Precum v-am povestit şi în episoadele trecute, motivul principal pentru care am ales Santorini se datorează peisajelor din Oia , Thira si Imerovigli. Eram pentru a doua zi pe insulă şi eram hotărați să ajungem neapărat pe marginea calderei pentru a vedea celebrele peisaje. Era chiar de ziua mea, iar ca şi cadou, am hotărât să primesc aceste peisaje 🙂 .
Până în Oia am ales să mergem cu bus-ul, doar era ziua mea şi știam sigur că o se ne mai oprim la un pahar de vin (2..3… ). În plus, transportul local este foarte bine dezvoltat pe insulă, din acest motiv nu am ales să închiriem din prima zi o mașină sau sa apelăm la serviciile unei firme de taxi. Ulterior, am închiriat mașina doar pentru a putea vizita locurile mai retrase de pe insulă.
Din Kamari până în Oia nu este autobuz direct, trebuie să-l schimbați în Thira, dar nu o să pierdeți mult timp pentru că au intervale scurte de timp între plecări.
Odată ajunși în autobuz am avut norocul să prindem loc în faţă şi am putut să admirăm întreg peisajul până în Oia. Ceea ce a fost foarte interesant de văzut pe drum au fost tufurile vulcanice dintre Imerovigli si Finikia. Pe marginea drumului erau puse niște pietricele albe cu inițialele îndrăgostiților. Cum în alte destinații am tot văzut, în deosebi pe poduri, legate ’’ Lăcatele iubirii’’, mi s-a părut o idee foarte frumoasă chestia cu pietricele puse pe tuful vulcanic.
Când am ajuns în Oia, am pornit pe străduțele mici, plimbându-ne în lung şi în lat pentru a descoperi cât mai mult din frumusețea locului. Pentru a vedea celebrul apus de soare din Oia, am ales punctul denumit ’’Kastro’’. Bineînțeles că acest punct l-am ales la recomandarea unor prieteni, dar am primit aceeași confirmare şi de la șoferul bus-ului.
’’ Kastro” este, de fapt, un castel vechi, o rămășită a perioadei venețiene, datat din anul 1480, cu numele real de Kasteli Agios Nikolaos . De pe zidurile lui se poate admira apusul de soare, precum si o panoramă foarte bună asupra portului Ammoudi . Până să ajungem în acest loc am parcurs numeroase străduțe, care mai de care mai frumoase, atât prin peisajul oferit, casele tradiționale, bisericile, terasele, cafenelele, cât prin sumedenia de magazine cu suveniruri, bijuterii și obiecte de artizanat. Am rămas fascinat de casele din Oia, toate rămase în stilul vechi şi tradițional. Aceste case sunt împărțite în două tipuri, casele mari, denumite kapetanea (GR: “καπετανέα”), care aparțineau celor nobili şi yposkafa (GR: “υπόσκαφα”), niște mici locuințe încastrate în tuful vulcanic sub forma unor mici peșteri, unde trăiau oameni obișnuiți.
De asemenea, ceea ce ne-a fascinat în Oia, sunt cele peste 60 de biserici, marea majoritate dedicate marinarilor. Indiferent în ce parte te uiţi, peisajul este spectaculos.
Da,… știu…. Poate unii dintre voi care au fost şi au vizitat Oia o să veniți cu replica de genul: – Nu ai văzut câte case abandonate erau?… Nu ai văzut cate terase închise erau?…
Ba da, am văzut şi într-adevăr acest lucru m-a șocat. Nu îmi venea să cred că pe lângă un hotel la care prețul /cameră sărea de câteva sute de euro pe noapte (uneori chiar şi 400 – 500 euro) poate să stea o casă abandonată. Lângă o terasă de super fiţe, la care o simplă carafă de vin (vinul casei ) prețul sărea de câţiva zeci de euro, să vezi un teren cu rămășite de construcție. Am înțeles că aceste case, care aproape că au ajuns o ruină, au niște preturi cu multe zerouri (în euro). În fine, Oia, poate tocmai datorită acestor contraste, este așa de frumoasă.
După cele câteva ore de plimbare pe străzile din Oia se apropia şi momentul apusului. Se spune că apusul de soare din Oia e cel mai spectaculos din Santorini. Într-adevăr, cu cât se apropia acest moment, toată lumea îşi orienta pasul spre coasta vestică a orășelului. Alții urcau cele 238 de trepte din portul Ammoudi pe jos ori în spinarea vreunui măgăruș. Cu toții ne îndreptam spre Kastro, loc în care, la momentul apusului, nu mai puteai să arunci un ac. Mulți așteptau de câteva ore bune si erau deja pregătiți cu aparate de fotografiat, care mai de care mai sofisticate, pe care, sincer, încă nu le-am văzut nici pe site-ul celor de la f64.ro. Practic puteai să te consideri că vizitezi o expoziție de aparatură foto. Cel mai interesant era un tip care realiza un ‘’time leapse’’ cu apusul de soare . Avea setat aparatul să facă câte o poză tot la 3 secunde şi era pe ’’poziție’’ de circa două ore.
Tot în zonă, cu siguranță, o să dați şi de foarte mulţi tineri artişti care o să vă încânte cu reprezentaţiile lor.
Când a apus soarele toată lumea a început să aplaude, mai se auzea pe ici pe acolo câte un clinchet de pahare , …. Deaaahh…. doar suntem în ce mai romantică zona din Santorini.
Odată cu lăsarea nopții se lăsa liniștea si Oia se transformă într-un alt peisaj feeric dat de luminile teraselor, piscinelor si bisericilor iluminate, precum si a vaselor de croazieră si yachturilor din interiorul calderei. Pur şi simplu nu te mai poți dezlipi de acest peisaj si cu siguranță poți pierde multe ore doar să stai să admiri vasele sau freamătul persoanelor de pe la terase.
În prima seară petrecută în Oia am rămas mai mult timp pe zidurile cetății ”Kastro” şi la o terasă din apropiere de unde am admirat un hotel foarte renumit din Oia. Este vorba de hotelul Fanari:
(www.booking.com/hotel/gr/fanari-villas.ro.html), hotel care apare în multe PowerPoint-uri care circula pe mail.
Morile de vânt cicladice care străjuiesc pe marginea stâncilor sunt absolut fermecătoare. Unele dintre ele sunt folosite acum ca şi locuințele particulare sau în scop turistic, cu posibilitatea de cazare, iar altele sunt folosite pe post de restaurante.
Tot de aici am descoperit şi casa care apare în filmul ”The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)”, am recunoscut-o după sigla cu Helios.
Apropos… Ca si subiect de bârfă… știați ca Angelina Jolie în urma filmărilor din ”Lara Croft -Tomb Raider: Cradle of Life” si-a cumpărat o casă în Oia?
http://www.balkantravellers.com/en/read/article/2105
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Pozele din acest articol sunt postate si pe Facebook:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.207255306073404.53800.107162309416038&type=1
Despre Santorini am mai scris și aici:
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-10-insula-santorini/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-11-kamari-santorini/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-13-imerovigli-si-skaros/
http://www.bucketlist.ro/grecia-ep-14-pyrgos-santorini/