lucru pot să-l exemplific prin două clipuri pe care le-am postat pe canalul nostru de Youtube. În primul clip este prezentată fanfara din interiorul cortului Festzelt Tradition, iar în clipul al doilea este prezentat un concert din bice. Da… a-ți auzit bine … un concert care e făcut pe baza pocniturii pe care-l face biciul 🙂 (A fost prima oară când am văzut asa ceva)

Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn; Festzelt Tradition Oide Wiesn;

Ca totul să fie perfect, în vizita pe la festivalul Oide Wiesn am avut parte de cea mai bună bere. Eu sunt înnebunit după berea albă nefiltrată aşa că nu se putea termina ziua mai bine decât cu o halbă de bere albă nefiltrată de la Franziskaner Weissbiere, iar Geri cu o bere Spaten-Bräu.

Franziskaner WeissbiereFranziskaner WeissbiereVelodrom Humoristisches velodromTerasa cort Bere terasa cort Muzica terasa cort Terasa cort Peste grill terasa cort


Despre Oktoberfest am mai scris si aici:

www.bucketlist.ro/oktoberfest-munchen-cel-mai-mare-festival-al-berii-din-lume/

www.bucketlist.ro/das-riesenrad-roata-uriasa-oktoberfest-munchen/

Ne găsiți și pe Facebook, Twitter, Youtube, Google +:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

http://twitter.com/bucketlistro

http://www.youtube.com/user/bucketlistro

google.com/+BucketlistRo

 

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Germania, Impresii de vacanta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Oide Wiesn – Oktoberfest-ul istoric

  1. Pingback: Corturile de la Oktoberfest Munchen | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.