Pentru postul de astăzi doresc să vă prezint un oraş care ne-a lăsat o impresie foarte bună, deşi inițial nu știam mare lucru despre el. Ştiam doar că este al doilea oraş ca şi mărime din Slovacia şi mai ştiam doar că a fost desemnată ca şi capitală culturală europeană pentru anul 2013. Din poveştile unor prieteni care au ajuns prin acest oraș, am mai auzit că se mănâncă o înghețată foarte bună chiar în centrul acestui oraş. În rest este un oraş relativ nou în ”traseul călătorului” şi încă a rămas nedescoperit de multă lume.
Cum am prins câteva zile libere, ne-am propus să profităm de ele, să facem un weekend prelungit şi să ne organizăm un traseu care să includă şi acest oraş.
Ne-am hotărât seara la ora 9, iar dimineaţa pe la ora 7 eram în maşină şi deja eram porniţi la drum. Aşa că mare documentare nu am putut să facem. Am zis că o să mergem la plezneală şi o să vedem noi ce ne aşteaptă. De multe ori excursiile făcute pe repezeală pot să spun că au fost cu mult mai reuşite decât cele organizate din timp.
Bun, … să revenim la drum. Pentru noi, drumul a fost relativ scurt, din Oradea am parcurs cei 270 de km în aproximativ 4 ore, deşi am avut şi porţiuni de autostradă prin Ungaria (din Debrecen până în Miskolc).
Am ajuns în oraşul vechi şi am dorit să căutăm parcare cât mai aproape de centrul vechi. La recomandarea unui localnic ne-am îndreptat spre palatul Jakab, foarte aproape de ştrandul orăşenesc din Kosice. Intr-adevăr, precum spunea şi acel localnic, am găsit loc de parcare relativ uşor.
Din primul moment orașul ne-a lăsat o impresie foarte bună, oraş curat, liniștit, cu oameni foarte sociabili care, deși nu se descurcau foarte bine cu limba engleză, îşi dădeau interesul să se facă înţeleşi :), iar acest lucru l-am apreciat.
Am început plimbarea noastră pe strada Mlynská, stradă care duce direct la catedrala Sf. Elisabeta (catedrală despre care o să vă povestesc într-un post ulterior).
În apropierea acestei catedrale am găsit turnul sfântului Urban, construit în secolul XIV. Lângă turn se poate admira şi clopotul turnului, care însă a fost afectat de incendiul din 1966. În urma acestui incendiu a fost distrus şi turnul, dar acesta a fost renovat până în anul 1971. Ce se mai poate admira la acest turn sunt pietrele funerare amplasate pe pereții lui. Sunt pietre funerare datate din secolul XIV – XV, dar unele am înţeles că sunt cu mult mai vechi.
În parcul de lângă acest turn am găsit şi o frumoasă fântână muzicală care ne-a făcut să ne alocăm ore bune doar să stăm să ascultăm muzica, să privim florile din apropiere şi să ne relaxam. Seara această fântână se transformă într-un spectacol de lumină .
Fiindcă se apropia ora amiezii ne-am hotărât să luăm la pas strada Hlavna pentru a găsi o terasă unde să luăm masa. Am trecut de teatrul de stat din Kosice, iar în spatele lui o altă minunăţie de parc cu o fântână cu cele 12 semne zodiacale, dar şi cu o statuie de 14 metri înălţime, denumită Immaculata, reprezentând pe Fecioara Maria.
Iată şi câteva poze și un video:
Despre terasele din Kosice şi despre mâncarea care am descoperit-o în postul viitor:)
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Despre Kosice am mai scris si aici:
http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-kosice/
http://www.bucketlist.ro/catedrala-sf-elisabeta-kosice/
Pingback: Unde să mănânci în Kosice | Bucketlist
Pingback: Cracovia, cum să-ți iei țeapă la cazare | Bucketlist