Canalele din Amsterdam

                Poate una dintre cele mai interesante excursii pe care le poți face prin Amsterdam este excursia cu barca pe canalele din oraș.

                 Motivul pentru care, am ales să vă prezint acest subiect se datorează şi faptului că anul acesta (2013) se vor împlinii 400 de ani de canale prin Amsterdam. Şi credeți-mă că au cu ce să sărbătorească :D. Doar să luam în calcul că prin Amsterdam sunt 165 de canale, care însumează o lungime totală de circa 100 de kilometri, şi 1281 de poduri, care toate fac parte din patrimoniul UNESCO.

                Tot pe aceste canale o să mai aveți ocazia să admirați şi circa 2500 de ambarcațiuni pe care le estimează Amsterdam Turist Center că ar exista.

                De unde au început toate acestea?… Păi, în anul 1613 s-a hotărât construirea a trei noi canale (Herengracht, Keizersgracht şi Prinsengracht ) pentru a se putea mării orașul. Această decizie a făcut ca orașul Amsterdam să devină până la sfârșitul secolului XVII al treilea oraș ca şi mărime din Europa (după Londra şi Paris)

                Așa că am ales să vă împărtăşesc câteva din amintirile noastre legate de această excursie. Plimbarea pe canalele din Amsterdam chiar mi s-a părut o chestie relaxantă şi foarte romantică. Nu de alta, dar am ales să evit acest subiect când am încercat să vă prezint o parte din Veneția. În Veneția când am luat vaporetto să aruncam o privire de ansamblu, sincer abia așteptam să ne dăm jos de pe acea ambarcațiune. Nici pe departe nu puteai să zici ca am făcut o plimbare romantică. În primă fază am crezut că nu am nimerit bine acel vaporetto….l-am schimbat, la fel şi în al doilea…. şi în următorul. Când ne urcam în vaporetto din Veneția primul lucru la care ne uitam era la amplasamentul colacilor de salvare. 🙂 Erau agitați italienii într-un hal fără de hal, poate se datora de la Espresso-ul făcut prea tare…  🙂 Sigur vă gândiți la chestia: Frate… vrei romantism,  închiriază o gondolă! Dacă închiriam o gondolă îmi semnam actele de divorț. Nu cred că nevastă mea urăşte ceva mai mult decât mersul cu barca fiindcă îi este frică de apă.

                In Amsterdam, am ales ca şi companie pe Holland International, iar la recomandarea vânzătorului de la front desk-ul firmei am luat ca şi excursie varianta ”100 highlights cruise”.  Spre ghinionul nostru nu am mai prins excursia cu ”Amsterdam Light Cruise”, deoarece cu o seară înainte de a ajunge în Amsterdam a fost dezinstalat tot echipamentul de pe canale. Această excursie te purta printr-un peisaj feeric pe canale, unde era proiectată lumina în mod artistic peste clădiri şi peste poduri.

Amsterdam Light Festival:

                Am ales varianta ”100 highlights cruise” deoarece avea inclus în traseu cele mai importante repere ale Amsterdamului, dar şi celebrul canal Herengracht cu segmentul ”Gouden Bocht” .

                Plecarea se face din faţa gării centrale Amsterdam, iar prețul pentru un adult este de 14 euro. Cursele pornesc din jumătate în jumătate de oră, deși sincer noi am așteptat mai mult de jumate de oră pentru a porni în această excursie. Poate că eram doar noi doi în toată barca şi au făcut puțin pe proştii şi au mai sărit o plecare 🙂 Never know 🙂 Oricum eram prea prinși în a bifa pe harta tocmai cumpărată cam ce am avea de văzut în această excursie.

Canalele din Amsterdam - Amsterdam Central Station

Amsterdam Central Station

Canalele din Amsterdam

                După ce am ieșit din faţa gării centrale am intrat în apele IJ-ului. IJ-ul este apa (lacul) ce delimitează Amsterdamul de sud, de Amsterdamul de nord. Aici principalul obiectiv care-ţi sare în ochi este Film Eye Institute, un institut dedicat cinematografiei. Acest institut a luat naștere prin fuziunea a patru mari instituții olandeze dedicate cinematografiei şi are ca scop conservarea patrimoniul cinematografic, dar şi găzduiește cea mai mare bibliotecă de film din Ţările de Jos http://www.eyefilm.nl/en. Vorba ghidului de pe vaporaş: ”everything about the movie is here” 🙂

Canalele din Amsterdam - Film Eye Institute

Film Eye Institute

                Tot pe malul apelor Ij-ului, dar pe partea opusă a institutului EYE, găsiți un alt obiectiv care era legat de muzica : ”Muziekgebouw aan ‘t IJ” (Music Building on the IJ).  Ca şi off-topic, anul acesta (2013) în Amsterdam se vor sărbătorii şi 125 de ani de Royal Concertgebouw Orchestra, iar din câte se anunță,  anul 2013 o sa fie un an foarte ”muzical” pentru Amsterdam. Oricum despre Royal Concertgebouw Orchestra e bine de știut că are în componenţă şi un român :), pe Liviu Prunaru ( http://en.wikipedia.org/wiki/Liviu_Prunaru) care este prim violonist.  Când am ajuns până în faţa Royal Concertgebouw Orchestra chiar am verificat dacă nu cumva avea vreun concert, din păcate nu avea… aşa că … next time  😀

Canalele din Amsterdam - Music Building on the IJ

Music Building on the IJ

                După ce am trecut de Music Building on the IJ, excursia se continuă prin Oosterdok – un lac artificial, care a luat naștere în anul 1832 când a fost construit un dig să-l delimiteze de lacul IJ. Pe acest lac a fost construit un muzeu al tehnologiei denumit NEMO

                Tot aici o să remarcați ca şi clădiri: Biblioteca centrală, un frumos restaurant chinezesc construit pe apă, dar şi celebru birou de expediție marină Scheepvaarthuis, care în momentul de faţă a devenit un hotel de 5 stele

Canalele din Amsterdam - Oosterdok

Oosterdok

Canalele din Amsterdam - NEMO

NEMO

Canalele din Amsterdam - Biblioteca centrala

Biblioteca centrala

Canalele din Amsterdam - Scheepvaarthuis

Scheepvaarthuis

Canalele din Amsterdam Sea Palace Restaurant

Sea Palace Restaurant

         Partea frumoasă a acestei excursii a început odată cu intrarea pe canalul Waalseilandsgracht, unde în imediata apropiere am avut prilejul să admiram în adevărata splendoare, biserica Sf. Nicolae (http://www.nicolaas-parochie.nl/)

Canalele din Amsterdam - biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae

La confluenţa dintre canalul Waalseilandsgracht şi canalul Oudeschans am dat de turnul Montelbaanstoren, turn de apărare a orașului cu o înălțime de 48 de metri, construit în anul 1516.

Canalele din Amsterdam - Waalseilandsgracht si Oudeschans  turnul Montelbaanstoren

Canalele Waalseilandsgracht si Oudeschans si turnul Montelbaanstoren

                Canale au devenit tot mai interesante şi datorită faptului că pe ambele parți erau amplasate case plutitoare pe apă. Ce poate să fie mai frumos decât să stai seara pe terasa casei la o bere admirând cum trec restul bărcilor?

Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam

                La capătul canalului Oudeschans, înainte de a intra pe canalul Zwanenburgwal, o să găsiţi o ecluză construită în anul 1602 şi străjuită de casa din care se opera aceasta. Casa a fost construită în anul 1695 si aparținea, ca şi restul clădirilor din jur, unei comunităţi de evrei. În al doilea război mondial această zonă a fost părăsită de locatari şi multe din clădiri au fost demolate Această clădire a fost printre puţinele clădiri care au supravieţuit. În momentul de faţă clădirea este ocupată de o cafenea celebră http://www.sluyswacht.nl/index_en.html

Canalele din Amsterdam - Sluyswatcht

Sluyswatcht

Canalele din Amsterdam - Sluyswatcht

Sluyswatcht

                Excursia a continuat prin canalul Zwanenburgwal, apoi pe un scurt segment din râul Amstel până în faţa celebrului muzeu Hermitage Amsterdam

Canalele din Amsterdam - Blue Boat care defapt e verde

Blue Boat defapt e verde

Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam -Hermitage Amsterdam Canalele din Amsterdam

                Din faţa acestui muzeu am intrat apoi pe celebru canal Herengracht, canal care mai poartă denumirea de Canalul Lorzilor. După câteva sute de metri pe acest canal barca încetinește şi suntem anunțați să privim spre partea stângă. În faţa ochilor ne apare în toată splendoarea un frumos canal acoperit de 7 poduri.

Canalele din Amsterdam - 7 poduri

                Ne continuăm excursia pe acest canal şi găsim același tipar al acestor case. Case foarte înguste, dar înalte, cu intrarea puțin ridicată faţa de nivelul străzii, iar în partea superioară a caselor, în general în zona mansardei,  era construit un scripete. Este una dintre cele mai simple metode de aş muta mobila. Pe scările interioare nu puteau să realizeze acest lucru întrucât sunt prea înguste.

Canalele din Amsterdam - Arhiva orasului Amsterdam

Arhiva orasului Amsterdam

Canalele din Amsterdam - case Canalele din Amsterdam - case

Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam Canalele din Amsterdam

                Mai trecem de o ecluză şi iată-ne ajunşi la sfârșitul acestei călătorii pe canalele din Amsterdam. Dar ca finalul să fie unul apoteotic, ne trezim că trecem pe lângă o parcare de biciclete supra-etajată. Şi ce era culmea, că deși era iarnă, această parcare era plină până aproape de ultimul nivel. Același lucru l-am remarcat şi când am fost în Copenhaga sau în Stockholm, toată lumea pedala. Să nu credeţi că cei care merg cu aceste biciclete sunt persoane care doresc să economisească banii. De exemplu, când am fost în Malmo (Suedia), chiar ne povestea o prietenă stabilită acolo că managerului spitalului unde lucra, în fiecare dimineață mergea la muncă cu bicicleta, indiferent dacă era ploaie sau vânt, iar traseul avea o distanţă considerabilă. Pentru tipul respectiv banii chiar nu erau o problemă şi îşi permitea să meargă în fiecare zi la muncă cu mașina, dar nu o făcea. În România, oare pe când o să avem aceeași mentalitate ca şi prin aceste ţări?

Canalele din Amsterdam - Parcare pentru biciclete

Parcare pentru biciclete

Canalele din Amsterdam - Parcare de biciclete

Parcare pentru biciclete

Canalele din Amsterdam ecluza

Ne găsiți și pe Facebook :

http://www.facebook.com/Bucketlistro

Despre  Amsterdam  am mai scris și aici:

http://www.bucketlist.ro/amsterdam-plan-de-calatorie/

http://www.bucketlist.ro/amsterdam-peisaje-de-noapte/

http://www.bucketlist.ro/unde-sa-mananci-in-amsterdam/

http://www.bucketlist.ro/bloemenmarkt-piata-de-flori-din-amsterdam/

http://www.bucketlist.ro/magazinele-cu-produse-traditionale-din-amsterdam/

http://www.bucketlist.ro/piata-albert-cuyp-amsterdam/

About Naghiu Ovidiu

Impresii de călătorie de la un pasionat de călătorie.
This entry was posted in Impresii de vacanta, Olanda and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Canalele din Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.