Kosice, capitala culturală europeană pentru anul 2013

       Pentru postul de astăzi doresc să vă prezint un oraş care ne-a lăsat o impresie foarte bună, deşi inițial nu știam mare lucru despre el. Ştiam doar că este al doilea oraş ca şi mărime din Slovacia şi mai ştiam doar că a fost desemnată ca şi capitală culturală europeană pentru anul 2013. Din poveştile unor prieteni care au ajuns prin acest oraș, am mai auzit că se mănâncă o înghețată foarte bună chiar în centrul acestui oraş. În rest este un oraş relativ nou în ”traseul călătorului” şi încă a rămas nedescoperit de multă lume.

                Cum am prins câteva zile libere, ne-am propus să profităm de ele, să facem un weekend prelungit şi să ne organizăm un traseu care să includă şi acest oraş.

                Ne-am hotărât seara la ora 9, iar dimineaţa pe la ora 7 eram în maşină şi deja eram porniţi la drum. Aşa că mare documentare nu am putut să facem. Am zis că o să mergem la plezneală şi o să vedem noi ce ne aşteaptă. De multe ori excursiile făcute pe repezeală pot să spun că au fost cu mult mai reuşite decât cele organizate din timp.

                Bun, … să revenim la drum. Pentru noi, drumul a fost relativ scurt, din Oradea am parcurs cei 270 de km în aproximativ 4 ore, deşi am avut şi porţiuni de autostradă prin Ungaria (din Debrecen până în Miskolc).

                Am ajuns în oraşul vechi şi am dorit să căutăm parcare cât mai aproape de centrul vechi. La recomandarea unui localnic ne-am îndreptat spre palatul Jakab, foarte aproape de ştrandul orăşenesc din Kosice. Intr-adevăr, precum spunea şi acel localnic, am găsit loc de parcare relativ uşor.

Palatul Jakab - Kosice, capitala cultual europeană  2013 Palatul Jakab -Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

                Din primul moment orașul ne-a lăsat o impresie foarte bună, oraş curat, liniștit, cu oameni foarte sociabili care, deși nu se descurcau foarte bine cu limba engleză, îşi dădeau interesul să se facă înţeleşi :), iar acest lucru l-am apreciat.

                Am început plimbarea noastră pe strada Mlynská, stradă care duce direct la catedrala Sf. Elisabeta (catedrală despre care o să vă povestesc într-un post ulterior).

strada Mlynská - Kosice, capitala cultual europeană  2013 strada Mlynská Kosice, capitala cultual europeană 2013

                În apropierea acestei catedrale am găsit turnul sfântului Urban, construit în secolul XIV. Lângă turn se poate admira şi clopotul turnului, care însă a fost afectat de incendiul din 1966. În urma acestui incendiu a fost distrus şi turnul, dar acesta a fost renovat până în anul 1971. Ce se mai poate admira la acest turn sunt pietrele funerare amplasate pe pereții lui. Sunt pietre funerare datate din secolul XIV – XV, dar unele am înţeles că sunt cu mult mai vechi.

turnul sfântului Urban - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013clopot turnului sfântului Urban - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 clopotul turnului sfântului Urban Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013  (2) Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

                În parcul de lângă acest turn am găsit şi o frumoasă fântână muzicală care ne-a făcut să ne alocăm ore bune doar să stăm să ascultăm muzica, să privim florile din apropiere şi să ne relaxam. Seara această fântână se transformă într-un spectacol de lumină .

                Fiindcă se apropia ora amiezii ne-am hotărât să luăm la pas strada Hlavna pentru a găsi o terasă unde să  luăm masa. Am trecut de teatrul de stat din Kosice, iar în spatele lui o altă minunăţie de parc cu o fântână cu cele 12 semne zodiacale, dar şi cu o statuie de 14 metri înălţime, denumită Immaculata, reprezentând pe Fecioara Maria.

Iată şi câteva poze și un video:

fantana muzicala - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

parc fantana muzicala - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

Hotel Slavia - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013  (19) Immaculata - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013  (13) Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013  (15) Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013 parc - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013  strada Hlavna - Kosice, capitala cultural europeană pentru 2013

Despre terasele din Kosice şi despre mâncarea care am descoperit-o în postul viitor:)

Ne găsiți și pe  Facebook:

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre Kosice am mai scris si aici:

http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-kosice/

http://www.bucketlist.ro/catedrala-sf-elisabeta-kosice/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Slovacia and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kosice, capitala culturală europeană pentru anul 2013

  1. Pingback: Unde să mănânci în Kosice | Bucketlist

  2. Pingback: Cracovia, cum să-ți iei țeapă la cazare | Bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.