Mini-târgul de Crăciun din Deva

    Anul acesta mi-a petrecut sărbătorile de iarnă la Deva, deși aveam în plan să vizitez din nou târgul de Crăciun de la Sibiu, am renunțat pe ultima sută de metri.
Fiind în Deva, mai mult din plictiseală, am dat o tură şi prin mini-târgul de Crăciun organizat de primăria Deva, în parteneriat cu consiliul județean Hunedoara .
Probabil vă gândiți la faptul că nu prea aveam ce să găsesc la acest târg si că e un târg care nu prea prezintă interes. Ei bine, la fel m-am gândit si eu până ce am ajuns să-l vizitez, dar din fericire m-am înşelat. Chiar mă bucur să vad că se iau astfel de inițiative din partea autorităţilor locale şi se promovează producătorii locali şi produsele locale.
Precum prea bine știți, de fiecare dată când vizitez un târg, caut produse tradiționale si ecologice. Sincer, sunt sătul de toate produsele super procesate care se găsesc de obicei în comerț şi pe care, fără să mai avem de unde să alegem sau fără să ştim, suntem nevoiţi de multe ori să le consumăm.
Dar să revenim la acest mini-târg de Crăciun din Deva, care se desfăşoară pe pietonala din Deva (strada 1 Decembrie 1918 ). Mai exact din Piaţa Unirii până aproape de Colegiul Național Decebal, în nişte căsuţe de lemn, puse la dispoziţie de autoritățile locale, puteţi să găsiţi produse oferite de producătorii locali sau din apropiere.

Pietonala din Deva
Puteți să găsiți produse de patiserie şi cofetărie:

Produse de patiserie si cofetarie Produse de patiserie si cofetarieproduse de cofetarie
Cârnați tradiționali :

Carnați tradiționali
Puteți să serviți şi niște mititei de la Bulbucan. Cum am fost prin Deva de mai multe ori, tot am auzit recomandări referitoare la acești mititei de Bulbucan. Cică, sunt mai buni decât cei de lângă Deduleşti, de la Dealul Negru. Deşi am mâncat în mai multe locuri din Deva, așa numiții mititei de Bulbucan, nu pot să spun care sunt mai buni, cei de la Bulbucani sau cei de la Deduleşti. Totul depinde de cât ţi-e de foame 🙂 .  Pot să spun că se merită să-i încercaţi şi, am şi o recomandare. In piaţa din Deva, e o terasă unde se servesc astfel de mititei, care aduce în fiecare zi pastă de mici proaspătă de la Bulbucan.
Mititei de la Bulbucan
La târg puteţi să mai încercaţi şi alte produse culinare, aveţi de unde alege:
terasa targul de Craciun din Deva
Pâine tradiţională, coaptă pe vatră:
 Pâine tradiţională, coaptă pe vatră
Din nou, o alta căsuţă care oferea cârnaţi tradiţionali şi şoric proaspăt de porc
cârnaţi tradiţionali şi şoric proaspăt de porc
Aici am dat şi de tipul cu cea mai bună reclamă. Pe o pancartă era afișat “Al doilea cel mai bun lucru din Deva” cum eram curios, l-am întrebat pe tip care e primul lucru bun din Deva. Am primit şi răspunsul 🙂
Al doilea cel mai bun lucru din DevaAl doilea cel mai bun lucru din Deva
Nu știu dacă e cel de-al doilea lucru bun din Deva, dar la reclamă pot să spun că tipul e printre primii.

Şi vreo câteva căsuţe cu dulceața:

dulceata la targ
Şi cu ciocolata de casă, foarte bună:

ciocolata de casă la targ
Ajungem şi la piesa de rezistenţă: untura de porc (unsoare, mai pe vorba ardeleanului) pe pâine de casă şi cu ceapă roşie. Nu ştiu cum sunteţi voi, dar pe mine m-a lovit nostalgia. Când eram copil mic, pe vremea lui Ceauşescu, la bunici, mai mâncam aşa ceva . Pe vremea respectivă nu aveau posibilitatea să-ţi ofere altceva pentru că aşa erau vremurile, totul era la raţie şi multe nu le găseai, așa că te bucurai de câte o felie de pâine proaspătă scoasă din cuptor peste care punea puţină untură de porc şi cu câteva felii de ceapă roşie.

 paine cu untura si ceapa rosiepaine cu untura si ceapa rosie paine cu untura si ceapa rosiePreturi de la targ Preturi de la targ
Apoi si câteva produse de artizanat:

produse de artizanat
Din nou vreo câteva căsuţe cu produse de carne şi preparate din porc:
Produse din carne si preparate din porc Produse din carne si preparate din porc Produse din carne si preparate din porc Produse din carne si preparate din porcproduse din carne
Şi am ajuns si la căsuţa cu cele mai bune prăjituri. Toate prăjiturile făcute de casă, după reţete pe care le găseşti în mod normal pe la fiecare gospodină prin casă.

Produse din carne si preparate din porcPrajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva Prajitura de casa la targul de Craciun din Deva

Ultima căsuţă, era bineînţeles cu celebrii virşli de Sălaj. Şi da, sunt cu mult mai buni decât cei de la Brad sau de la Podele, cel puţin asta este părerea mea.
virsli de Salajtarg de craciun in Deva Cetatea din Deva

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Romania and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mini-târgul de Crăciun din Deva

  1. Oau! Ce bine arata cetatea! Când am fost la Deva acum câtiva ani întreaga cetate era îmbracata cu schele deoarece se primisera fonduri europene pentu cetatea care nu a fost cucerita niciodata. Pâna la ea se ajunge cu un fel de teleferic pe cremaliera.
    In general, Deva este un oras foarte frumos si foarte aerisit.

    Prajiturile alea mi-au lasat gura apa! Auzi ce nume: prajitura “patrisia” (un englezesc provenit de la patricia)! “Bulgarii de zapada” le face si nevasta-mea, alaturi de “trabucuri” (bulgarii de zapada rulati pe blat).
    Astfel de târguri se organizeaza si în Târgoviste, în functie de sezon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.