Unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din Barcelona este bulevardul Passeig de Gracia. Importanţa acestei artere se datorează prezenţei aici a unor clădiri realizate de arhitecți celebri, clădiri care formează așa numitul ”măr al discordiei” (spaniolă: Manzana de la Discordia). Termenul de Manzana de la Discordia, în spaniolă, are două înţelesuri, reprezentând atât mărul discordiei, cât şi bloc al discordiei.
După o scurtă plimbare pe acest bulevard am ajuns în faţa ”blocului” discordiei, unde casele sunt construite una lângă cealaltă, ca şi într-o adevărată competiție a aristocraților din vremea respectivă. Astfel, aici se găsesc:
- Casa Lleó-Morera , adresa Passeig de Gracia numărul 35, proiectat de Lluis Domenech i Montaner
- Casa Mulleras, adresa Passeig de Gracia numărul Gracia 37, proiectat de Enric Sagnier,
- Casa Bonet (casa care nu face parte din ”mărul discordiei”), adresa Passeig de Gracia numărul 39, proiectat de Marcel · Li Coquillat Llofriu
- Casa Amatller, adresa Passeig de Gracia numărul 41, proiectat de Josep Puig i Cadafalch
- Casa Batlló, adresa Passeig de Gracia numărul 43, proiectat de Antoni Gaudi
Aflându-ne în zona respectivă ne-am hotărât să facem o vizită. Din clădirile ce formează ”mărul discordiei” am ales doar Casa Battlo.
Odată ce am ajuns în faţa casei Batlló, prima surpriză pe care am avut-o a fost coada destul de mare la casa de bilete. Chiar nu ne gândeam că o să aşteptam așa de mult. A doua surpriză, a fost prețul biletului de intrare, care nu este chiar de neglijat (20,35 euro/ pers).
Casa Batlló inițial, a fost construită de Emilio Sala Cortez, în anul 1877, urmând ca în anul 1903 clădirea să fie cumpărată de Josep Batlló, care l-a angajat pe Gaudi să îi renoveze această clădire. Josep Batlló dorea să renoveze această casă pentru a câștiga premiul de urbanism pus la bătaie de Consiliul local al Barcelonei.
Gaudi a început renovarea acestei clădiri în anul 1904, iar lucrările au durat până în anul 1906. După ce casa a fost remodelată de Gaudi, familia Batlló a locuit la etajul unu al acestei clădirii, restul clădirii fiind închiriată.
Începând din anul 1990, actualii proprietari ai clădirii au renovat complet această casă, iar începând din anul 2002, casa şi-a deschis porțile pentru vizitatori. Începând din anul 2005, Casa Batlló a fost inclusă în patrimoniul UNESCO ca şi multe alte opere a lui Antonio Gaudi.
Casa Batlló este cunoscută local sub forma mai multor denumiri: casa oaselor, casa de măști sau casa dragon. Depinde cu ce ochi este privită această casă. Eu sincer, le-am regăsit cam toate aceste denumiri în momentul când am vizitat casa, însă părerea mea e că, cel mai mult se aseamănă cu un dragon. Cel puțin acoperișul clădirii lasă această impresie datorită ”solzilor” care acoperă clădirea.
Probabil că inspiraţia formei de dragon vine de la Saint George (Saint George and the Dragon), care este considerat patronul spiritual al Cataloniei. Cred că acest motiv l-a influenţat şi pe Gaudi în alegerea temei.
Într-un final, după ce am reuşit să cumpăram bilete, am urcat scările care duc direct în fosta reședință a familiei Batllo.
Din această casă se poate vizita etajul unu, numit ” the noble floor”, curtea, mansarda şi terasa de pe acoperiş.
In pozele următoare puteți admira casa Batllo:
Casa Batlló – The noble floor
Casa Batlló – terasă
Casa Batlló – Casa scărilor
Casa Batlló – mobilier
Casa Batlló – terasa superioară
Ne găsiți și pe Facebook:
http://www.facebook.com/Bucketlistro
Pozele din acest articol sunt postate si pe Facebook:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.227458210719780.60087.107162309416038&type=3
Despre Barcelona am mai scris și aici:
http://www.bucketlist.ro/casa-muzeul-gaudi-parcul-guell/
http://www.bucketlist.ro/parc-guell-barcelona/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-fantanile-magice-de-la-montjuic/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-tibidabo/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-piata-sant-jaume-si-sarbatoarea-sf-cristofor/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-la-boqueria/
http://www.bucketlist.ro/barcelona-bulevardul-las-ramblas/
Despre Spania am mai scris si aici:
http://www.bucketlist.ro/peniscola-gibraltarul-valenciei/